Bevatten eieren koolhydraten?

Bevatten eieren koolhydraten?

Half Nederland is bang voor koolhydraten. Het zijn ongezonde dikmakers waar je met een grote boog omheen moet lopen. Toch? Niets is minder waar: je lichaam heeft koolhydraten nodig. Maar wel de goede. Bevatten eieren koolhydraten? En welke zijn dat dan?

Koolhydraten worden door je lichaam omgezet in glucose dat via het bloed in je cellen terecht komt. Die glucose is een belangrijke bron van energie voor bijvoorbeeld onze hersenen en onze spieren. Door het vermijden van koolhydraten, ontzeg je je lichaam dus belangrijke voedingsstoffen. Bij gebrek aan energie gaat je lichaam bovendien spieren verbranden. Je voelt je dan slap en je verbranding vertraagt.

Pieken in je bloedsuiker

Tot zover de theorie. In de praktijk is het wel belangrijk dat je let op welke soort koolhydraten je binnenkrijgt. Je hebt namelijk de goede – langzame – koolhydraten en de slechte – snelle – koolhydraten. Weliswaar verhogen alle koolhydraten je bloedsuikerspiegel, maar dat doen ze dus niet allemaal in hetzelfde tempo. Je bent beter af als je bloedsuiker langzaam stijgt, want als je bloedsuiker heel snel stijgt en daalt, krijg je vervelende piekken in je suikerspiegel.

Snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten worden ook wel simpele of enkelvoudige koolhydraten genoemd. Ze zitten in suiker, zoet beleg, frisdranken en yoghurtdranken met suiker, snoep, koek, gebak, vruchtensappen en smoothies. Maar ook aardappels en alles van witmeel (wit brood, witte pasta en witte rijst) zijn rijk aan snelle koolhydraten. De meeste mensen eten te veel van dit soort koolhydraten.

Zoals de naam al aangeeft, verhogen snelle koolhydraten je bloedsuikergehalte rap. Je lichaam reageert daarop door snel insuline aan te maken, waardoor je bloedsuiker weer daalt. Die toppen en dalen zorgen dat je trek krijgt en gaat snaaien.

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten heten ook wel meervoudige of complexe koolhydraten. Ze zitten onder meer in zilvervliesrijst, volkorenproducten, bulgur, haver, quinoa en peulvruchten. Ook groenten, fruit, melk en yoghurt bevatten langzame koolhydraten.

Je bloedsuiker vaart wel bij langzame koolhydraten. Ze vertragen namelijk de opname van glucose en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. In langzame koolhydraten zitten bovendien vaak veel vezels. Vezels verminderen niet alleen de bloedsuikerpieken, maar ze geven ook eerder en langer een verzadigd gevoel. Daardoor ga je minder snel tussen de maaltijden door snacken.

Bevatten eieren koolhydraten?

En dan nu de hamvraag: hoe zit het met eieren? Bevatten ze überhaupt koolhydraten en zo ja, zijn dat dan slechte of goede koolhydraten? Eieren zijn van nature koolhydraatarm en de koolhydraten die erin zitten zijn de goede, langzame koolhydraten. Ze passen gekookt, gebakken, gepocheerd dus prima in een koolhydraatarm eetpatroon. Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is bovendien ook allang achterhaald.

Eieren leveren daarnaast veel eiwitten. Die proteïnen zorgen voor lange verzadiging, wat een ei een goed voedingsmiddel maakt wanneer je niet teveel wil snacken tussen de maaltijden door.  Goed voor de lijn! Eén gekookt ei levert je 7,7 gram eiwit en slechts 0,9 gram koolhydraten. Eén gebakken ei bevat 0,6 gram koolhydraten en 8,1 gram eiwitten.

 

Koolhydraten in eieren per 100 gram:

Bereidingswijze Koolhydraten/100 gram Waarvan suikers
Rauw ei 1,1 g 0,2 g
Eidooier 0,0 g 0,0 g
Eiwit 0,7 g 0,0 g
Gekookt ei 1,5 g 0,1 g
Gebakken ei 1,0 g 0,0 g
Omelet 2,2 g 0,0 g
Bron: Voedingswaardetabel.nl

 

 


Foto via Unsplash, bronnen: Diabetesfonds, GezondNu.


Related Posts

Een groenblauwe ring om mijn eidooier. Is dat wel eetbaar?

Een groenblauwe ring om mijn eidooier. Is dat wel eetbaar?

Wie regelmatig hardgekookte eieren eet, is waarschijnlijk niet onbekend met het fenomeen: een groenblauwe ring om het eigeel of soms zelfs een groenblauwe dooier. Kun je zo’n ei gewoon eten?

Help: onze kippen leggen stinkeieren!

Help: onze kippen leggen stinkeieren!

Heb je eigen kippen? Leuk! En ook lekker, want er gaat natuurlijk niets boven een kakelvers eitje bij het ontbijt. Maar wat als de eieren van je eigen kippen stinkeieren zijn?