4 veelgemaakte fouten bij het bereiden van eieren

4 veelgemaakte fouten bij het bereiden van eieren

“Die kan nog geen ei koken”, roepen we vaak lachend als iemand geen keukenprins(es) is. Maar eerlijk is eerlijk: het bereiden van eieren is moeilijker dan het lijkt. Vier veelgemaakte fouten.

#1 Je pocheert je eieren in gewoon water

Heerlijk, een gepocheerd eitje met gerookte zalm op toast. En het lijkt zo makkelijk: je zet water op, wacht tot het kookt en breekt de eieren voorzichtig vlak boven het wateroppervlak… en vervolgens heb je een pan water met slierten eiwit en wolken eigeel. Het geheim? Voeg aan het water een beetje azijn of citroensap toe. Het zure houdt het eiwit bijeen en voorkomt dat de eidooiers stuk gaan.

#2 Je maakt je roerei overstuur

Het is zo verleidelijk wanneer je roerei wilt maken: even de mixer erop zetten of de eieren in de blender gooien om ze lekker luchtig te maken. Het resultaat? Vreemde rubberachtige roerei die met de echte ‘scrambled eggs’ niets meer te maken hebben. Het advies is dan ook om gewoon een garde te gebruiken en de eieren losjes en niet te lang op te kloppen, want de eidooiers en eiwitten hoeven niet helemaal gemengd te zijn. Het perfecte roerei maak je trouwens zo.

#3 Je hebt teveel haast

Wordt jouw roerei met spinazie en een tomaatje altijd een zompige brij in plaats van dat geweldige ontbijt dat je in hotels altijd krijgt? Dan heb je waarschijnlijk veel te veel haast bij de bereiding. Het geheim is om het vuur laag te draaien als de boter niet meer bruist en het roerei een seconde of twintig met rust te laten en daarna rustig te ‘vouwen’ met een spatel. Voeg de spinazie en andere ingrediënten bovendien pas toe als het roerei zo goed als gaar is. 

#4 Je let niet op de tijd

Als jouw hardgekookte eieren altijd een blauwe gloed hebben rond de dooier, dan gok je waarschijnlijk hoe lang ze al in het kokende water zitten en haal je ze er dus te laat uit. Gebruik altijd een eierwekker (wij zijn fan van het PiepEi) en laat de eieren na het koken direct schrikken in koud water. Dat helpt het kookproces namelijk stoppen.

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van […]

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.