Nationaal EI Onderzoek 2020

Nationaal EI Onderzoek 2020

Ruim de helft van de ei-liefhebbers eet hun eitje het liefst (halfzacht) gekookt, zo blijkt uit het Nationaal EI onderzoek 2020. En in tegenstelling tot wat je zou denken, tikken ze ‘m niet in en onthoofden ze hem ook niet voor het consumeren. Helemaal pellen is het devies.

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Ei, op vrijdag 9 oktober 2020, deed  eieiei.nl onderzoek naar de gewoonten van ei-liefhebbers. Staat een eitje bij hen nog standaard op de zondagse ontbijttafel? Kennen ze hun keurmerken en het verschil tussen bruine en witte eieren? En hoeveel eieren worden er eigenlijk gegeten per week?

Pellen wint het van tikken

We eten gemiddeld 2-3 eieren per week

Die laatste vraag was makkelijk voor de bijna 1100 respondenten. Ruim 40 procent (42,4%) eet iedere week 2 tot 3 eieren. Dat is ook in lijn met wat het Voedingscentrum adviseert. Voor vegetariërs is de richtlijn vanuit het Voedingscentrum overigens wekelijks 3-4 eieren. 

Gekookt is veruit favoriet

Ongeveer 5 procent (4,7%) eet iedere week één eitje. Bijna 23 procent (22,5%) eet wekelijks 4-5 eieren. Iets meer dan 13 procent (13,1%) eet er
6-7 en 13,6 procent van de ei-liefhebbers eet iedere week meer dan
7 eieren. 3,7 procent eet minder dan 1 keer per week een ei. In deze cijfers zijn eieren die verwerkt zijn in producten overigens niet meegeteld.

Lees ook: Iedere dag een ei, mag dat?

De fipronil-affaire uit 2017 heeft voor de meeste mensen (74,3%) geen invloed gehad op hun eiconsumptie. Slechts 3,7% eet sindsdien minder eieren. De rest heeft tijdelijk minder of geen eieren gegeten, maar zitten nu weer op het oude niveau.

Support your locals: eierautomaten in opkomst

Zo ongeveer de helft van de eieren (50,8%) wordt gewoon in de (online) supermarkt gekocht. Maar in het kader van ’support you locals’, zien we een opkomst van eierautomaten (12,6%) en landwinkels (8,4%). Iets meer dan 2 procent geeft aan eieren aan de deur te kopen. Verder worden speciaalzaken genoemd en heeft ruim 14 procent van onze ei-liefhebbers zelf kippen.

Een yummy ei wordt zo’n halfzacht ei ook wel genoemd

Scharreleieren zijn favoriet

De grote vraag is natuurlijk: maakt het de consumenten uit welke eieren ze kopen? Iets meer dan 10 procent (11%) let nergens op en pakt gewoon het eerste doosje dat ze zien. 12 procent van de respondenten gaat altijd voor de goedkoopste eieren. Grote winnaar op dit vlak zijn de scharreleieren, die door maar liefst 35,1 procent van de mensen bewust worden aangeschaft. Op de voet gevolgd door vrije uitloop eieren (29,3%). Zo’n 12 procent (12,6%) neemt alleen biologische eieren.

Beter Leven het bekendste keurmerk

Eieiei.nl vroeg ook welke keurmerken mensen kenden. Het Beter Leven Keurmerk deed bij veel ei-liefhebbers wel een belletje rinkelen (34,5%). Op twee staat Blije Kip en op drie EKO. Maar kennen is niet beminnen: bijna 63 procent (62,3%) let niet bewust op de keurmerken wanneer de eieren daadwerkelijk gekocht worden.  

Kennen wel, kopen niet per se

Het vraagstuk: wit of bruin

Dan is er natuurlijk nog het kleurverschil. Bruine eieren doen het in Nederland traditioneel gezien beter dan witte eieren, in tegenstelling tot landen als Duitsland waar men juist witte eieren blieft. Dit heeft vooral te maken met het ‘legbatterijverleden’: er wordt soms gedacht dat witte eieren uit een legbatterij komen en daardoor minder smaakvol zijn dan bruine eieren. Onzin, want die legbatterijen zijn in Nederland gelukkig al sinds 2012 verboden. 

Dat lijkt inmiddels redelijk doorgedrongen, want bijna 60 procent (59,7%) koopt zowel witte als bruine eieren, hoewel ongeveer een kwart (25,1%) de voorkeur nog steeds bij bruine eieren legt. En dat terwijl zo’n 92 procent van de respondenten weet dat er qua smaak en voedingsstoffen geen enkel verschil tussen bruine en witte eieren zit. Overigens weet ook ruim 72 procent dat de kleur van de kip niets zegt over de kleur van de eieren (check die oorlellen!).

Zout blijft favoriet op de gekookte eitjes

33%: “De kip was er eerst”

Veel informatie over de voorkeuren van ei-liefhebbers in het Nationaal EI Onderzoek 2020. Maar de belangrijkste vraag die we ze stelden: ‘Wat was er eerst, de kip of het ei?’. Ruim 33 procent weet het zeker: dat was de kip (en ruim 51% antwoordde: ‘weet ik veel’). Iets meer dan 15 procent is ervan overtuigd dat het ei eerder was. We kunnen dus stellen dat dat vraagstuk nog steeds onbeslist is.

Dat heeft 32% toch echt fout

Het Nationaal EI Onderzoek vond in september 2020 plaats onder 1091 ei-liefhebbers via www.eieiei.nl.


Related Posts

‘Ei onder Nederlanders populairste vleesvervanger’

‘Ei onder Nederlanders populairste vleesvervanger’

Veel Nederlanders eten bewust minder vlees, of zijn van plan hier binnenkort mee te starten. En ei is bij hen de populairste vleesvervanger. Gemiddeld één op de drie Nederlanders vervangt wekelijks ten minste een dag het stukje vlees door een eitje. Dat blijkt uit onderzoek […]

Coop roept eieren terug

Coop roept eieren terug

Coop roept klanten op bij hen gekochte scharreleieren met het 3 sterren Beter Leven-keurmerk terug naar de winkel te brengen. Dit omdat de houdbaarheidsdatum niet klopt.