Klassieke eggnog

Klassieke eggnog

Klassieke eggnog, of in goed Nederlands: eierpunch, is een winterse drank die veel in de Verenigde Staten en Canada wordt gedronken tijdens de feestdagen. Het is een cocktail op basis van melk, room, cognac, opgeklopte eiwitten en eigeel. Feestelijk onder de kerstboom!

Houd in je achterhoofd dat een glas eggnog al snel 400 kcal. bevat. Bovendien bevat dit recept rauwe eieren. Let er daarom altijd op dat je verse eieren gebruikt. Je kunt de eieren ook even mee verwarmen als je het gebruik van rauw ei eng vindt. Voeg in dat geval een flinke scheut van de warme melk toe aan het geklopte eigeel en roer dat door vóór je het eigeel bij de rest van de melk doet. Zo voorkom je dat je een soort van roerei krijgt. Mix goed door met een garde en verwarm gedurende 5 minuten op een laag vuur. Laat het mengsel niet meer aan de kook komen en volg daarna de rest van het recept.

Even geen alcohol? Er is ook een alcohol-vrije eggnog!

Klassieke eggnog

18 december 2017
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 5 eieren, gescheiden
  • 175 milliliter cognac
  • 70 centiliter (volle) melk
  • 240 milliliter room
  • 130 gram suiker
  • 3 kaneelstokjes
  • 1 vanillestokje
  • 1 theelepel verse, geraspte nootmuskaat
Bereiding
  • Stap 1 Verhit in een pan de melk en de room samen met de kaneelstokjes.
  • Stap 2 Snijd het vanillestokje open en voeg het merg toe aan dit mengel.
  • Stap 3 Voeg ook het lege vanillestokje en de geraspte nootmuskaat toe.
  • Stap 4 Breng het geheel kort aan de kook zodat de smaken goed blenden. Haal dan van het vuur en laat het rusten.
  • Stap 5 Meng in een grote kom de eidooiers en de suiker tot een gladde, schuimige massa.
  • Stap 6 Zeef het melkmengsel en roer dit door de eierdooiers. Mix dit tot het egaal is, met zachte pieken.
  • Stap 7 Voeg de cognac toe en roer goed door.
  • Stap 8 Laat het tenminste drie uur – maar liever nog een nacht – in de koelkast staan, zodat alle smaken goed mengen.
  • Stap 9 Klop voor het serveren het eiwit stijf en spatel dit door het mengsel. Garneer met een beetje nootmuskaat en eventueel een kaneelstokje.

Foto via Shutterstock.

 

BewarenBewaren



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *