Hoewel eieren vrij lang goed blijven, kan het soms gebeuren dat je ze niet op krijgt voordat ze bederven. Of misschien heb je voor een recept alleen eiwitten nodig en blijf je met het eigeel zitten. Kun je die rauwe eieren invriezen?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, je kunt rauwe eieren invriezen. Maar wel zonder eierschaal. Als je hele eieren invriest, barst de schaal doordat het ei iets uitzet. Er komen dan stukjes eierschaal in je ei en er kunnen schadelijke bacteriën in het ei terechtkomen.
GEKLUTST EI INVRIEZEN
Je kunt hele eieren wel invriezen als je ze eerst even klutst. Meng het eiwit en het eigeel in dat geval voorzichtig zodat het een uniforme kleur krijgt. Let op dat je niet teveel lucht in het ei klopt.
SUIKER OF ZOUT TOEVOEGEN
Eigeel verandert van structuur als je het invriest, ook als je dat in geklutste vorm doet. Een geleiachtig, korrelig eindresultaat voorkom je door 2.5 gram zout of 7.5 gram suiker toe te voegen per 100 gram. Door suiker of zout wordt het vriespunt lager, waardoor kleinere ijskristallen ontstaan en de structuurschade minimaal is. Je kunt overigens ook suiker, honing of maïsstroop gebruiken.
VERGEET HET LABELTJE NIET
Invriezen doe je in een diepvrieszakje of een goed afsluitbare diepvriesdoos. Je kunt het eiermengsel ook in een ijsblokjesvorm gieten en als het eenmaal is bevroren de blokjes in een grotere afsluitbare bak doen. Je kunt dan gemakkelijker de hoeveelheid ei ontdooien die je nodig hebt.
Geklutst ei blijft in de vriezer maximaal drie maanden goed. Vergeet niet je bakje of zakje te labelen met het aantal eieren dat erin zit, de datum waarop het is ingevroren en – het belangrijkst – of je suiker of zout hebt gebruikt. Dit voorkomt dat je per ongeluk zoete eieren in een hartig gerecht gaat gebruiken.
EIGEEL INVRIEZEN
Als je een recept hebt gemaakt waarvoor je alleen eiwitten of dooiers hebt gebruikt, kun je het andere deel van het ei invriezen, zodat je het niet weg hoeft te gooien. Je kunt hele eieren natuurlijk ook gescheiden invriezen, maar dan is het waarschijnlijk makkelijker om ze geklutst in te vriezen.
Zoals gezegd verandert eigeel van structuur. Dus ook wanneer je alleen de dooier invriest, voeg je suiker of zout toe. Ingevroren eidooiers zijn maximaal drie maanden te bewaren. Vergeet ook hier niet het bakje of zakje goed te labelen.
EIDOOIERS IN DE KOELKAST BEWAREN
Overgebleven eidooiers die je niet direct nodig hebt blijven overigens ook in de koelkast twee tot drie dagen goed. Zet ze wel onder een dun laagje olie of water omdat eigeel snel uitdroogt.
EIWIT INVRIEZEN
Heb je alleen eiwitten over, dan hoef je geen extra ingrediënten toe te voegen voor het invriezen. De structuur blijft nagenoeg hetzelfde en je kunt ze na het ontdooien dus gewoon gebruiken zoals je met verse eiwitten zou doen. Eiwit is wat langer houdbaar dan eigeel, maar bewaar het niet langer dan een maand of 5 in de diepvries.
ONTDOOIEN VAN INGEVROREN EI
Of het nu hele, geklutste eieren zijn of alleen eiwit of eigeel, je kunt ze het beste een nachtje op een koele plek, zoals de koelkast, laten ontdooien, zodat er geen bacteriën bij kunnen komen. Bij temperaturen boven de 4ºC is het risico op besmetting met bacteriën erg groot. Laat ze dus nooit op kamertemperatuur ontdooien. Je kunt het bakje wel even onder een koude, stromende kraan zetten om het ontdooien te versnellen. Gebruik eieren na het ontdooien zo snel mogelijk en probeer nooit bevroren eieren te koken of te bakken.
Gebruik ontdooide eieren alleen in gerechten die goed worden verhit. Onvoldoende doorbakken ontdooide eieren kunnen bacteriën bevatten waarvan je ziek kunt worden.
HOE ZIT HET MET DE HOEVEELHEDEN?
Heb je de eieren niet per stuk ingevroren? Gebruik dan 3 eetlepels ontdooid rauw ei als in een recept vermeld staat dat er 1 ei in moet. Als je de eieren gesplitst hebt ingevroren, gebruik dan 2 eetlepels ontdooid eiwit en 1 eetlepel eigeel.
Tip: wil je weten hoe lang je gekookte eieren kunt bewaren? Dat vind je hier.
Foto via Unsplash.