Colomba pasquale (Italiaans paasbrood)

Colomba pasquale (Italiaans paasbrood)

Geen paastafel in Italië zonder colomba pasquale. Dit Italiaanse paasbrood heeft de vorm van een duif en smaakt een beetje zoet, als briochebrood. De colomba pasquale is niet lastig te maken, maar het traditionele recept neemt wel veel tijd in beslag. Gelukkig is er ook een snelle variant.

Pasen in Italië gaat niet voorbij zonder dat er een colomba pasquale op tafel staat. De colomba pasquale – ook wel colomba di pasqua genoemd – is een luxe brood gebakken in de vorm van een vredesduif. Je kunt het zien als ‘jongere broertje’ van de panettone (Italiaans kerstbrood), de smaak is vergelijkbaar. Het is in allerlei variaties verkrijgbaar, maar de traditionele variant heeft amandelen en suikerparels als topping. Je ziet ze ook met sinaasappel of bijvoorbeeld chocolade of rozijnen, afhankelijk van de regionale specialiteiten. Er zijn zelfs hartige varianten, waarbij de colomba pasquale gevuld is met tomaat, olijf, kaas, knoflook en ui.

Herkomst van de colomba pasquale

De colomba is misschien wel het meest bekende paasdessert van Italië, maar de herkomst ervan is niet helemaal duidelijk. Zo ongeveer iedere Italiaanse regio claimt deze paascake te hebben uitgevonden. 

Volgens een van de vele legendes werd de eerste colomba al gebakken in 1176, om te vieren dat de Romeinse inval in Lombardije veredeld werd. Aan het einde van de strijd, werden er twee duiven gespot op het slagveld; vandaar de vorm. Een ander verhaal vertelt dat het paasbrood gebakken werd als vredesoffer voor de koning van Lombardije – koning Alboin – die een dag voor Pasen de stad Pavia veroverde en 12 maagden eiste om zijn overwinning te vieren. Dankzij de smakelijke colomba besloot hij de meisjes vrij te laten en de stad vergiffenis te schenken.

De zegening van sint Columbanus

De colomba pasquale wordt ook beschreven in een verhaal over Sint Columbanus, een Ierse abt die in het jaar 614 koningin Theodelinda van Lombardije bezocht, en vanwege de vastentijd een welkomstbanket vol vlees afsloeg. Koningin Theodelinda was daardoor beledigd en om haar te kalmeren zei Columbanus dat de monniken het vlees niet konden eten als het niet gezegend was. Daarop sloeg hij met zijn rechterhand een kruis boven het eten, waarop het vlees in witte broden in de vorm van een duif veranderde. Dit wonder zorgde ervoor dat de geïmponeerde koningin Theodelinda hem de gemeente Bobbio schonk, in de regio Emilia-Romagna. Daar stichtte hij vervolgens een klooster. Het verhaal gaat dat dit de reden is dat Sint Columbanus altijd met zijn iconische duif wordt afgebeeld. 

De colombo pasquale van Artusi

Wat het verhaal ook is, de colomba pasquale is een onmisbaar onderdeel van het Italiaanse paasfeest. Het oorspronkelijke recept is door Pellegrino Artusi opgetekend in het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’), dat dateert uit 1891. Het is erg bewerkelijk en neemt wel vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden. Voor wie tijd overheeft: je vindt het recept hier.

Snelle variant van de colombo pasquale

Zoals gezegd: wij gaan voor de snellere variant; je vindt het recept hieronder. Lekker besmeerd met honing, jam of chocopasta bij het ontbijt of als dessert met fruit en slagroom. 

In Italië wordt de colomba gebakken in een papieren vorm in de vorm van die duif.  Een hoog, rond bakblik of cakeblik kan natuurlijk ook. Wil je echt de vogelvorm, dan kun je het deeg op een bakplaat ondersteunen met aluminiumfolie. Je colomba di pasqua blijft zo’n 2 dagen vers en kan ingevroren worden.

colomba pasquale insta

Colomba pasquale (Italiaans paasbrood)

Een heerlijk Italiaans paasbrood voor ontbijt, brunch of als dessert.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur 25 min
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Italiaans

Ingrediënten
  

  • 4 eidooiers
  • 350 g bloem
  • 2 zakjes droge gist
  • 35 g suiker (voor het deeg)
  • 1 tl suiker (voor bij de gist)
  • 2 el suiker (voor de suikerstroop)
  • 125 ml lauwe melk
  • 150 g roomboter (gezouten)
  • ½ tl zout
  • 100 g sukade (of een zakje gekonfijt fruit)
  • 1 geraspte citroenschil (schoongeboend)
  • 40 g halve blanke amandelen
  • 40 g suikerparels
  • 2 rozijnen (optioneel)

Instructies
 

  • Meng de gist met de lauwe melk en de theelepel suiker en laat dat 10 minuten staan, zodat de gist actief kan worden. 
  • Smelt ondertussen de roomboter en laat dit iets afkoelen.
  • Klop de eidooiers met 35 gram suiker schuimig.
  • Kneed na 10 minuten de bloem met het gistmengsel met de deeghaken van je (stand)mixer. Voeg dan de roomboter en het ei-suikermengsel toe. Meng alles goed gedurende 10 minuten.
  • Voeg de citroenrasp en de sukade toe. Meng dit weer goed, dek het af met folie en zet ongeveer 30 minuten weg op een warme plaats. Na dat half uur is het deeg als het goed is verdubbeld in omvang.
  • Maak ondertussen de suikerstroop door het water aan de kook te brengen en hierin 2 eetlepels suiker op te lossen.
  • Vet je springvorm in en verdeel je deeg in twee grote rollen. Leg die kruiselings over elkaar, zodat er een vogelachtige vorm ontstaat, ondersteun eventueel met een rolletje aluminiumfolie. Knip de 'staart' een klein stukje in en laat het deeg weer 30 minuten rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°.
  • Bestrijk het deeg met het suikerwater en strooi de suikerparels en halve amandelen er overheen. Je kunt met twee rozijnen eventueel oogjes maken.
  • Bak je colomba pasquale in zo'n 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster voor je je vogel uit de vorm haalt.
Trefwoord Pasen
Heb je dit recept gemaakt?Tag ons op social met #eieiei!

Meer paasgerechten? Probeer dan deze hot cross buns! Of kijk in onze paasspecial voor meer lekkere recepten.

Bronnen: Arte Cibo, Delicious, Ciao Tutti. Foto via Shutterstock.


Related Posts

5 tips om eieren zoeken nóg leuker te maken!

5 tips om eieren zoeken nóg leuker te maken!

Eieren zoeken is misschien wel een van de leukste kinderactiviteiten tijdens Pasen. Met deze vijf tips pak je het eieren zoeken net even anders aan en wordt het nóg leuker.

Kaiserbroodjes met ei en spek

Kaiserbroodjes met ei en spek

Vers afgebakken broodjes horen bij een zondags ontbijtje. Probeer deze gevulde kaiserbroodjes met ei en spek uit de oven eens. Dat is pas luxe ontbijten!



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept