Lunchen zonder brood kan ook heel lekker zijn. Met deze bietjessalade met ei en geitenkaas bijvoorbeeld. Smakelijk, koolhydraatarm en supergezond!
Kroten, oftewel: rode bietjes. Je houdt ervan of je haat ze en wij horen duidelijk tot de eerste categorie. Want what’s not to love? Bietjes hebben een lekkere friszoet, aardse smaak en zijn met heel veel dingen te combineren. Ze zijn bovendien bijna vetvrij en caloriearm en zitten tegelijkertijd vol met met gezonde voedingsstoffen als vitamine C, kalium, foliumzuur en antioxidanten.
Bietjessalade helpt je sportprestaties
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bietjes de bloeddruk verlagen en de doorbloeding naar de hersenen verbeteren.Ze zijn goed voor je cognitieve functies, verminderen insulineafgifte en kunnen helpen sportprestaties te verbeteren. Alle reden om wat vaker krootjes op het menu te zetten. In de vorm van deze lekkere bietjessalade met geitenkaas bijvoorbeeld!
Lekker met geitenkaas
Door de friszoute smaak past geitenkaas erg goed bij de zoete en aardse smaak van bietjes. Wij kozen bij deze bietjessalade voor zachte plakjes, omdat die zo lekker makkelijk te verkruimelen zijn. En omdat we niet van rode handen houden, namen we bietjes uit een pot. Die zijn vers verwerkt, dus net zo gezond. En gewoon uit Nederland, dus veel beter voor het milieu dan groenten die we laten invliegen.
Niet vaker dan twee keer per week?
Vroeger werd trouwens wel gezegd dat je bietjes niet vaker dan twee keer per week mocht eten. Bietjes zijn namelijk – net als spinazie – een nitraatrijke groente. Die nitraten hebben heel veel positieve eigenschappen voor onder andere je uithoudingsvermogen, maar ze hebben ook een nadeel. Nitraten worden door bewaren, verhitten en eten gedeeltelijk omgezet in nitriet, wat weer omgezet kan worden in mogelijk kankerverwekkende nitrosaminen. Daarom werd geadviseerd om maximaal twee keer per week bietjes te eten. Inmiddels is dit achterhaald advies. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft namelijk geconcludeerd dat het heel onwaarschijnlijk is dat de blootstelling aan nitraat via groenten zal leiden tot gezondheidsrisico’s. Je kunt bietjes dus prima vaker op tafel zetten. En spinazie trouwens ook (deze heerlijke spinaziesalade met champignons, bacon en eieren bijvoorbeeld).
Leuk weetje: Ongeveer één op de tien mensen heeft felrode tot roze plas en poep na het eten van bietjes. De Engelsen noemen dat beeturia. Sommige mensen hebben het omdat hun darmen de kleurstof betanine niet verteren. Dat kan overigens geen kwaad.

Bietjessalade met ei en geitenkaas
Ingrediënten
- 4 eieren M
- Pot gekookte bietjes (ca.350 – 400 gram)
- 150 g zachte geitenkaas
- 100 g walnoten
- 75 g rucola slamelange
- 4 el olijfolie extra vierge
- 2 tl citroensap
- ½ teentje knoflook
- Peper en zout
Instructies
- Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat ze schrikken, pel ze en snijd ze in kwarten.
- Snijd ondertussen de bietjes in stukjes en hak de walnoten.
- Pers de knoflook en meng deze met de olijfolie en het citroensap om een dressing te maken. Voeg verse peper en zout toe naar smaak.
- Meng de bietjes en de walnoten en besprenkel met de dressing. Hussel dit nog even goed.
- Verdeel een handje sla en de partjes ei erover en maak af met de verkruimelde geitenkaas.
Het Groene Normaal
Meer groenten eten, dat is het streven van een heleboel mensen. Ook van Hak die onder het motto ‘het Groene Normaal’ aandacht vraagt voor de manier waarop we nu ons voedsel telen, distribueren en consumeren. Willen we ook in de toekomst lekker, gezond en duurzaam kunnen blijven eten, dan moeten we volgens de fabrikant over naar meer plantaardig en lokaal eten. Zelf helpt het merk eraan mee door minimaal 85 procent van hun groenten en peulvruchten te oogsten binnen een straal van 125 kilometer van hun fabriek in Giessen.
Om ons te stimuleren iedere dag een schepje meer groente toe te voegen, en dan met name Hollandse seizoensgroenten, ontvingen we een krat vol lekkere, lokale producten. Daar zaten ook bietjes in, wat ons stimuleerde tot het maken van deze lekkere bietjessalade.
Foto via Shutterstock, bronnen: A Healthy Life, Gezondheidsnet.