Bevatten eieren koolhydraten?

Bevatten eieren koolhydraten?

Half Nederland is bang voor koolhydraten. Het zijn ongezonde dikmakers waar je met een grote boog omheen moet lopen. Toch? Niets is minder waar: je lichaam heeft koolhydraten nodig. Maar wel de goede. Bevatten eieren koolhydraten? En welke zijn dat dan?

Koolhydraten worden door je lichaam omgezet in glucose dat via het bloed in je cellen terecht komt. Die glucose is een belangrijke bron van energie voor bijvoorbeeld onze hersenen en onze spieren. Door het vermijden van koolhydraten, ontzeg je je lichaam dus belangrijke voedingsstoffen. Bij gebrek aan energie gaat je lichaam bovendien spieren verbranden. Je voelt je dan slap en je verbranding vertraagt.

Pieken in je bloedsuiker

Tot zover de theorie. In de praktijk is het wel belangrijk dat je let op welke soort koolhydraten je binnenkrijgt. Je hebt namelijk de goede – langzame – koolhydraten en de slechte – snelle – koolhydraten. Weliswaar verhogen alle koolhydraten je bloedsuikerspiegel, maar dat doen ze dus niet allemaal in hetzelfde tempo. Je bent beter af als je bloedsuiker langzaam stijgt, want als je bloedsuiker heel snel stijgt en daalt, krijg je vervelende piekken in je suikerspiegel.

Snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten worden ook wel simpele of enkelvoudige koolhydraten genoemd. Ze zitten in suiker, zoet beleg, frisdranken en yoghurtdranken met suiker, snoep, koek, gebak, vruchtensappen en smoothies. Maar ook aardappels en alles van witmeel (wit brood, witte pasta en witte rijst) zijn rijk aan snelle koolhydraten. De meeste mensen eten te veel van dit soort koolhydraten.

Zoals de naam al aangeeft, verhogen snelle koolhydraten je bloedsuikergehalte rap. Je lichaam reageert daarop door snel insuline aan te maken, waardoor je bloedsuiker weer daalt. Die toppen en dalen zorgen dat je trek krijgt en gaat snaaien.

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten heten ook wel meervoudige of complexe koolhydraten. Ze zitten onder meer in zilvervliesrijst, volkorenproducten, bulgur, haver, quinoa en peulvruchten. Ook groenten, fruit, melk en yoghurt bevatten langzame koolhydraten.

Je bloedsuiker vaart wel bij langzame koolhydraten. Ze vertragen namelijk de opname van glucose en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. In langzame koolhydraten zitten bovendien vaak veel vezels. Vezels verminderen niet alleen de bloedsuikerpieken, maar ze geven ook eerder en langer een verzadigd gevoel. Daardoor ga je minder snel tussen de maaltijden door snacken.

Bevatten eieren koolhydraten?

En dan nu de hamvraag: hoe zit het met eieren? Bevatten ze überhaupt koolhydraten en zo ja, zijn dat dan slechte of goede koolhydraten? Eieren zijn van nature koolhydraatarm en de koolhydraten die erin zitten zijn de goede, langzame koolhydraten. Ze passen gekookt, gebakken, gepocheerd dus prima in een koolhydraatarm eetpatroon. Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is bovendien ook allang achterhaald.

Eieren leveren daarnaast veel eiwitten. Die proteïnen zorgen voor lange verzadiging, wat een ei een goed voedingsmiddel maakt wanneer je niet teveel wil snacken tussen de maaltijden door.  Goed voor de lijn! Eén gekookt ei levert je 7,7 gram eiwit en slechts 0,9 gram koolhydraten. Eén gebakken ei bevat 0,6 gram koolhydraten en 8,1 gram eiwitten.

 

Koolhydraten in eieren per 100 gram:

Bereidingswijze Koolhydraten/100 gram Waarvan suikers
Rauw ei 1,1 g 0,2 g
Eidooier 0,0 g 0,0 g
Eiwit 0,7 g 0,0 g
Gekookt ei 1,5 g 0,1 g
Gebakken ei 1,0 g 0,0 g
Omelet 2,2 g 0,0 g
Bron: Voedingswaardetabel.nl

 

 


Foto via Unsplash, bronnen: Diabetesfonds, GezondNu.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]