Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.
Op de rand van de pan, op de rand van het aanrecht, op de rand van de beslagkom. Het lijkt een goede manier om je ei te breken. Toch zijn het niet de beste methodes; vaak belanden er stukjes eierschaal in het eten. Er is een betere manier om eieren te breken. Of moeten we zeggen er is maar één goede manier om eieren te breken? Hoe dan ook: zo breek je je eitje zónder schaal in je gerecht.
Houd het membraan heel als je eieren breekt
Eerst iets over de anatomie van een ei. De eierdooier – het eigeel dus – zit met hagelsnoeren (de chalaza) aan de eierschaal vast. Om de dooier en het eiwit heen, zitten twee sterke, dunne vliezen die bijna helemaal aan elkaar vastzitten: het schaalvlies en het binnenste schaalvlies, ook wel membranen genoemd. Aan de stompe kant van het ei is één open plekje, waar de luchtkamer zit.
Als je wil voorkomen dat er bij het breken van je ei stukjes eierschaal in je eten belanden, is het superbelangrijk om de membranen heel te houden. En dat is precies waar het verkeerd gaat wanneer je je ei breekt op de rand van je aanrecht, kom of pan. Je duwt dan namelijk de stukjes eierschaal naar binnen, waardoor die membranen kunnen scheuren en de kans veel groter is dat je stukjes eierschaal uit je eten moet vissen.
Eieren breken op plat oppervlak
Hoe voorkom je dat nu? Door je eieren niet te breken op een rand, maar op een plat oppervlak, zoals je de bovenkant van je aanrecht of een snijplank. Hiervoor neem je het ei in één hand en sla je het met de zijkant van het ei op het aanrecht. Doe dit met één ferme tik, zoveel mogelijk in het midden, op het breedste deel van het ei. Zo krijgt je ei in het midden een mooie, rechte scheur. En omdat je door het slaan op een plat vlak een ‘schone’ breuk creëert, komen er geen stukjes schaal los. Plaats vervolgens aan beide kanten van de scheur een duim en trek de helften voorzichtig van elkaar. Kleine stukjes eierschaal blijven dan keurig aan een van de twee helften hangen, aan het membraan. In de video hieronder wordt dit trucje voorgedaan.
Toch eierschaal in je eten?
Zijn er ondanks al je moeite toch stukjes eierschaal in je eten beland? Gebruik dan een overgebleven stuk eierschaal om dat eruit te vissen. Een groter stuk eierschaal heeft namelijk een haast magnetische werking op die kleine stukjes.
Breek eieren boven een aparte kom
Het is trouwens aan te raden je eieren niet direct boven de pan te breken, maar dat boven een aparte schaal te doen. Mocht er toch een stukje schaal in je ei belanden, dan is het er net iets makkelijker uit te vissen dan in een garende omelet. Dat kun je doen met dat grotere stuk eierschaal, volgens ons echt de makkelijkste manier, maar ook door met de kom een snelle cirkelvormige beweging te maken en dan de inhoud in een andere kom te gieten. Het stukje eierschil blijft dan in de eerste kom plakken. Toch je vingers gebruiken? Maak ze dan eerst nat, water zorgt dat de schaal als het ware aan je vinger blijft plakken. Dat werkt ook – maar minder goed – met een natgemaakt lepeltje.
@simplelifeehacks This comes in handy #cookinghacks #cookingtiktok #cooking #foodhacks #cleantok #foodtiktok #cleaningtiktok #hacksoflife ♬ Beggin’ – Måneskin
Het gebruik van een aparte kom om je eieren te breken heeft trouwens nog een voordeel: er zal nooit per ongeluk een bedorven ei in je gerecht belanden.
Rauw ei gemorst?
Heb je er tijdens het eieren breken toch een zooitje van gemaakt en ligt er nu allemaal rauw ei op je aanrecht? Strooi er dan zoveel zout over dat alles bedekt is. Je zult zien dat je het gemorste ei nu heel makkelijk met een keukenpapiertje kunt opvegen.
Bronnen: Egg Farmers of Canada, Real Simple. Foto via Shutterstock.