Donsveertjes tussen je eieren: een marketingtruc?

Donsveertjes tussen je eieren: een marketingtruc?

Het komt je vast niet onbekend voor: je koopt een doos eieren en ontdekt bij het openen een of meerdere donsveertjes tussen de eieren. Is het toeval dat er steeds ’n veertje aan minimaal één ei kleeft? Of is het marketing van de boeren, om de natuurlijke herkomst van jouw eitjes te benadrukken?

Wie zijn eieren vers van de boer koopt, uit de eierautomaat bijvoorbeeld, is wel gewend dat er af en toe iets aan de eieren plakt. En ook wanneer je zelf kippen houdt, zijn wat veren, stro en stront op je eieren waarschijnlijk niet vreemd. Maar hoe zit het met die veertjes op eieren die je in de supermarkt koopt? Er wordt op internet gesuggereerd dat die donsveertjes in een eierdoos op de eieren worden geplakt om je het gevoel te geven dat die eieren ‘vers van de boer’ komen. Klopt dat of is het gewoon toeval?

Wassen van eieren

Eieren worden rechtstreeks vanaf de boer naar een zogeheten pakstation gebracht. Daar worden ze gesorteerd en in een eierdoos gestopt. Dat is anders dan hoe het bijvoorbeeld in de Verenigde Staten gaat, want daar worden eieren – verplicht – gewassen voor ze de winkel ingaan. Eieren worden in de VS gewassen en daarna geborsteld en besproeid met chloride. In Nederland is wassen verboden, omdat je zo het dunne laagje verwijdert dat bacteriën buiten houdt. Eieren zijn dan veel minder lang houdbaar. Daarom liggen eieren in Amerikaanse supermarkten altijd gekoeld en hoeft dat in Nederland niet. Overigens is de koelkast thuis wel de perfecte manier om eieren te bewaren.

Controleren van eieren

In het pakstation kunnen de machines tot wel 120.000 eieren per uur ontstapelen en controleren op breuk en eventuele embryo’s. Ze kijken of er geen bloed in het ei zit, wegen ze, sorteren op grootte en kleur en doen ze in de dozen. Dat gaat bijna allemaal automatisch, zelfs breukjes die met het blote oog onzichtbaar zijn, worden met een ultrageluidsysteem gevonden. De machines kijken ook of een ei niet al te vuil is – modder en uitwerpselen worden gezien als vuil – maar laten veren over het algemeen zitten, ook omdat de consumenten dat leuk vinden.

Hoe komen die donsveertjes daar?

Maar hoe komen die veren daar dan? Simpel: een ei is vochtig als het uit de kip komt, en dan blijft er weleens iets aan plakken. de boer verwijdert zoveel mogelijk veren, maar er glipt weleens iets tussendoor. En dat geeft niet. Want zo’n lekker scharreleitje, daar mag toch best een veertje op zitten?

Foto via Shutterstock, bronnen: NRC, Volkskrant. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren