De Boston Sour is eigenlijk niets meer of minder dan de bekende Whisky Sour met eiwit erin. Maar juist dat eiwit maakt ‘m heerlijk romig. Proost!
De Whisky Sour is één van de oudst bekende cocktails. Hij werd in 1862 al beschreven in bartenderbijbel Bartender Guide – How to mix drinks, geschreven door Jerry Thomas, en kenners menen dat de cocktail toen al meer dan een eeuw in omloop was. Hij is makkelijk te maken, lekker en verrassend verfrissend.
Boston Sour: Whisky Sour met eiwit
Er bestaan veel varianten op de Whisky Sour, maar de bekendste is de Boston Sour. Die ontstond toen iemand op het geniale idee kwam om eiwit toe te voegen aan de cocktail. Dat kan overigens bij alle sour-cocktails, zo bevatten de Pink Lady en de Pisco Sour ook eiwit.
Waarom eiwit toevoegen?
Dat barmannen en -vrouwen al eeuwen eiwit aan cocktails toevoegen is een goed bewaard geheim. En het grappige is: het verandert helemaal niets aan de smaak van de cocktail. Waarom zou je dan eiwit toevoegen in zo’n Boston Sour? Omdat eiwit de cocktail een romige en zachte textuur geeft die het drankje extra luxe maakt. Bovendien helpt het eiwit de smaken in balans te brengen, zodat het zure van de citroen iets minder de overhand heeft. Dat en het zorgt ervoor dat de cocktail er mooier uitziet, met een fijn schuimlaagje, en lekkerder wegdrinkt.
En Salmonella dan?
Sommige mensen zijn angstig om rauw eiwit aan cocktails toe te voegen vanwege de kans op salmonellabesmetting. Maar die kans is reuze klein. Volgens het Voedingscentrum zijn in ons land ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met salmonella. Een te verwaarlozen aantal dus. Je hebt feitelijk nog meer kans om te stikken in een van de pinda’s bij de borrel dan om van een Boston Sour een salmonellabesmetting op te lopen. Maar goed: ouderen en mensen met een verminderde weerstand kunnen natuurlijk gepasteuriseerd ei gebruiken of het ei weglaten. Zwangeren kunnen beter helemaal geen alcohol drinken, dat spreekt voor zich.
Cocktails met eiwit ‘dry shaken’
Er is nog een handigheidje om ervoor te zorgen dat je Boston Sour niet te waterig wordt en die fluwelen, volle textuur krijgt: de eerste ronde moet je de cocktail shaken zonder ijs. Dit noem je dry shaken en zorgt ervoor dat de eiwitverbindingen breken en alle ingrediënten goed gemengd worden. Een dry shake wordt gevolgd door een hard shake, oftewel: shaken met ijs. Sommige mensen zeven de Boston Sour na de tweede shake nog en gieten hem dan in een whiskyglas met ijsklontjes, wij vinden dat onnodig.
De kracht van de Boston Sour zit in de balans
Zoals gezegd is de Boston Sour erg makkelijk te maken. De kracht van de cocktail zit ‘m in de balans. Je moet een evenwicht zien te creëren tussen het zuur van de citroen, de zoetheid van de suiker en de sterkte van de drank. De klassieke verhouding van een sour is drie delen ‘sterk’, twee delen ‘zuur’ en één deel ‘zoet’. Voeg het zuur en het zoet langzaam toe als je de Boston Sour voor het eerst maakt, en proef tussendoor. Extra toevoegen kan altijd nog. Dit is het originele recept van de Boston Sour:
Boston Sour cocktail
Ingrediënten
- 1 eiwit
- 45-60 ml bourbon of een niet al te rokerige whisky
- 30 ml vers citroensap
- 15 ml suikersiroop
- Citroen- of sinaasappelschil voor de garnering
- Kers voor de garnering
- IJsklontjes
Bereiding
- Stap 1 Als je geen suikersiroop in huis hebt, maak je dat eerst. Dit doe je door in een pannetje 2/3 suiker al roerende op te laten lossen in 1/3 water. Daarna laten afkoelen.
- Stap 2 Doe de eiwit in een cocktailshaker, voeg de whisky of bourbon toe en giet het suikerwater en citroensap erbij. Geeft dit geheel een dry shake gedurende een 10-15 seconden.
- Stap 3 Voeg flink wat ijs toe en geef het geheel nog een wet shake van zo’n 15 seconden, zodat de Boston Sour goed koud wordt.
- Stap 4 Schenk de cocktail in een whiskyglas en garneer dit met de sinaasappel- of citroenschil en de kers.
Tip: pekel de overgebleven eidooier en gebruik deze als garnering voor van alles en nog wat (zelfs ijs!). Geloof ons: dat is de beste uitvinding sinds het geraspte kaas!
Bron: Alcoholprofessor, foto via Shutterstock.