Als het kouder wordt, hoopt iedereen natuurlijk dat de schaatsen uit het vet kunnen. Lekker rondjes rijden op de ijsbaan en daarna iets warms van de koek & zopie stand. Maar wat is dat nu eigenlijk, die zopie? Want warme chocolademelk is het dus niet.
Chocolademelk, snert, glühwein of koffie met een scheut van het een of ander dat is wat er – samen met een een gevulde koek – over de tijdelijke toonbank van een koek & zopie stand gaat. Maar die koek en zopie zoals wij die kennen, is pas ontstaan na de tweede wereldoorlog. Voor die tijd werd er liever wat sterkers gedronken op het ijs.
Zopie: slokje of borrel
De naam zopie komt van soopje en dat is weer een afgeleide van ëzopieí, ëzoopjeí of ësoopjeí wat slokje of borrel betekent. De originele zopie werd van de 17e eeuw tot en met de 19e eeuw geschonken om schaatsers warm te houden. Het bestond uit een warm mengsel van bockbier, rum, eieren, kaneel en kruidnagel en werd in die tijd ook gewoon aan kinderen geschonken. In de 20e eeuw ging met over op warme punch, totdat de chocolademelk en glühwein hun intrede deden.
Het originele recept voor zopie

Ingrediënten
- 2 eieren
- 1 liter (bock)bier
- 1 pijpje kaneel
- 2 kruidnagels
- 2 plakjes citroen
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 100 milliliter rum
Bereiding
- Stap 1 Breng het bier samen met het pijpje kaneel, de kruidnagels en de citroen bijna aan de kook. Laat het geheel dan ongeveer 20 minuten op laag vuur trekken.
- Stap 2 Haal het biermengsel van het vuur.
- Stap 3 Klop de eieren met de basterdsuiker los en roer dit eimengsel door de hete drank.
- Stap 4 Roer de rum er doorheen, zeef het mengsel en drink het warm.
Op de skipiste drinken we tegenwoordig trouwens heel wat anders dan op de schaatsbaan. Daar is de bombardino een grote hit.
Beeld bij recept: Nicolaas Johannes Roosenboom, Henri Adolphe Schaep – Fun on the ice at a ‘koek-en-zopie’, Wikimedia Commons. Hoofdbeeld: Shutterstock. Bron: De Spinazieacademie.