Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van de kip. Ook niet over de gezondheid van het ei trouwens. Wat zegt de kleur van een eierdooier wél?

Dat er veel onzin op internet te vinden is, bewijst de volgende tekst die op verschillende sites circuleert: 

“Het klinkt misschien gek, maar de kleur van het eigeel kan veel zeggen over de gezondheid van de kip die het ei heeft gelegd. Er is wetenschappelijk bewijs geleverd. Het gaat namelijk om de hoeveelheid zonlicht die de kippen hebben gezien en of ze de ruimte hebben gehad om lekker rond te kunnen scharrelen.Als het eigeel donker is en wat ronder en dikker, heeft de kip die dit ei gelegd heeft hoogstwaarschijnlijk een goed leven gehad. Ze heeft kunnen rondscharrelen en heeft een dieet gevolgd met meerdere granen en voedingsstoffen. De smaak van eieren met deze kleur zou ook net dat tikkeltje lekkerder zijn. Let de volgende keer dat je een eitje eet maar eens goed op de kleur.”

De kleur van de eidooier zegt niets over de voedingswaarde van een ei

Een eidooier kan inderdaad lichtgeel tot donker oranje van kleur zijn. Maar de kleur van de eidooier wordt niet bepaald door de leefomstandigheden van de kip. En de kleur van het eigeel zegt ook niets over hoe goed dat ei voor je gezondheid is. Sterker nog: elk ei, of het nu biologisch is of van een legkip komt, bevat ongeveer evenveel vitamines en mineralen. Het maakt voor de voedingswaarde dus vrijwel niets uit of je een viergranen-ei of maïs-ei eet. Alleen de Omega-3 eieren zijn een klein beetje gezonder, omdat de onverzadigde vetzuren uit de voeding van de kip in het ei terechtkomen. De leefomstandigheden verschillen wel per soort ei, dat kun je checken via de code op je ei.

Hoe krijgt de eidooier zijn kleurtje?

Maar hoe komt het dan wel dat er bij eidooiers zoveel kleurvariatie te vinden is? De kleur van de dooier is simpelweg afhankelijk van de voeding van de kip. Als ze veel voer met tarwe krijgt, legt de kip eieren met een bleekgele dooier. Een kip die verschillende soorten voedsel krijgt waar bijvoorbeeld maïs of alfalfa aan toegevoegd is, legt eieren met een donkere dooier. In maïs en alfalfa zit namelijk caroteen, hetzelfde stofje dat wortels oranje maakt. Caroteen bevat veel pigment, waardoor de eidooier donkerder kleurt. Soms wordt er ook kunstmatige caroteen toegevoegd aan het kippenvoer om datzelfde effect te bereiken. Overigens zit er geen opneembare bètacaroteen meer in eieren, het is alleen nog de pigment van de caroteen dat eierdooier donkerder maakt. De vitamines heeft de kip ‘opgebruikt’.

Heeft de kleur van de dooier effect op de smaak?

Zoals gezegd is het niet zo dat de samenstelling van het kippenvoer ook de voedingswaarde van het ei bepaalt. Een ei aanmaken is een redelijk complex proces, en het eindresultaat is altijd ongeveer hetzelfde. De samenstelling kan licht schommelen, maar niet in die mate dat wetenschappers durven stellen dat het ene ei gezonder is dan het andere. De eidooier is een goede bron van vitamine A, D , E en K en bevat luteïne, choline en omega-3 vetzuren. Allemaal goede stoffen voor je gezondheid. Voor de smaak hoef je ook niet op de kleur van de dooier te letten. Een geel ei is even lekker als een oranje ei, en omgekeerd.

Beeld: Shutterstock, bronnen: altijdweervooreenei, NEVO, Voedingscentrum.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Kun je rauwe eieren invriezen?

Kun je rauwe eieren invriezen?

Hoewel eieren vrij lang goed blijven, kan het soms gebeuren dat je ze niet op krijgt voordat ze bederven. Of misschien heb je voor een recept alleen eiwitten nodig en blijf je met het eigeel zitten. Kun je die rauwe eieren invriezen?

De voedingswaarde van een gebakken ei

De voedingswaarde van een gebakken ei

Een uitsmijter als lunch, heerlijk! En je kunt er ook zo lekker mee variëren. Een gebakken ei met rosbief. Een gebakken ei met rauwe ham of avocado. Hmmm… Door de bereidingswijze en het vet dat je gebruikt om in te bakken, verschilt de voedingswaarde wel met […]