Wie houdt er nu niet van meringuetaart? Deze heeft een zachte laag cake als basis, maar zonder die bodem is hij ook waanzinnig lekker.
Deze smakelijke meringuetaart met appel, kaneel en bramen komt uit het nieuwste bakboek van Heel Holland Bakt. Het ziet er uit als een ingewikkeld baksel, maar dat valt reuze mee. Waarschijnlijk is het maken van de meringue nog het moeilijkst, omdat veel mensen daar de fout mee ingaan.
Het geheim van meringue
Het venijn bij het maken van meringue zit ‘m in het gereedschap dat je gebruikt. Dat moet namelijk absoluut vetvrij zijn, want vet verpest je meringue. Daarom kun je je beslagkom en gardes het beste vetvrij maken door ze in te wrijven met een partje citroen of een doekje gedrenkt in citroensap. Dat maakt niet alleen goed schoon, maar het citroenzuur helpt tegelijkertijd om je schuim stabiel en stevig te maken. Ook eigeel is vet en zal ervoor zorgen dat je eiwit niet goed stijf te kloppen valt. Zorg er dus voor dat je je eieren zorgvuldig splitst. Elk drupje eigeel is er een teveel.
Wanneer is je meringue goed?
Om te controleren of de meringue voldoende geklopt is, neem je een beetje tussen duim en wijsvinger en wrijf je ze tegen elkaar. Voel je de suikerkristallen nog, klop dan even door. Is het eiwitschuim helemaal glad, dan ben je klaar. Een gladde meringue geeft een mooi glad eindresultaat. Zitten er nog suikerkristallen in, dan kunnen die siroopachtige scheuren veroorzaken in de gebakken meringue.
Variëren met meringuetaart
Je gebruikt voor deze meringuetaart met appel, kaneel en bramen trouwens 2 springvormen met een diameter van 22 cm. Heb je ander rood fruit? Geen probleem, ook met blauwe bessen is deze meringuetaart puur genieten. Of vervang de appel eens door stukjes peer. Yum!
Nog makkelijker?
Vind je deze meringuetaart toch nog te ingewikkeld? Koop dan kant-en-klare meringues (hoewel ze zelfgemaakt echt veel lekkerder zijn) en maak een Eton Mess met verkruimelde meringue, appel, bramen en de mascarponeroom uit onderstaand recept. Schep in een coole coupe en klaar!
En de overgebleven dooiers?
Lekker zo’n meringuetaart, maar je houdt natuurlijk wel 6 eidooiers over. Weggooien is zonde, maar wat kun je er nog mee? Allereerst kun je eidooiers gewoon in de koelkast bewaren. Ze blijven 2 tot 3 dagen goed mits je ze onder een laagje water of olie zet, omdat eigeel snel uitdroogt. Invriezen kan ook (dat doe je zó). Je kunt ze natuurlijk de volgende dag verwerken in een omelet of quiche of ze gebruiken in gehaktballen. Of je maakt er aioli van. Ook lekker: gepekelde eidooiers, voor over de pasta.
Meringuetaart met appel, kaneel en bramen
Equipment
- Zeef
- Elektrische handmixer
- Bakplaat
- Bakpapier
- 2 springvormen (Ø 22 cm)
- Koekenpan
Ingrediënten
- 8 eieren
- 375 g fijne kristalsuiker
- 150 g boter (+ extra om in te vetten)
- 2 tl vanille-extract
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 1 mespunt zout
- 4 appels (bijv. Pink lady)
- 1 citroen
- 1 el kaneel (+ extra om te garneren)
- 200 g bramen
- 500 g mascarpone
- 200 g Griekse yoghurt
- 2 el poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 100 °C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken er twee cirkels op van 20 cm doorsnede.
- Splits 6 eieren en klop het eiwit in een brandschone kom en met brandschone gardes met de handmixer stijf of in de mengkom van een staande tafelmixer.
- Voeg lepel voor lepel 225 gram kristalsuiker toe en klop zo lang door tot de suikerkristallen helemaal zijn opgelost.
- Verdeel de meringue over de cirkels op het bakpapier en bak ze in het midden van de oven in circa 2 uur krokant en gaar.
- Zet de oven uit en laat nog 30 minuten afkoelen in de oven. Neem ze uit de oven.
- Verhoog de oventemperatuur naar 175 °C. Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de rand in.
- Klop voor het cakebeslag 100 gram kristalsuiker met 100 gram boter in 5 minuten licht en luchtig met de handmixer.
- Voeg een voor een de twee laatste eieren toe en klop op laagste stand mooi romig.
- Voeg 1 theelepel vanille-extract toe. Zeef het bakmeel en zout boven het beslag en spatel het er zo luchtig mogelijk door.
- Schep het beslag in de springvormen en bak de cake in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Als een in het midden gestoken satéprikker er droog en schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat de cake helemaal afkoelen.
- Snijd, als de taartlagen zijn afgekoeld, de appels in vieren, verwijder het klokhuis, snijd ze ongeschild in dunne partjes en doe ze in een kom.
- Pers de citroen uit en schenk het sap over de appel. Bestrooi met de kaneel.
- Verhit de overgebleven kristalsuiker en boter in een koekenpan met antiaanbaklaag.
- Doe de appel erbij en laat licht karamelliseren op middelhoog vuur. Laat iets afkoelen en meng de helft van de bramen erdoor.
- Roer de mascarpone los en meng het overgebleven vanille-extract, de yoghurt, de poedersuiker en de rest van de bramen erdoor.
- Leg de cakelaag op een bord en verdeel een derde van het mascarponemengsel en appel erover. Leg er een meringuecirkel op, weer een derde van het mascarponemengsel en appel erop, en herhaal dit voor een derde laag. Serveer de meringuetaart direct.
Het recept voor deze meringuetaart met appel, kaneel en bramen komt uit het boek Heel Holland bakt appeltaart – de lekkerste bakrecepten voor appel… & peer. In dit nieuwste bakboek van Heel Holland Bakt – voor de beginnende en gevorderde bakker – vind je de allerlekkerste appeltaartrecepten op een rij, om zelf thuis te bakken. Van oma’s ouderwets lekkere appeltaart, appel-koskosrepen en peren-miso-karameltaartjes tot de allermooiste showstopper: appel-rabarber-meringuetaart. De mooiste grote en kleine baksels met appel en soms peer.
Tip: probeer ook de appel-rozijnen-limoentulband of de perencake met kardemom uit hetzelfde boek. Iets makkelijker te maken en even lekker!
Recept & Foto: Heel Holland Bakt Appeltaart.