Kweek je eigen kruidentuintje (dat is een eitje)

Kweek je eigen kruidentuintje (dat is een eitje)

Wie eieren eet, houdt eierschalen over. De meeste mensen gooien ze weg. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Want je tovert die eierdoppen in no-time om in je eigen kruidentuintje!

Koken met verse kruiden, maakt eigenlijk alle gerechten lekkerder. Maar zakjes verse kruiden kopen, loopt best in de papieren. En wij kunnen uit ervaring zeggen dat die kruidenplantjes die je kant-en-klaar koopt in de supermarkt het meestal ook niet zo lang uithouden.  Dat laatste ligt trouwens niet aan ons, deze zogenoemde ‘plofkruiden’ staan er bekend om snel dood te gaan.

Volop calcium

Het goede nieuws: bijna alle kruiden die je in de supermarkt koopt, kan je ook zelf kweken. Basilicum, bieslook, citroengras, dille, koriander, oregano, munt, peterselie, rozemarijn, salie en tijm: you name it. En als je dat doet in lege eierdoppen staat het nog leuk op de vensterbank in de keuken ook. En dat niet alleen: eierdoppen staan erom bekend dat ze heel goed werken als starter voor dit soort zaden, dankzij de calcium en andere mineralen in de schil. Deze mineralen helpen je plantjes goed groeien en wanneer je ze later met schil en al verplant, komen al die goede bouwstoffen ook in de grond terecht.

Over het algemeen zaai je de plantjes binnen tussen februari en april en buiten tussen april en juni. Mocht er nog nachtvorst zijn in het voorjaar, haal dan je plantjes naar binnen. Het oogsten kan meestal in juni en juli. Kruiden die je binnen houdt kan je het hele jaar door zaaien en oogsten.

Hoe werkt zo’n kruidentuintje in een eierdop?

Begin met het halen van een zakje potgrond en kruidenzaadjes bij een tuincentrum. Verder heb je natuurlijk een doosje eieren nodig en een schepje of grote lepel. Ook handig: kleine stekers waar je de naam van de kruiden op kunt schrijven. Dit kun je trouwens ook met een marker direct op de eierschaal doen. Als laatste heb je nog een eierprikker of dikke naald nodig. Oh: een plantenspuit is ook handig.

Je eierdoppen prepareren voor gebruik

  1. Neem de rauwe eieren en onthoofd ze voorzichtig. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een mes.
  2. Giet het struif in een grote kom. Dit gooi je natuurlijk niet weg. Maak er roerei van, of bak een lekkere (hartige) taart of cake.
  3. Spoel de eierschaal voorzichtig schoon. Je kunt ze eventueel ook uitkoken.
  4. Prik met een eierprikker of grote naald voorzichtig een paar gaatjes in de onderkant, zodat overtollig water weg kan.
  5. Zet de eierschalen terug in de doos en vul ze voorzichtig voor 2/3 met potgrond. Druk de aarde niet te stevig aan, er moet wat lucht tussen zitten.
  6. Doe de zaadjes erin, ongeveer 4-6 per eierschaal. Druk ze zachtjes aan en bestrooi met een beetje aarde. Niet teveel, gewoon tot de zaadjes net bedekt zijn.
  7. Schrijf op de steker of op de eierschaal welke zaadjes er in welke eierdop groeien.
  8. Pak de plantenspuit en besproei de zaadjes met water.  De grond moet vochtig zijn, maar niet doorweekt.
  9. Zet je eieren met kruidentuintje in wording in de zon. Geef ze iedere dag een beetje water en in een paar weken zie je de eerste kruidenplantjes tevoorschijn komen.

Verplanten mét eierschaal

Na een week of acht – of als je plantjes 4-6 cm hoog zijn – zijn je kruidenplantjes groot genoeg om te verplanten. Zet ze in potten op je vensterbank, balkon of terras. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon in de tuin zetten. Zoals gezegd bevat de eierschaal allerlei nuttige voedingsstoffen, dus die laat je er gewoon omheen zitten.  

Tips voor je kruidentuintje

  • Plant het zaadje mét de eierschaal in een grotere bloempot of de volle grond. Duw de schaal een beetje stuk. De eierschalen zorgen voor extra calcium in de bodem.
  • Knip eventuele bloemetjes van je kruiden af, er zal veel energie van de plant naar deze bloemetjes gaan in plaats van naar het groeien van je kruid
  • Snoeien doet bloeien! Vaak plukken we alleen de blaadjes van een plant omdat we die in de keuken gebruiken. Maar het is vaak beter om een stuk af te knippen tot net boven een blad.
  • Slakken kunnen al je kruiden opeten. Gelukkig zijn er dier- en milieuvriendelijke manieren om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Je kan van fijngemaakte eierschalen een natuurlijke hindernis maken. Leg ze in een cirkel om je plantje heen als een obstakel voor de slakken.

Bron: Eigen huis & Tuin, foto via Shutterstock.

 


Related Posts

Paasmandje knutselen van een eierdoos

Paasmandje knutselen van een eierdoos

De lente is volop losgebarsten, overal zie je narcissen en zelfs al tulpen staan. En de temperatuur gaat omhoog. Een goed moment om met de kinderen een paasmandje te knutselen van een eierdoos.

Zó maak je stoepkrijt van eierschalen

Zó maak je stoepkrijt van eierschalen

Stoepkrijten is door het coronavirus populairder dan ooit. Wist je dat je dat krijt heel gemakkelijk zelf kunt maken? Leuk om te doen met de kinderen! Zó maak je stoepkrijt van eierschalen.