Kan er antibiotica in mijn ei zitten?

Kan er antibiotica in mijn ei zitten?

Dieren kunnen, net als mensen, om allerlei redenen antibiotica krijgen. Dat geldt ook voor kippen. Betekent dat dat er ook resten antibiotica in de eieren zitten?

Het Voedingscentrum is er duidelijk in: die kans is nihil. Strenge Europese wetgeving zorgt ervoor dat er (vrijwel) geen resten meer aanwezig zijn in levensmiddelen als eieren, vlees, vis of melk.

Wachttijd

Dit komt onder anderen omdat er een wachttijd is ingesteld: als dieren antibiotica hebben gekregen – en dat mag in Nederland sowieso alleen bij ziekte – mogen ze niet worden geslacht tot de wachttijd voorbij is, en hun producten mogen niet worden verkocht. Eieren van deze kippen liggen dus pas weer in de winkel als het echt veilig is.

Controle door de NVWA

Dat niet alleen, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert steekproefsgewijs of er onverhoopt toch resten antibiotica in vlees, vis, eieren en melk voorkomen, en of deze eventuele resten niet de wettelijke maximale hoeveelheid overschrijden. In Nederland komen nauwelijks overschrijdingen voor.

Antibiotica bij legkippen

Nu wordt er in de legsector sowieso weinig antibiotica gebruikt. En er is bovendien een strenge zelfregulering waar het overgrote deel van de legsector aan deelneemt: IKB Ei. Dit kwaliteitszorgsysteem voor de productie van eieren gaat over alle schakels die betrokken zijn bij de productie van consumptie-eieren. Deelnemers verstrekken bijvoorbeeld garanties over de manier van produceren, kwaliteit en herkomst. Mochten kippen antibiotica krijgen, dan wordt dat geregistreerd in een centrale database. Zo is er zicht op het gebruik. Bovendien werkt de sector samen om het antibioticagebruik nog verder terug te dringen, ondermeer om antibioticaresistentie te voorkomen.

Lees ook: wat zijn henneneitjes?

Foto via Shutterstock. Bronnen: Voedingscentrum, IKBEi.


Related Posts

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van […]

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.