Klassieke crème brûlée is zo’n toetje waar niemand nee tegen zegt. Warm of lauw, het is even heerlijk. Die ‘krak’ wanneer je lepeltje door de suikerlaag breekt, beter kan een dessert niet worden, toch? Tip: zorg ervoor dat, wanneer je de eieren scheidt, er geen restjes dooier bij het eiwit belanden. De dooier bevat een beetje vet en dat verhindert het goed stijfkloppen van het eiwit.
Klassieke crème brûlée
Ingrediënten
- 4 eieren (M)
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 5 theelepels bruine suiker of rietsuiker
- 4 deciliter slank- of slagroom
- 1 vanillestokje
- Zachte boter
Bereiding
- Stap 1 Neem de eieren 10 minuten van tevoren uit de koelkast.
- Stap 2 Breng de room met de opengespleten vanille in een pan aan de kook en laat dit circa 20 minuten op laag vuur trekken.
- Stap 3 Spoel vier ovenvaste schaaltjes om met water.
- Stap 4 Vul een bakblik voor 2/3 met koud water.
- Stap 5 Neem het vanillestokje uit de pan en zet de heteluchtoven op 180°C (anders op 200°C).
- Stap 6 Splits de eieren.
- Stap 7 Roer de eidooiers los met de suiker en een beetje warme room en giet dit al roerende in de pan.
- Stap 8 Blijf roeren tot de substantie aan de achterkant van de lepel blijft plakken en vul hiermee de schaaltjes.
- Stap 9 Plaats deze gedurende 20 minuten in het bakblik in het midden van de oven.
- Stap 10 Neem de schaaltjes uit de oven en laat ze even afkoelen.
- Stap 11 Giet het water uit het bakblik, zet de schaaltjes erin en bestrooi ze met de overgebleven suiker.
- Stap 12 Laat ze goudbruin worden onder de grill of gebruik een crème brûlée brander.
Recept en foto via Ei Love You.