Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van de kip. Ook niet over de gezondheid van het ei trouwens. Wat zegt de kleur van een eierdooier wél?

Dat er veel onzin op internet te vinden is, bewijst de volgende tekst die op verschillende sites circuleert: 

“Het klinkt misschien gek, maar de kleur van het eigeel kan veel zeggen over de gezondheid van de kip die het ei heeft gelegd. Er is wetenschappelijk bewijs geleverd. Het gaat namelijk om de hoeveelheid zonlicht die de kippen hebben gezien en of ze de ruimte hebben gehad om lekker rond te kunnen scharrelen.Als het eigeel donker is en wat ronder en dikker, heeft de kip die dit ei gelegd heeft hoogstwaarschijnlijk een goed leven gehad. Ze heeft kunnen rondscharrelen en heeft een dieet gevolgd met meerdere granen en voedingsstoffen. De smaak van eieren met deze kleur zou ook net dat tikkeltje lekkerder zijn. Let de volgende keer dat je een eitje eet maar eens goed op de kleur.”

De kleur van de eidooier zegt niets over de voedingswaarde van een ei

Een eidooier kan inderdaad lichtgeel tot donker oranje van kleur zijn. Maar de kleur van de eidooier wordt niet bepaald door de leefomstandigheden van de kip. En de kleur van het eigeel zegt ook niets over hoe goed dat ei voor je gezondheid is. Sterker nog: elk ei, of het nu biologisch is of van een legkip komt, bevat ongeveer evenveel vitamines en mineralen. Het maakt voor de voedingswaarde dus vrijwel niets uit of je een viergranen-ei of maïs-ei eet. Alleen de Omega-3 eieren zijn een klein beetje gezonder, omdat de onverzadigde vetzuren uit de voeding van de kip in het ei terechtkomen. De leefomstandigheden verschillen wel per soort ei, dat kun je checken via de code op je ei.

Hoe krijgt de eidooier zijn kleurtje?

Maar hoe komt het dan wel dat er bij eidooiers zoveel kleurvariatie te vinden is? De kleur van de dooier is simpelweg afhankelijk van de voeding van de kip. Als ze veel voer met tarwe krijgt, legt de kip eieren met een bleekgele dooier. Een kip die verschillende soorten voedsel krijgt waar bijvoorbeeld maïs of alfalfa aan toegevoegd is, legt eieren met een donkere dooier. In maïs en alfalfa zit namelijk caroteen, hetzelfde stofje dat wortels oranje maakt. Caroteen bevat veel pigment, waardoor de eidooier donkerder kleurt. Soms wordt er ook kunstmatige caroteen toegevoegd aan het kippenvoer om datzelfde effect te bereiken. Overigens zit er geen opneembare bètacaroteen meer in eieren, het is alleen nog de pigment van de caroteen dat eierdooier donkerder maakt. De vitamines heeft de kip ‘opgebruikt’.

Heeft de kleur van de dooier effect op de smaak?

Zoals gezegd is het niet zo dat de samenstelling van het kippenvoer ook de voedingswaarde van het ei bepaalt. Een ei aanmaken is een redelijk complex proces, en het eindresultaat is altijd ongeveer hetzelfde. De samenstelling kan licht schommelen, maar niet in die mate dat wetenschappers durven stellen dat het ene ei gezonder is dan het andere. De eidooier is een goede bron van vitamine A, D , E en K en bevat luteïne, choline en omega-3 vetzuren. Allemaal goede stoffen voor je gezondheid. Voor de smaak hoef je ook niet op de kleur van de dooier te letten. Een geel ei is even lekker als een oranje ei, en omgekeerd.

Beeld: Shutterstock, bronnen: altijdweervooreenei, NEVO, Voedingscentrum.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Is een ei een volwaardige vleesvervanger?

Is een ei een volwaardige vleesvervanger?

Wanneer je vaker het vlees wil laten staan, zul je dat moeten vervangen om aan je benodigde voedingsstoffen te komen. Een van de populairste vleesvervangers is ei. Maar is een eitje voldoende om alle voedingstoffen uit vlees binnen te krijgen? Oftewel: is ei een volwaardige […]

Mag mijn hond eieren eten?

Mag mijn hond eieren eten?

Eieren: je kunt ze met recht vitaminebommetjes noemen. We kunnen ons daarom voorstellen dat je overweegt de hond ook een eitje te geven, al dan niet gekookt. Maar mag een hond wel eieren? Is zo’n ei dan ook gezond voor je harige vriendje?