Klassieke steak tartaar (of steak tartare, zo je wilt)

Klassieke steak tartaar (of steak tartare, zo je wilt)

Of je het nu steak tartaar, steak tartare, haché bleu of Duitse biefstuk noemt, dit gerecht smaakt altijd goed. Wij maken de traditionele variant, met een rauw eitje bovenop. Lekker met geroosterd brood of Franse frietjes!

Het belangrijkste bij een goede steak tartaar is natuurlijk het vlees. In dit recept wordt kogelbiefstuk gebruikt. Vroeger maakten ze het van paardenbiefstuk en er wordt ook wel bavette gebruikt. Allemaal even lekker. Dien de gehakte, rauwe biefstuk wel gelijk op, zodat het vlees niet de kans krijgt te verkleuren. De eiwitten worden niet gebruikt, dus daar kun je later een fijne meringue van maken.

Klassieke steak tartaar (of steak tartare, zo je wilt)

6 mei 2018
: 4
: 25 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 800 gram kogelbiefstuk
  • 4 middelgrote eieren
  • 2 eetlepels olijfolie

  • 6 takjes verse krulpeterselie

  • 6 sjalotten

  • 18 mini-augurkjes
  • 
4 eetlepels kappertjes

  • 4 theelepels worcestershiresaus

  • 1 theelepel zout

  • 4 eetlepels dijonmosterd

  • 4 theelepels tabasco
  • Verse peper
Bereiding
  • Stap 1 Leg het vlees 30 minuten in de diepvries. Snijd het gekoelde vlees in gelijke repen en hak die vervolgens klein, maar niet te fijn
  • Stap 2 denk aan stukjes van zo’n ½ centimeter. Doe de biefstuk in een kom.
  • Stap 3 Snijd ondertussen de peterselie fijn, snipper de sjalotjes en snijd de augurkjes fijn.
  • Stap 4 Voeg driekwart van de augurkjes, sjalotjes en driekwart van de kappertjes toe en schep dit alles voorzichtig door elkaar.
  • Stap 5 Breng op smaak met het zout, de mosterd, de tabasco, de olijfolie en de worcestershiresaus. Voeg eventueel nog wat verse peper toe.
  • Stap 6 Schep een kwart van de tartaar in een portioneerring op een bord en druk aan met een lepel. Verwijder de ring en herhaal dit bij de andere borden.
  • Stap 7 Maak met een lepeltje een kuiltje in het midden van het vlees. Splits een ei en leg voorzichtig een eidooier in een kuiltje. Herhaal met de rest van de eieren.
  • Stap 8 Decoreer met de overgebleven peterselie, augurkjes en kappertjes.
  • Stap 9 Serveer met geroosterd brood, een warm pistoletje of Franse frietjes en een lekkere salade.

Let op: het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt. Ook het gebruik van rauw vlees wordt hen afgeraden.

Foto via Shutterstock.

BewarenBewaren

BewarenBewaren



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *