Britse kinderen houden – meer dan de voorgaande generaties – van koken en bakken, maar ze hebben geen flauw idee waar hun eten vandaan komt. Zo denken ze dat koeien eieren leggen en weten ze niet dat chips gemaakt wordt van aardappelen.
Dat blijkt uit een onderzoek van OnePoll in opdracht van Zanussi. Het bureau vroeg aan 1000 Britse kinderen tussen de 6 en 11 jaar hoe vaak ze in de keuken staan, wat ze dan maken en waar ze denken dat hun voeding vandaan komt. De resultaten zijn redelijk alarmerend.
Basiskennis onder de maat
Een op de vijf kinderen geeft aan wekelijks tijd in de keuken door te brengen. Zeven op de tien kinderen hebben wel eens cupcakes gemaakt, waarschijnlijk geïnspireerd door The Great British Bake Off; het Britse equivalent van Heel Holland Bakt. Tot zover dus niet slecht, maar aan de basiskennis van de jonge scholiertjes echter nog wel wat te schorten. Uit eerder onderzoek bleek al dat een op de vijf Britten denkt dat eieren vegan zijn.
10 procent denkt dat koeien eieren leggen
Toen ze een courgette zagen, dacht 42 procent dat het een komkommer was. 19 procent had de groente nog nooit gegeten. En hoewel 86 procent van de kinderen wel eens op een boerderij was geweest om te zien waar hun eten vandaan komt, wisten twee van de vijf kinderen niet dat chips van aardappels gemaakt worden. Drie op de tien kinderen weten niet dat tonijn een vissoort is en maar liefst 10 procent denkt dat koeien eieren leggen.
Nog nooit een tomaatje gegeten
Een trendy product als passievrucht werd door bijna de helft van de kinderen herkend wordt en 76 procent van hen weet wat een avocado is, maar tegelijk realiseert 30 procent zich niet dat varkensvlees afkomstig is van… juist: varkens. Een op de tien kinderen heeft zelfs nog nooit een cherrytomaatje gegeten.
Wekelijkse voedingslessen
Zanussi deed het onderzoek omdat het bedrijf gaat samenwerken met de Engelse stichting Cook School. De twee slaan de handen ineen om wekelijks voedingslessen te gaan geven op basisscholen. Zij hopen door samen te koken en te praten over eten de kennis over gezonde en duurzame voeding onder de Britse jeugd flink vergroten en hopen aan het eind van 2020 wekelijks 30.000 kinderen te mogen verwelkomen in hun lessen.
Voedselonderwijs helpt bij het aanleren van een gezond eetpatroon
Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon. Maar voedselonderwijs is meer dan alleen luisteren. Juist door op structurele wijze kennis te combineren met vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven of groente verbouwen, wordt de impact van voedselonderwijs vergroot.
Betere schoolprestaties
Dat is ook in ons land belangrijk, want Nederlandse schoolkinderen drinken de meeste suikerhoudende dranken per dag van alle Europese kinderen. Van hen eet maar 1 procent voldoende groente en in grote steden heeft 18 procent van de kinderen overgewicht of obesitas. Kinderen die gezond eten hebben minder kans op het krijgen van chronische ziektes, verzuimen minder op school en leveren betere schoolprestaties leveren.
Top 10 gerechten die Britse kinderen thuis maken
- Cupcakes
- Cake
- Sandwiches
- Pizza
- Pannenkoeken
- Cakejes met gepofte rijst
- Brownies
- Koekjes
- Pasta
- Spaghetti Bolognese
Dit is een nieuwsbericht van 26-11-2019. Foto door Annie Spratt via Unsplash, bronnen: The Mirror, Voedselonderwijs.nl.