Consumentenbond: ‘Helft koekenpannen ongeschikt om ei in te bakken’

Consumentenbond: ‘Helft koekenpannen ongeschikt om ei in te bakken’

De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van koekenpannen. De bond testte 18 koekenpannen met diverse soorten antiaanbaklagen door er zonder olie of boter een spiegelei in te bakken. Bij meer dan de helft van de pannen blijkt de boel toch aan te bakken en soms slijt de speciale laag heel snel.

Het doel van een antiaanbakpan is natuurlijk dat eitjes en pannenkoeken in hun geheel uit de pan komen, in plaats van opgefrommeld en in stukken. De pannen die door de bond getest zijn hebben diverse soorten anti-aanbaklagen: teflon (PTFE, zie kader onderaan), keramisch, titanium en meer. De consumentenbond bakte in iedere pan een spiegelei, zonder vet toe te voegen.

Enorme verschillen tussen koekenpannen

De verschillen bleken enorm. De ’titanium plasma antikleeflaag’ van de Demeyere Alu Pro en de keramische laag van de Fissler Ceramic Comfort leveren perfecte eieren op, maar op de PTFE-laag van de Hema Paris bakken ze aan. Maar liefst negen pannen scoren een onvoldoende in dit testoordeel. Daarbij zitten zowel dure (Fissler, SenseoRed, Fontignac) als goedkope pannen en antiaanbaklagen (AH, Tefal Starters). Ook de slijtage- en krastest voorspelt niets over de kwaliteit. De prijs, het type antiaanbaklaag en het merk blijken helemaal niets over de antiaanbakkwaliteiten te zeggen. In sommige gevallen moest het ei gewoon van de bodem gebikt worden. De uitblinkers in de test waren in ieder geval de Demeyere Alu Pro (Beste uit de test) en de Tefal Character (Beste koop).

Geen schadelijke stoffen in koekenpannen

De Consumentenbond keek overigens niet alleen naar de kwaliteit van de antiaanbaklaag, maar testte ook bij alle pannen of ze bij het gebruik kwalijke stoffen afgeven aan het eten door de pannen langdurig te verhitten met een dikke laag olie erin. Daarna testten we de olie op de aanwezigheid van 27 verschillende schadelijke stoffen, zoals PFAS (perfluoralkylstoffen) en PFOA (zie kader). Geen van deze stoffen werd in de olie aangetroffen.

Herken een goede koekenpan

Je herkent een goede antiaanbakpan aan de volgende punten:

  • De antiaanbaklaag voelt niet te ruw aan.
  • De bodem is dikker is dan de panwand. Een ‘sandwichbodem’ die is opgebouwd uit verschillende lagen is het best: die verdeelt de hitte goed en trekt niet krom.
  • De steel ligt lekker in de hand en glijdt niet weg in natte of vette handen. Fijn is een antisliplaag van (kunst)rubber.
  • De pan heeft een goede balans en tuimelt niet om als je een tik geeft op de steel.
  • De steel zit stevig aan de pan vast. Schroeven raken vaak los in de loop der tijd. Zit de pan vast met klinknagels die zichtbaar zijn aan de binnenkant van de pan (zoals bij de Demeyere Alu Pro, Ballarini Palermo, Greenpan Brussels Infinity, Fontignac 3 étoiles, IKEA Oumbärlig en IKEA 365+) let dan op dat de vuil zich niet rond de nagels ophoopt.

Wat is teflon?

PTFE (poly-tetrafluorethyleen), beter bekend onder de merknaam teflon is het materiaal waarvan vroeger de antiaanbaklaag in koekenpannen werd gemaakt. Onderzoeken toonde in 2012 aan dat de stof PFOA (perfluoroctaanzuur), onderdeel van deze PTFE-laag, kanker kan veroorzaken. Daarna werd de teflonlaag vervangen door alternatieven, zoals de keramische antiaanbaklaag. Sinds 2015 is PFOA in alle consumentenproducten verboden en maakte de PTFE-laag zijn rentree. Maar teflon blijft voor veel mensen een negatieve bijklank hebben. Overigens staat teflon, of beter PTFE, ook bekend vanwege de zogenoemde ’teflondampen’. Omdat PTFE uit elkaar begint te vallen bij temperaturen van boven de 260 graden Celsius, kunnen vogels er last van hebben. Het is dus verstandig om kanaries, parkieten en andere vogels uit de buurt van het fornhuis te houden. Ook mensen met een ernstige luchtwegaandoening kunnen tijdelijk kortademig worden door deze teflondampen. Verhit PTFE-pannen in ieder geval niet langdurig zonder inhoud, om het ontstaan van schadelijke stoffen te voorkomen.

Nieuwsbericht van 31-05-2018, bron: Consumentenbond, foto via Pexels.