Geen makkelijker manier om je restjes groente kwijt te raken, dan het maken van een goed gevulde omelet. De klassieke Franse omelet is wereldwijd een van de meest populaire gerechten. Natuurlijk kun je hierin ook restjes verwerken als het zo uitkomt, maar het basisrecept bevat in ieder geval ham en kaas.
De klassieke Franse omelet, ook wel bekend als ‘l’omelette française’, is een eenvoudig maar lekker eigerecht met een perfecte balans in smaak en textuur. Meestal is hij heel zacht en romig van binnen, bijna custard-achtig. Een goed vullende lunch, met of zonder boterham.
Klassieke Franse omelet of juist jouw unieke variant
Zoals gezegd is dit een prima gerecht om restjes op te maken. Je kunt experimenteren met verschillende vullingen – champignons bijvoorbeeld – en kruiden om je eigen unieke variant te creëren. Of gooi er gewoon een restje aardappels of groente van gisteravond bij. Niet klassiek Frans, wél lekker en duurzaam.
Restjes pasta?
Ben je op zoek naar een iets lichtere lunch? Probeer dan deze lekkere, koolhydraatarme kruidenomelet. Iets minder zwaar op de maag, maar zeker net zo lekker. En heb je geen groente over van gisteren, maar zit je juist met een kliekje pasta? Dan is deze spaghetti frittata zeker iets voor jou!

Klassieke Franse omelet
Ingrediënten
- 3 eieren (m)
- 2 el verse bieslook (gehakt)
- 2 el verse platte peterselie (gehakt)
- 1 tl gedroogde dragon
- 40 g ham (eventueel blokjes)
- geraspte kaas naar smaak (bijvoorbeeld Cheddar of Gruyere)
- peper en zout (naar smaak)
- beetje olie of boter (om in te bakken)
Instructies
- Breek de eieren boven een kom. Doe de kruiden erbij. Breng op smaak met peper en zout.
- Roer alles los met een vork. Roer niet te lang en te stevig dan verliest de omelet z’n luchtigheid.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de boter of een beetje olie toe.
- Draai het vuur hoog en schenk het ei in de pan. Beweeg de pan zo dat de hele bodem met ei bedekt is en bak dit even. Houd de pan daarna iets schuin en duw met een spatel het ei naar boven zodat het nog vloeibare ei naar beneden loopt en kan stollen. Houd ook de andere kanten van de pan schuin en herhaal met de spatel tot bijna al het ei gestold is.
- Leg de ham en kaas op één helft van het ei en klap de omelet dubbel met een spatel. Verwarm nog even tot de kaas gesmolten is en serveer dan direct.
Ook interessant voor jou:
- Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)
- Zarangollo Murciano (Spaanse courgetteschotel)
- Eieren breken: dit is de enige juiste manier
- Tsoureki (Grieks paasbrood)
- Colomba pasquale (Italiaans paasbrood)
Foto: Incredible Egg.