Moet je eieren in de koelkast bewaren?

Moet je eieren in de koelkast bewaren?

Als er ergens verwarring over bestaat is het wel over waar je je eieren het beste kunt bewaren. De meeste mensen parkeren ze in de koelkast, misschien ook vanwege ruimtegebrek. Maar is dat wel de beste plek?

Om de grote vraag maar meteen te beantwoorden: wie zo lang mogelijk met z’n eieren wil doen, kan ze thuis toch echt het beste in de koelkast bewaren bij 4 °C. Zo blijven ze het langst vers. Deze koude temperatuur remt namelijk de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed. Serieus: niemand weet waarom dat rekje in de koelkast ooit is ontworpen, gebruik het gewoon niet.

Waarom staan eieren in de supermarkt dan niet in de koeling?

De logische vraag die dan volgt: waarom staan eieren in de supermarkt dan niet naast de melk en de boter in de koeling? Dat heeft alles te maken met de eierschaal én met de temperatuurschommelingen die ontstaan wanneer je de eieren mee naar huis neemt. Als eieren in de supermarkt in de koeling zouden staan, dan ontstaat er tijdens de reis naar huis een flink temperatuurverschil. Deze verandering in temperatuur veroorzaakt condens – en dus vocht – in het ei. De eierschaal beschermt het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil. Zo beschermt het zich tegen schadelijke bacteriën. Als het ei vochtig wordt, die condens tijdens jouw trip naar huis, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren treedt er dus minder condensvorming op. Daarom wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de winkel ligt zoveel mogelijk gelijk gehouden.

Bron: Voedingscentrum, foto: Shutterstock.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]