Is de inkt op eieren schadelijk voor je gezondheid?

Is de inkt op eieren schadelijk voor je gezondheid?

Veel Nederlanders koken regelmatig een ei bij hun aardappelen. Dat is makkelijk en je krijgt er geen extra vaat door. Maar de inkt van de eicode komt wel bij je aardappels. Kan dat kwaad voor je gezondheid?

Op ieder Europees ei staat met – meestal rode – inkt een registratiecode, ook wel eicode of eiercode genoemd. Deze code geeft aan waar de eieren vandaan komen en hoe de kip geleefd heeft. Als je zou willen kun je daarmee precies checken van welke boer jouw eieren komen en of deze scharrelkippen houdt of bijvoorbeeld vrije uitloopkippen. 

Ei en aardappels in één pan

Maar goed, wij Nederlanders zijn zuinig dus volgens oud gebruik koken heel veel mensen eieren – al dan niet vooraf gewassen – mee met de aardappels als dat zo uitkomt. Handig, want je betaalt maar één keer gas of stroom en je beperkt de afwas, want het scheelt weer een pannetje. 

Inkt bij je aardappels

Een kleine kanttekening is natuurlijk wel dat de eieren eerder klaar zijn dan de aardappels. En wanneer je de eieren uit de pan haalt, zul je zien dat de inkt van het ei verdwenen is. Die inktresten zitten dus in de pan bij je aardappels. Kan dat eigenlijk kwaad?

Eicode inkt = goedgekeurde kleurstof

Het antwoord is nee. De inkt op eieren is namelijk een door de EU goedgekeurde kleurstof. De inkt van de eicode heeft daarom ook een E-nummer, wat betekent dat de stof goed onderzocht is en veilig door fabrikanten kan worden gebruikt in levensmiddelen. Tijdens het samen koken van eieren en aardappelen kan een deel van de inkt inderdaad in de aardappels komen. Maar dat is niet schadelijk voor je gezondheid; je kunt de twee dus rustig in één pan koken.

Lees ook: Dit zijn de 10 beste koekenpannen om eieren in te bakken (volgens de Consumentenbond).

Bron: Consumentenbond, foto via Shutterstock.


Related Posts

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van […]

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.