Veel Nederlanders eten bewust minder vlees, of zijn van plan hier binnenkort mee te starten. En ei is bij hen de populairste vleesvervanger. Gemiddeld één op de drie Nederlanders vervangt wekelijks ten minste een dag het stukje vlees door een eitje. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het Voedingscentrum.
Vanwege haar 80-jarig bestaan wilde het Voedingscentrum onderzoek doen naar de vleesconsumptie van Nederlanders en de daarbij horende motivaties en belemmeringen om te minderen met vlees. Ongeveer 4 op de 10 Nederlanders (38 procent) zegt de laatste jaren bewust minder vlees te eten. Nog eens 5 procent heeft plannen hier binnenkort mee te starten. Verder heeft 1 op de 5 Nederlanders (20 procent) weleens nagedacht over minder vlees eten, maar hier (nog) geen actie op ondernomen. Een minderheid heeft er nooit over nagedacht (17 procent), of er wel over nagedacht maar is niet van plan te minderen (18 procent).
Eén op de drie (31 procent) van de Nederlanders geeft aan zichzelf als flexitariër (27 procent) of vegetariër/veganist (4 procent) te zien. Daarnaast zien circa zeven op de tien (69 procent) Nederlanders zichzelf als een echte vleeseter: 38 procent vindt zichzelf een echte vleeseter maar zegt desondanks niet elke dag vlees te eten bij de warme maaltijd, en 31 procent zegt wel vrijwel elke dag vlees te eten. De meeste Nederlanders geven gemiddeld aan niet meer dan 5 dagen per week vlees te eten (70 procent). Vrouwen eten vaker minder of geen vlees dan mannen (40 procent vs. 22 procent is flexitariër, vegetariër of veganist). 42 procent eet ook wel eens vis in plaats van vlees.
De vleeseters: vervangen vlees soms door ei
In het onderzoek werd dus ook gekeken naar hoe mensen dat stukje vlees dan vervangen op de vleesloze dagen. Daarbij bleek ei het meest populair als je naar de gemiddelden kijkt. Maar het ei als vleesvervanger is bij de éne groep wel populairder dan bij de andere groep. De échte vleeseters geven (logischerwijs) vaker aan vlees niet te vervangen bij warme maaltijden (30 procent vs. 6 procent bij flexitariërs + vegetariërs + veganisten) ). Zij eten, ter vervanging van vlees, minder vaak noten (81 procent vs. 50 procent eet dit nooit ter vervanging), peulvruchten (76 procent vs. 33 procent), kant-en-klare vleesvervangers (74 procent vs. 28 procent) en ei (52 procent vs. 30 procent). Naast vlees, eten vleeseters vaker aardappelen bij de warme maaltijd: 43 procent eet dit ten minste 4 dagen per week (vs. 20 procent . Bovendien eten zij aanzienlijk minder groente bij de warme maaltijd: slechts 38 procent eet elke dag (7 dagen per week) groente bij de warme maaltijd (vs. 53 procent). Onder vleeseters is kip overigens het populairst: 76 procent eet dit minstens 1 dag per week.
Lees ook: Is ei een volwaardige vleesvervanger?
De flexitariërs: 51 procent vervangt vlees door ei
De meeste flexitariërs eten 2 à 3 dagen per week geen vlees. 22 procent eet op 3 tot 6 dagen per week geen vlees en 18 procent eet alleen heel af en toe vlees bij speciale maaltijden of gelegenheden. Naast dat zij minder vlees eten bij de warme maaltijd, eten zij ook minder vaak vlees verwerkt in ontbijt-of lunchgerechten én eten ze minder vaak aardappels. Bij hun warme maaltijd eten flexitariërs bovendien elke dag groente (50 procent vs. 38 procent onder vleeseters). Flexitariërs vervangen vlees het vaakst met kant-en-klare vleesvervangers (52 procent), ei (51 procent), peulvruchten (45 procent) en noten (28 procent). Voor de vegetariërs is niet vrijgegeven hoe vaak vlees voor een ei vervangen werd.
Het gemiddelde eetpatroon
Driekwart (76 procent) eet minstens 1 dag per week gevogelte (bijvoorbeeld kip) bij de warme maaltijd. Ook eet een ruime meerderheid (68 procent) ten minste 1 dag per week rundvlees. Ruim de helft eet minimaal 1 keer per week varkensvlees (57 procent). Van de vleesproducten is bewerkt vlees het minst populair (29 procent eet dit minstens 1 dag per week). Als we kijken naar producten om vlees mee te vervangen, dan zien we dat mensen het vaakst ei gebruiken (37 procent, 33 procent minstens 1 dag per week). Daarna volgen kant-en-klare vleesvervangers (28 procent), peulvruchten (24 procent) en als laatst noten (16 procent).

Vleesconsumptie meer dan verdubbeld
Hoewel veel Nederlanders de afgelopen jaren minder vlees zijn gaan eten, is de vleesconsumptie sinds de jaren 50 meer dan verdubbeld. In 1950 aten we gemiddeld 17 kilo vlees per persoon per jaar, tegenover bijna 36 kilo nu. Vooral mannen eten veel vlees, gemiddeld ruim 800 gram per week. Vrouwen eten ruim 550 gram vlees per week. Binnen de Schijf van Vijf is ruimte voor maximaal 500 gram vlees per week, waarvan 300 gram rood vlees. Meer plantaardig en minder dierlijk eten is belangrijk voor de gezondheid en het milieu.
5 vegetarische recepten
Zo’n 7 procent van de vleeseters en flexitariërs geeft in het onderzoek aan dat ze geen of te weinig goede vegetarische recepten kennen. Daarom selecteerden we vijf lekkere recepten om een keer uit te proberen:
- Spaanse aardappeltortilla
- Florentijnse eieren
- Makkelijke tomatenquiche
- Slanke broccolisalade met avocado, komkommer en ei
- Aardappel broccoli ovenschotel
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1038 Nederlanders van 18 tot 80 jaar.
Nieuwsbericht van 21-07-2021, foto door Louis Hansel via Unsplash