Oeufs à la bonne Suisse: kaasfondue met ei

Oeufs à la bonne Suisse: kaasfondue met ei

Kaasfondue is in veel huishoudens favoriet op speciale dagen. En er zijn vele variaties te bedenken. Maar wist je dat er ook een recept voor kaasfondue met ei bestaat? Oeufs à la bonne Suisse is de officiële naam.

Roerei van la religieuse

Eieren en kaasfondue zijn op zich geen ongewone combinatie. Heel veel mensen breken één of meerdere eieren in de fonduepan als het einde van de kaasfondue in zicht komt. Het ei zorgt er namelijk voor dat de door continue verhitting ingedikte kaas op de bodem – door de Zwitsers la religieuse (de non) genoemd, omdat het plakje eenmaal ‘losgebikt’ een beetje op een nonnenkap lijkt – loskomt en het schoonmaken van de caquelon of fonduepan gemakkelijker gaat. Leuk weetje: in het Duits wordt deze plak aangekoekte kaas Grossmutter (grootmoeder) genoemd. Hoe dan ook: roer het ei even goed door de kaasrestanten en je hebt een heerlijk roerei. Maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als kaasfondue met ei, oftewel: Oeufs à la bonne Suisse.

Kaasfondue met ei

Dat het recept voor kaasfondue met ei uit Zwitserland komt, is niet verwonderlijk. Dit Alpenland is namelijk ook de bakermat van de kaasfondue zoals wij die kennen. Hoewel de naam fondue van het Franse woord ‘fondre’ komt, is het dopen van brood in gesmolten kazen namelijk populair geworden in Zwitserland, in de jaren ’60 van de 20e eeuw. De ingrediënten die worden gebruikt verschillen per streek (Gruyère/Vacher in het Franstalige deel van Zwitserland en Emmentaler in het Duitstalige deel), maar de kaas wordt altijd gemengd met wijn. In Nederland wordt kaasfondue ook wel gemaakt van Goudse kaas, waar men in België altijd Gruyère, Emmentaler of Comté gebruikt. En soms mengen ze het hier met bier in plaats van wijn.

Dit recept van kaasfondue met ei dook echter eerder op dan de versie hierboven. Al in 1796 werd erover geschreven. Het voordeel van kaasfondue met ei is dat het lichter verteerbaar is dan ‘normale’ kaasfondue. Je gebruikt de eieren namelijk om de fondue te binden, terwijl je daar normaal maïzena voor zou gebruiken.

Oeufs à la bonne Suisse: kaasfondue met ei

11 april 2019
: 4
: 15 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 350 gram geraspte Emmentaler
  • 350 gram geraspte Gruyere
  • 250 milliliter droge witte wijn
  • 2 teentjes knoflook
  • Verse nootmuskaat
  • Verse zwarte peper
  • Zout
Bereiding
  • Stap 1 Breek de eieren in een schaal en klop ze los.
  • Stap 2 Doe de kaas en wijn in een pan met dikke bodem en zet die op hoog vuur. Pers de teentjes knoflook en voeg deze toe.
  • Stap 3 Zodra het mengsel gaat borrelen, draai je het vuur lager. Roer goed tot de kaas helemaal gesmolten is.
  • Stap 4 Haal de pan van het vuur en blijf goed roeren terwijl je de eieren er langzaam bij giet. Voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe.
  • Stap 5 Zet de pan terug op laag vuur en roer tot de laatsje klontjes verdwenen zijn en het mengsel de substantie heeft van dikke vla.
  • Stap 6 Giet de kaasfondue met ei in voorverwarmde kommen of zet een grotere kom op een warmhoud-vlammetje.
  • Stap 7 Serveer met vers boerenbrood en groenten.

In Italië kennen ze overigens ook een kaasfondue met ei. Daar heet het ‘fondita’ en omvat het recept naast fontina kaas en eieren ook witte truffel. Bovendien wordt er melk gebruikt in plaats van wijn.

Foto via Shutterstock, bron: Spinazieacedemie, Classic Cheese Cookery.


Related Posts

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette is een Franse klassieker uit de Bourgogne. Heerlijke gepocheerde eieren in een saus van rode wijn, met spek en champignons.