Lemon curd: bizar lekkere topping

Lemon curd: bizar lekkere topping

Als er één recept is dat je een keer gemaakt moet hebben, dan is het wel lemon curd. Want zelfgemaakt smaakt lemon curd echt honderd keer beter dan uit een potje. En je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig.

Lemon curd komt oorspronkelijk uit Engeland en wordt daar nog steeds vaak geserveerd bij de afternoon tea. Het is een bizar lekkere, lobbige topping. Scones, taart, geroosterd brood, brioche of yoghurt:  je kunt het zo gek niet bedenken of lemon curd kan erop of erin. Je kunt er zelfs ijs van draaien! En zelf maken is totaal niet moeilijk, het kost alleen even tijd.

Kies biologische citroenen

Zoals gezegd heb je voor een goede lemon curd slechts vier ingrediënten nodig. Het dus extra belangrijk dat die van goede kwaliteit zijn. Dat betekent in dit geval dat je kiest voor goed rijpe, biologische citroenen. Daar krijg je de meeste sap uit en – belangrijk – er zit geen troep op de schil. Dat is fijn, want die schil gaat haal je langs de zesteur en gaat ook in het recept. 

Voorkom klonterige curd

Bij het maken van curd is het heel belangrijk de temperatuur goed in de gaten te houden. Als je de curd niet heet genoeg laat worden, dan dikt hij namelijk niet voldoende in. Lemon curd moet daarom tot ongeveer 80ᵒC verhit worden, de eieren zorgen dan voor binding. Het makkelijkste is natuurlijk om hiervoor een keukenthermometer te gebruiken. Let er wel op dat je het niet té heet laat worden (lees: niet laat koken), dan krijg je klontjes gestold ei in je curd. 

Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger of de bolle kant van een lepeltje een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. 

Mogen zwangeren lemon curd?

Zwangere vrouwen vragen zich vaak af of ze wel lemon curd mogen, in verband met het risico op salmonella. Het antwoord is ‘ja’. Je verhit de curd namelijk tot boven de 70 ᵒC en dat is de temperatuur waarop eventuele salmonellabacteriën gedood worden.

lemon curd

Zó maak je de lekkerste lemon curd

Dit is echt een bizar lekkere topping. Scones, taart, geroosterd brood, brioche of yoghurt:  je kunt het zo gek niet bedenken of lemon curd kan erop of erin.
No ratings yet
Totale tijd 40 minuten
Gang Sauzen, dips en dressings
Keuken Brits
Porties 4

Equipment

  • 2 vuurvaste kommen
  • Pan
  • Zesteur

Ingrediënten
  

  • 2 eieren + 1 eidooier (L)
  • 2 flinke biologische citroenen
  • 200 g fijne suiker
  • 125 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)

Instructies
 

  • Rasp de citroenen met een zesteur (vermijd het witte, dat is bitter!) en pers het sap uit. Zeef het citroensap, zodat je zeker weet dat er geen pitjes meer in zitten.
  • Breng in een pan een laagje water aan de kook. Zet het vuur iets lager en zet een vuurvaste kom op de pan. De onderkant van de kom moet in de pan kunnen, maar het water niet raken. We maken de lemon curd dus au bain-marie.
  • Doe de suiker, boter en citroensap in de kom en roer tot alles gesmolten is. Voeg het citroensap toe en roer het mengsel goed door. 
  • Haal de kom van het vuur (laat de pan staan) en laat deze even afkoelen.
  • Klop ondertussen in een nieuwe vuurvaste kom de eieren los.
  • Giet een klein scheutje van het citroenmengsel bij je eieren en meng dit er goed doorheen. Voeg nu de rest van het citroenmengsel toe, roer goed en zet de kom op de pan op halfhoog vuur. 
  • Blijf roeren terwijl de lemon curd langzaam dikker wordt. Dit duurt minstens een kwartier, soms langer. Zorg dat het niet gaat koken. Haal de kom – en de pan – van het vuur als je lemon curd de dikte heeft van vla.
  • Laat de lemon curd even afkoelen en zet het daarna in de koelkast om verder op te stijven.
Trefwoord curd, topping
Heb je dit recept gemaakt?Tag ons op social met #eieiei!

Bewaar de curd in een afgesloten pot in de koelkast en dan is het zeker 2-3 weken houdbaar. Je kunt het ook wecken of invriezen, dan is het langer houdbaar.

Tip: je kunt ook van ander fruit curd maken. Bramen of frambozen bijvoorbeeld. Of sinaasappel curd. Lekker! En dat overgebleven eiwit? Meringue anyone?

Foto via Shutterstock.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept