Kaiserschmarrn: heerlijke variatie op de Hollandse pannenkoek

Kaiserschmarrn: heerlijke variatie op de Hollandse pannenkoek

Iedereen die wel eens in Oostenrijk op wintersport is geweest kent kaiserschmarrn, een heerlijke variatie op de Hollandse pannenkoek. Het is een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek, die in grove stukken wordt gesneden en traditioneel geserveerd wordt met pruimencompôte en poedersuiker. Officieel wordt het als nagerecht gegeten. 

Over hoe deze in stukken gesneden pannenkoek aan zijn naam komt doen verschillende geruchten de ronde. Een legende is dat keizer Franz Jospheph (1830-1916) voor de jacht een houthakkersschmarrn voorgeschoteld kreeg. Deze werd speciaal voor hem met de beste ingrediënten bereid, zoals melk, rozijnen en eieren. Zo werd uit een eenvoudig gerecht de kaiserschmarrn geboren. Een ander verhaal is dat diezelfde keizer graag flensjes als nagerecht at. Waren deze echter te dik, dan waren ze volgens het keukenpersoneel niet geschikt om de keizer voor te schotelen: “A Schmarrn, des am Kaiser zu servieren” (“Onzin, om deze aan de keizer te serveren”).

Kaiserschmarrn met rode bessen en poedersuiker

15 maart 2018
: 4
: 5 min
: 6 min
: 11 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 4 middelgrote eieren
50 gram kristalsuiker
100 gram tarwebloem
100 milliliter melk
40 g ongezouten boter
Poedersuiker
Pruimencompôte, kersenjam of appelmoes
  • Verse rode bessen
  • Eventueel twee handjes rozijnen
Bereiding
  • Stap 1 Splits de eieren. Klop de eidooiers en suiker met een mixer in een kom licht en romig. Bewaar de eiwitten.
  • Stap 2 Zeef de bloem erboven en klop met de melk tot een glad beslag.
  • Stap 3 Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf en spatel in delen door het beslag.
  • Stap 4 Verhit de boter in 2 koekenpannen op laag vuur en verdeel het beslag over de pannen. Voeg eventueel de rozijnen toe.
  • Stap 5 Bak 3 minuten.
  • Stap 6 Snijd de pannenkoeken in vieren en keer de kwarten om met behulp van een spatel. Verdeel nu met de spatel de kwarten in kleinere stukjes. Bak nog 3 minuten onder regelmatig keren.
  • Stap 7 Verdeel de kaiserschmarrn over vier borden en garneer met de rode bessen of ander fruit.
  • Stap 8 Bestuif de kaiserschmarrn met poedersuiker en serveer met pruimencompôte, kersenjam of appelmoes.

Kaiserschmarrn: what’s in a name

Kaiserschmarrn kent talloze varianten. Niet alleen in receptuur, maar ook in naam. Zo wordt het gerecht ook wel kaiserschmarren genoemd, maar kennen ze het in Hongarije weer als Császármorzsa (uitgesproken als ’tjassarmorzja’). Er zijn heel veel verschillende soorten, zoals Weichselschmarrn (met kersen) en Topfenschmarrn (met kwark).

Tip: ook lekker: een Dutch baby met rood fruit!


Foto via Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Espressopudding met chocoladeschaafsel

Espressopudding met chocoladeschaafsel

Je moet er even op wachten, maar dan heb je ook wat. Deze espressopudding met chocoladeschaafsel bevat voor de chocaholics onder ons vast niet genoeg chocolade, maar de koffieliefhebbers zullen ‘m zeker weten te waarderen. Je kunt deze espressopudding ook in lege eierschalen maken, voor […]

Colomba pasquale (Italiaans paasbrood)

Colomba pasquale (Italiaans paasbrood)

Geen paastafel in Italië zonder colomba pasquale. Dit Italiaanse paasbrood heeft de vorm van een duif en smaakt een beetje zoet, als briochebrood. De colomba pasquale is niet lastig te maken, maar het traditionele recept neemt wel veel tijd in beslag. Gelukkig is er ook […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *