Tuurlijk, een ei kun je prima koken in een pannetje op het vuur. Maar wanneer je regelmatig eieren kookt, dan kan een eierkoker best een mooie aanwinst zijn. Waarom zou je er een kopen en wat zijn de vijf beste eierkokers?
Als je regelmatig eieren kookt, bijvoorbeeld voor een lekker zondags ontbijt met het hele gezin, dan is een eierkoker echt een aanwinst voor je keuken. Het is wel een apparaat extra op het aanrecht (of in de kast), maar het gemak dat je ervan hebt, wint het makkelijk van het ruimteverlies.
Eierkoker: lekker zuinig
Als je eenmalig een grotere hoeveelheid eieren kookt, bijvoorbeeld voor gevulde eieren bij een borrel, dan gaat dat prima in een grote pan op het vuur of in een muffinblik in de oven. Maar zet je vaker gekookte eieren op tafel, dan is een eierkoker een milieuvriendelijk alternatief. Je verspilt met een eierkoker namelijk aanzienlijk minder water dan wanneer je een pan gebruikt en het elektriciteitsverbruik is portemonnee-vriendelijker dan de oven of op het gas. Dat geldt trouwens ook wanneer je maar één of twee eieren kookt, mits je een eierkoker aanschaft die speciaal daarvoor gemaakt is (en die zijn er, de WMF mini bijvoorbeeld).

Ook makkelijk op kantoor
Ook voor grotere hoeveelheden eieren is zo’n eierkoker ideaal. En dat geldt niet alleen voor in je eigen huis. We werken nu natuurlijk zoveel mogelijk thuis, maar mocht je weer naar kantoor kunnen, denk er dan eens over om een eierkoker op de zaak te zetten. Wij lunchten altijd gezamenlijk en dan is zo’n eierkoker een hele makkelijke manier om iedereen van een vers gekookt eitje te voorzien. Bovendien is het veilig; er komt geen vuur bij kijken en je hoeft er niet bij in de buurt te blijven.
Welke soorten eierkokers heb je?
De meest bekende eierkoker is de elektrische variant. Maar er zijn ook eierkokers verkrijgbaar voor in de magnetron. Sommige mensen gebruiken hun elektrische stoomkoker of de airfryer ook om eieren te koken, dat kan natuurlijk ook prima het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.
Eierkoker voor in de magnetron
Hoewel we hier vooral ingaan op de elektrische variant, zijn eierkokers voor de magnetron ook vaak prima. Zeker voor bijvoorbeeld ouderen in een verzorgingshuis, die in het restaurant eten en alleen een magnetron hebben, is zo’n ding een uitkomst. Veilig bovendien, want de magnetron stopt automatisch, in tegenstelling tot een pannetje op het vuur. Een lekker ei wanneer je er zin in hebt, en na gebruik stop je ’t ding zo weer in de la. Vergeet niet om vóór het koken een gaatje in het ei te prikken, anders kun je de hele magnetron uitsoppen. Ze zijn er voor één ei – bijvoorbeeld in de vorm van deze vrolijke kip, maar er zijn ook exemplaren te koop waar meerdere eieren in passen. Maar goed, ook ouderen in een verzorgingshuis kunnen natuurlijk gaan voor de elektrische optie.
Hoe werkt zo’n eierkoker?
De meeste elektrische eierkokers zijn heel simpel in gebruik. Meestal zit er een maatbekertje bij met streepjes die aangeven bij welke hoeveelheid water de eieren op jouw favoriete manier gekookt worden. Ook een ei-prikker is vaak geïntegreerd. Hoe meer eieren je in de eierkoker doet, hoe meer water je volgens het maatbekertje nodig hebt. Eet je je eieren graag hardgekookt, dan zul je iets meer water in de eierkoker moeten doen dan wanneer je je eitjes het liefst zachtgekookt eet. Dat is natuurlijk niet onlogisch, want het hard koken van een ei neemt nu eenmaal iets meer tijd in beslag en je wilt niet dat je eierkoker ‘droogkookt’ (hoewel de meeste eierkokers gelukkig een zogenoemde droogkookbeveiliging hebben). Maar de hoeveelheid water die je nodig hebt om je eieren hard te koken is in een eierkoker nog altijd aanzienlijk minder dan wanneer je een steelpan zou gebruiken.
Ok, het water zit erin en dan?
Wanneer je de juiste hoeveelheid water in de eierkoker hebt gegoten en je zet ‘m aan, dan wordt dit water tot het kookpunt verwarmd door een elektrisch plaatje onder in de eierkoker. Hoe lang het duurt voor de eieren klaar zijn, hangt af van het model dat je hebt, van de hoeveelheid eieren die je erin doet en natuurlijk van het feit of je ze hardgekookt wil of niet. Gemiddeld doet een waterkoker zo’n 4-5 minuten over zachtgekookte eieren, 6-7 minuten over halfzacht gekookte eieren en 8-10 minuten over hardgekookte eieren.
Handig geluidsignaal
Sommige eierkokers geven een geluidsignaal wanneer de kooktijd om is, terwijl anderen simpelweg afslaan. Hoewel je dus niet bij je eierkoker hoeft te blijven staan terwijl de eieren koken, is het wel handig de tijd een beetje in de gaten te houden. Dan kun je de eieren na de beoogde kooktijd gelijk laten schrikken, zodat het verdere kookproces stopt. Vaak kun je het rekje waarop de eieren rusten, uit het apparaat halen en ermee naar de kraan lopen. Makkelijk, want de eitjes zijn gloeiend heet en je wil natuurlijk je handen niet branden.
Hoeveel eieren gaan er in een eierkoker?
Hoeveel eieren je gelijktijdig in een eierkoker kunt koken, hangt af van het apparaat dat je kiest. Er zijn eierkokers waar een tot drie eieren in passen, exemplaren waar er vijf tot zeven in gaan en modellen waar er zelfs nog wel meer in kunnen. Voor een gemiddeld huishouden zouden we er zelf een tot zeven eieren kopen, omdat het qua grootte van het apparaat niet zo heel veel uitmaakt of je er eentje voor vijf of eentje voor zeven eieren neemt.
Hoe maak je een eierkoker schoon?
Na verloop van tijd blijft er een beetje kalk op het elektrische plaatje achter. Dit voorkom je door direct na gebruik, met een doekje met een beetje schoonmaakazijn erover te gaan. Ook een staalwolsponsje of schuursponsje werkt trouwens prima om de kalk te verwijderen. Let wel op, want je kunt zo’n ding natuurlijk beter niet helemaal in het water dompelen; het blijft een elektrisch apparaat.
Wat is de beste eierkoker?
Het blijft natuurlijk persoonlijk, want de Consumentenbond heeft (nog) geen test met eierkokers gedaan. Maar de vijf elektrische eierkokers hieronder hebben in in ieder geval een hoop positieve reviews bij die blauwe gigant. Doe er je voordeel mee.
1. Emerio EB-115560 Smart eierkoker – 6 eieren

De Emerio slimme eierkoker krijgt maar liefst 4.7 sterren. Het is ook wel een prachtig ding: hij kookt niet alleen je eieren precies naar wens, maar deze eierkoker praat ook nog eens tegen je. Wat? Een pratende eierkoker? Yep. De Emerio eierkoker laat door middel van een Nederlands gesproken tekstbericht en controlelampjes weten welke hardheid de eieren hebben bereikt. Ook handig: je kunt in één sessie zachte, medium én hardgekookte eieren bereiden. Er passen zes eieren in en het is bij deze eierkoker niet nodig het water exact af te meten: gewoon twee maatbekertjes water erin en gáán. De Emerio heeft een geïntegreerd opbergvakje voor de maatbeker met ingebouwde eiprikker. Het eierrekje is uitneembaar.
2. WMF Stelio eierkoker – 7 eieren

Maar liefst 4.5 sterren voor de WMF Stelio eierkoker. In dit keukenapparaat kun je één tot zeven eieren kwijt. Handig: je kunt de eieren zacht koken, er een aantal eieren uit halen en dan het kookproces verder op te starten. Zo kun je in één kooksessie zowel harde als zachte eieren maken. De WMF Stelio is beveiligd tegen oververhitting, geeft een automatisch signaal als je eieren klaar zijn en heeft opbergruimte voor het snoer. De maatbeker komt met een eierprikker.
3. Severin EK3051 eierkoker – 6 eieren

Ook 4.5 sterren voor deze eierkoker van Severin. Hij heeft ruimte voor zes eieren, is uitgerust met een anti-aanbaklaag met oververhittingsbeveiliging en wordt geleverd inclusief eierprikker en maatbeker. Zijn je eitjes klaar, dan geeft de Severin een pieptoon.
4. Tristar EK-3074 eierkoker – 7 eieren

4.3 sterren voor deze Tristar eierkoker. Je kunt er één tot zeven eieren in koken. De juiste hoeveelheid water is makkelijk af te meten met de bijgeleverde maatbeker, die een handige eierprikker in de bodem heeft. De deksel heeft een stoomuitlaat waardoor het teveel aan stoom kan ontsnappen, dat kan natuurlijk wel heet worden. De eierkoker slaat automatisch af en laat een zoemtoon horen als je eieren klaar zijn. De losse onderdelen zijn vaatwasserbestendig, dus schoonmaken gaat extra makkelijk.
5. MOA eierkoker – 8 eieren

Maar liefst acht eieren gaan er in deze MOA eierkoker, die 4 sterren verdient. Op deze eierkoker zit een timer. Deze timer zorgt ervoor dat de het apparaat na verloop van tijd automatisch uitgaat. Stel hem in op het juiste aantal minuten en zodra hij uitspringt is jouw eitje klaar! Extra pluspunt: je krijgt er ook een tray bij om makkelijk een ei te pocheren.
Hoofdfoto via Shutterstock. Overige foto’s zijn van de desbetreffende fabrikant.