3 goede redenen om voor het koken een gaatje in je ei te prikken

3 goede redenen om voor het koken een gaatje in je ei te prikken

Wel of geen gaatje in je ei prikken voor het koken? De meningen zijn verdeeld, waarbij met name de opvoeding een rol lijkt te spelen. Oftewel: gaatjes zien doet gaatjes maken. Drie goede redenen om altijd een gaatje in je ei te prikken.

Het is voer voor discussie in de keuken. Want het prikken van dat gaatje vóór je een ei kookt, is dat nu wel echt nodig? Mensen die hun vader of moeder in de weer zagen met een eierprikker zijn eerder geneigd dezelfde tactiek toe te passen dan mensen die dat in hun jeugd niet meekregen. Die laatste groep vindt het prikken van een gaatje vaak onzin. Maar het prikken van een gaatje in je ei heeft zeker voordelen.

#1 Een ei barst minder snel als je er een gaatje in prikt

anatomie van een eiAan de onderzijde van een ei (de stompe of brede kant van het ei) zit tussen de eivliezen een holte, de luchtkamer. Zoals de naam al aangeeft, zit deze vol met lucht. wanneer je een ei kookt, wordt die lucht warm en zet ze uit. Daardoor wordt de schaal te klein en verlaat de lucht het ei door de poriën in de schaal. Dat gaat met vrij veel kracht gepaard en zorgt voor scheuren in het ei. Wanneer je voor het koken een gaatje prikt aan de kant van de luchtkamer, kan de lucht uit het ei ontsnappen en is de kans op het barsten van het ei een stuk kleiner. Dit geldt zeker voor iets oudere eieren, die een grotere luchtkamer hebben.

#2 Je ei wordt niet plat als je er een gaatje in prikt

Het oog wil ook wat: wanneer je geen gaatje in je ei prikt, kan de lucht in de luchtkamer slecht weg. Uiteindelijk verlaat de lucht je ei via de poriën in de schaal, maar dat gebeurt pas nadat het eiwit gestold is. Het gevolg? Je hardgekookte ei heeft een platte onderkant. Niet wereldschokkend, maar wil je mooie, ronde eieren – bijvoorbeeld om te serveren – dan is het gaatje van de eierprikker dus nodig om de lucht uit de luchtkamer te laten ontsnappen.

#3 Een ei is makkelijker te pellen als je er een gaatje in prikt

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar er zijn veel mensen die beweren dat een gekookt ei makkelijker te pellen is wanneer je voor het koken een gaatje in de eierschaal prikt. Dit zou komen doordat er via het gaatje een beetje water tussen de eierschaal en het eiervlies terecht komt. Overigens is ‘makkelijker pellen’ ook een van de drie goede redenen om je ei na het koken te laten schrikken.

Waarmee prik je een gaatje in je ei?

Een gaatje in je ei prikken kan op veel manieren. De makkelijkste is het gebruik van een speciale eierprikker. Deze zijn in vele varianten en tegen vele prijzen te koop. Maar je kunt ook een gaatje prikken met een naald of veiligheidsspeld. Feitelijk maakt het niet echt uit.

De anti-prikkers hebben een punt

Toch hebben de anti-prikkers ook een punt: een ei barst niet altijd wanneer je er geen gaatje in prikt voor je het kookt. Dat blijkt vooral wanneer ongeprikte eieren in koud water worden opgezet. Het ei warmt dan langzamer op, wat veel minder effect op het ei heeft dan een snelle temperatuurstijging. Overigens betekent dit ook dat je eitje eerder barst wanneer je het vanuit de koelkast, zonder gaatje, in kokend water doet. Het temperatuurverschil is dan zo enorm dat de kans op breken of barsten groot is.

Azijn of zout

De anti-prikkers hebben overigens wel een andere remedie tegen het barsten van eieren tijdens het koken: een scheutje azijn bij het kookwater. Volgens kenners lost het azijn de kalk van de eierschaal een beetje op, waardoor het zacht wordt en niet zo snel breekt. In ieder geval stolt ontsnapt eiwit sneller door toevoeging van azijn (daarom wordt er azijn toegevoegd wanneer je een ei pocheert). Andere mensen zweren bij zout in het kookwater en doen dat ook vaak wanneer ze wél een gaatje in het ei hebben geprikt. Bij oudere eieren is het eiwit namelijk iets minder dik, waardoor het eiwit soms door het geprikte gaatje naar buiten sijpelt. Witte draden in je kookwater zijn het gevolg. Ook als je zout aan het kookwater toevoegt stolt het eventueel ontsnapte eiwit sneller, zodat het ei weer verzegeld is en het niet leeg kan lopen.

Ben jij team prikker of team anti-prikker? Laat het horen in de reacties!

Foto via Freepik.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *