Iedereen die wel eens in Oostenrijk op wintersport is geweest kent kaiserschmarrn, een heerlijke variatie op de Hollandse pannenkoek. Het is een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek, die in grove stukken wordt gesneden en traditioneel geserveerd wordt met pruimencompôte en poedersuiker. Officieel wordt het als nagerecht gegeten.
Over hoe deze in stukken gesneden pannenkoek aan zijn naam komt doen verschillende geruchten de ronde. Een legende is dat keizer Franz Jospheph (1830-1916) voor de jacht een houthakkersschmarrn voorgeschoteld kreeg. Deze werd speciaal voor hem met de beste ingrediënten bereid, zoals melk, rozijnen en eieren. Zo werd uit een eenvoudig gerecht de kaiserschmarrn geboren. Een ander verhaal is dat diezelfde keizer graag flensjes als nagerecht at. Waren deze echter te dik, dan waren ze volgens het keukenpersoneel niet geschikt om de keizer voor te schotelen: “A Schmarrn, des am Kaiser zu servieren” (“Onzin, om deze aan de keizer te serveren”).
Kaiserschmarrn met rode bessen en poedersuiker
Ingrediënten
- 4 middelgrote eieren 50 gram kristalsuiker 100 gram tarwebloem 100 milliliter melk 40 g ongezouten boter Poedersuiker Pruimencompôte, kersenjam of appelmoes
- Verse rode bessen
- Eventueel twee handjes rozijnen
Bereiding
- Stap 1 Splits de eieren. Klop de eidooiers en suiker met een mixer in een kom licht en romig. Bewaar de eiwitten.
- Stap 2 Zeef de bloem erboven en klop met de melk tot een glad beslag.
- Stap 3 Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf en spatel in delen door het beslag.
- Stap 4 Verhit de boter in 2 koekenpannen op laag vuur en verdeel het beslag over de pannen. Voeg eventueel de rozijnen toe.
- Stap 5 Bak 3 minuten.
- Stap 6 Snijd de pannenkoeken in vieren en keer de kwarten om met behulp van een spatel. Verdeel nu met de spatel de kwarten in kleinere stukjes. Bak nog 3 minuten onder regelmatig keren.
- Stap 7 Verdeel de kaiserschmarrn over vier borden en garneer met de rode bessen of ander fruit.
- Stap 8 Bestuif de kaiserschmarrn met poedersuiker en serveer met pruimencompôte, kersenjam of appelmoes.
Kaiserschmarrn: what’s in a name
Kaiserschmarrn kent talloze varianten. Niet alleen in receptuur, maar ook in naam. Zo wordt het gerecht ook wel kaiserschmarren genoemd, maar kennen ze het in Hongarije weer als Császármorzsa (uitgesproken als ’tjassarmorzja’). Er zijn heel veel verschillende soorten, zoals Weichselschmarrn (met kersen) en Topfenschmarrn (met kwark).
Tip: ook lekker: een Dutch baby met rood fruit!
Foto via Pixabay.