Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van de kip. Ook niet over de gezondheid van het ei trouwens. Wat zegt de kleur van een eierdooier wél?

Dat er veel onzin op internet te vinden is, bewijst de volgende tekst die op verschillende sites circuleert: 

“Het klinkt misschien gek, maar de kleur van het eigeel kan veel zeggen over de gezondheid van de kip die het ei heeft gelegd. Er is wetenschappelijk bewijs geleverd. Het gaat namelijk om de hoeveelheid zonlicht die de kippen hebben gezien en of ze de ruimte hebben gehad om lekker rond te kunnen scharrelen.Als het eigeel donker is en wat ronder en dikker, heeft de kip die dit ei gelegd heeft hoogstwaarschijnlijk een goed leven gehad. Ze heeft kunnen rondscharrelen en heeft een dieet gevolgd met meerdere granen en voedingsstoffen. De smaak van eieren met deze kleur zou ook net dat tikkeltje lekkerder zijn. Let de volgende keer dat je een eitje eet maar eens goed op de kleur.”

De kleur van de eidooier zegt niets over de voedingswaarde van een ei

Een eidooier kan inderdaad lichtgeel tot donker oranje van kleur zijn. Maar de kleur van de eidooier wordt niet bepaald door de leefomstandigheden van de kip. En de kleur van het eigeel zegt ook niets over hoe goed dat ei voor je gezondheid is. Sterker nog: elk ei, of het nu biologisch is of van een legkip komt, bevat ongeveer evenveel vitamines en mineralen. Het maakt voor de voedingswaarde dus vrijwel niets uit of je een viergranen-ei of maïs-ei eet. Alleen de Omega-3 eieren zijn een klein beetje gezonder, omdat de onverzadigde vetzuren uit de voeding van de kip in het ei terechtkomen. De leefomstandigheden verschillen wel per soort ei, dat kun je checken via de code op je ei

Hoe krijgt de eidooier zijn kleurtje?

Maar hoe komt het dan wel dat er bij eidooiers zoveel kleurvariatie te vinden is? De kleur van de dooier is simpelweg afhankelijk van de voeding van de kip. Als ze veel voer met tarwe krijgt, legt de kip eieren met een bleekgele dooier. Een kip die verschillende soorten voedsel krijgt waar bijvoorbeeld maïs of alfalfa aan toegevoegd is, legt eieren met een donkere dooier. In maïs en alfalfa zit namelijk caroteen, hetzelfde stofje dat wortels oranje maakt. Caroteen bevat veel pigment, waardoor de eidooier donkerder kleurt. Soms wordt er ook kunstmatige caroteen toegevoegd aan het kippenvoer om datzelfde effect te bereiken. Overigens zit er geen opneembare bètacaroteen meer in eieren, het is alleen nog de pigment van de caroteen dat eierdooier donkerder maakt. De vitamines heeft de kip ‘opgebruikt’.

Kometsuya: eieren met witte dooier

Kometsuya: eieren met witte dooier

Hoewel eidooiers dus vrijwel altijd ergens tussen lichtgeel en oranje zijn, is er één uitzondering: in Japan kun je kometsuya-eieren krijgen; eieren met een witte dooier. Deze eieren komen van pluimveehouderij Takeuchi in Hokkaido, die haar kippen pigmentvrij eten geeft. Het gevolg is een zeer lichtgele dooier, die bij bakken of koken fel wit wordt.  Wat deze kippen te eten krijgen? 68 procent rijst uit Hokkaido, 15 procent vis, 8.8 procent zemelen, 8 procent mosselschelpen uit het Saroma-meer in dezelfde regio en tenslotte 0.2 procent vitamines, zouten en andere supplementen. Er wordt gezegd dat deze eieren een zoetere smaak hebben, maar om dat zelf te ervaren zul je dus naar Japan moeten.

Heeft de kleur van de dooier effect op de smaak?

Zoals gezegd is het niet zo dat de samenstelling van het kippenvoer ook de voedingswaarde van het ei bepaalt. Een ei aanmaken is een redelijk complex proces, en het eindresultaat is altijd ongeveer hetzelfde. De samenstelling kan licht schommelen, maar niet in die mate dat wetenschappers durven stellen dat het ene ei gezonder is dan het andere. De eidooier is een goede bron van vitamine A, D , E en K en bevat luteïne, choline en omega-3 vetzuren. Allemaal goede stoffen voor je gezondheid. Voor de smaak hoef je ook niet op de kleur van de dooier te letten. Een geel ei is even lekker als een oranje ei, en omgekeerd.

Beeld: Shutterstock en pluimveehouderij Takeuchi (foto witte dooier), bronnen: altijdweervooreenei, NEVO, Voedingscentrum.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]