Hij knalt van je bord, deze hartige radijsjestaart. En dat niet alleen, hij is ook nog eens supersimpel te maken. Lekker als hoofdgerecht, maar ook als lunch.
We zeiden het al eerder: quiche kan altijd. Warm, koud, als avondeten met een lekkere salade erbij of als lunch. Je kunt hartige taart zelfs prima serveren bij de borrel. Wij zijn in ieder geval groot fan!
Hartige radijsjestaart van Laura de Grave
En wij niet alleen, getuige deze prachtige hartige radijsjestaart die Laura de Grave opnam in haar nieuwe boek Lekker Lokaal. Hij ziet er te gek uit – geen wonder dat ze ‘m op de cover zette – en smaakt ook nog eens heerlijk.
Wij hadden er nooit aan gedacht, radijsjes in een quiche. Maar het kan dus prima. Deze vegetarische hartige radijsjestaart is groot genoeg om acht man van lunch of voorgerecht te voorzien. Als hoofdgerecht is hij geschikt voor vier personen. En de bodem? Die maak je eenvoudig zelf, niks moeilijks aan. Wij gebruikten een quichevorm van Patisse, met een diameter van 24 cm en zo’n fijne losse bodem. Je wil deze toptaart er immers wel helemaal heel uit de vorm halen.

Hartige radijsjestaart
Equipment
- Deegroller
- Quichevorm (Ø 24 cm)
- Garde
- Keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- 2 eieren (M)
- 125 g volkoren tarwemeel + extra om te bestuiven
- 1 tl bakpoeder
- 125 g kwark (magere, halfvolle of volle: wat je wilt)
- 5 el koolzaadolie + extra om in te vetten
- 1 bos radijsjes (met groen)
- 150 g zachte geitenkaas
- 75 ml verse slagroom
- 75 g oude Goudse kaas
- 15 g verse dille
- 4 el walnoten
- Peper en zout
Instructies
- Verwarm je oven voor op 200 °C. Meng het meel met het bakpoeder in een kom. Voeg de kwark en 1 el olie toe. Kneed 1 min. goed door tot een soepel deeg. Bestuif het werkblad en de deegroller met wat meel. Rol het deeg uit tot de grootte van de quichevorm.
- Bekleed de ingevette vorm met het deeg en snijd het overtollige deeg weg. Snijd het groen van de radijs, maar laat ca. 1 cm van het steeltje zitten. Bewaar het groen. Was de radijsjes, dep ze droog met een schone theedoek en halveer ze in de lengte.
- Meng de geitenkaas en de slagroom met een vork in een kom. Klop de eieren er met een garde een voor een door. Breng op smaak met ½ tl peper en ½ tl zout. Verdeel het geitenkaas-eimengsel over de bodem van het deeg.
- Leg de halve radijsjes (om en om rood en wit boven) op het geitenkaas – eimengsel. Bak de radijsjestaart in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
- Was ondertussen het groen van de radijsjes en dep droog met een schone theedoek. Snijd de kaas in blokjes van ca. 2 cm en hak de dille grof. Doe het radijsblad, de kaas, de dille en de walnoten, 4 el olie en peper en zout naar smaak in een keukenmachine of hoge beker van de staafmixer. Maal in 2 min. tot een grove spread.
- Snijd de taart in 8 punten. Serveer lauwwarm met een eetlepel van het radijs-dillemengsel.
Tip: Gooi overtollig deeg niet weg, maar rol het uit met een deegroller, beleg met bijvoorbeeld wat tomaat en kaas en bak mee met de hartige radijsjestaart. Lekker voor later, bij de borrel bijvoorbeeld!
Geen zin in radijsjestaart? Maak dan deze koolhydraatarme spinaziequiche, deze miniquiches met spinazie en ham of deze broccoliquiche met tomaat en geitenkaas.
Dit recept komt uit Lekker Lokaal, het nieuwste boek van Laura de Grave. Zij is culinair journalist en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en het Nederland kookboek. Daarnaast presenteerde ze de videoserie Lekker Lokaal voor 24Kitchen en het Algemeen Dagblad. De foto bij dit recept is gemaakt door Jan Bartelsman.