‘Ontbijten met ei beter voor diabetici dan met brood’

‘Ontbijten met ei beter voor diabetici dan met brood’

Ontbijten met ei in plaats van brood of ontbijtgranen kan mensen met diabetes type 2 helpen hun bloedsuikerspiegel op peil te houden, melden Canadese onderzoekers. Glucosepieken na het eten van een maaltijd, zijn de belangrijkste oorzaak van complicaties bij deze ziekte.

Mensen met diabetes type 2 kunnen hun vertrouwde boterham voortaan maar beter laten staan. En ook muesli, cruesli en havermout zijn uit den boze aan de ontbijttafel. Onderzoekers van de Universiteit van Brits-Columbia (UBC) hebben een nieuwe studie gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, en raden daarin diabetici met type 2 aan ’s morgens koolhydraatarm te ontbijten.

Koolhydraatarm ontbijten met omelet

Volgens hoofdonderzoeker Professor Jonathan Little van de UBC helpt een ontbijt met weinig koolhydraten en juist iets meer vetten de hele verdere dag de bloedsuikerspiegel beter in balans te houden. Hij suggereert dat mensen met diabetes type 2 ’s ochtends beter kunnen ontbijten met bijvoorbeeld een omelet met kaas en bleekselderij.

Little: “De bloedsuikerpiek die mensen met diabetes type 2 na het ontbijt vaak krijgen, komt door de combinatie van insulineresistentie en het feit dat ons Westerse ontbijt – ontbijtgranen, havermout, brood en fruit – hoog in de koolhydraten zit. Die glucosepiek maakt het ontbijt voor veel mensen een ‘probleemmaaltijd’.” Het UBC-onderzoek toont aan dat die schommelingen in de bloedsuikerbalans, en dan vooral die piek in de ochtend, voorkomen worden als een ontbijt minder koolhydraten bevat en meer vet. Niet alleen blijft de bloedsuiker de hele dag beter in balans, ook vermindert zo’n ontbijt het hongergevoel, waardoor er minder snel naar snacks en junkfood gegrepen wordt.

Iedere 5 minuten glucose meten

Het wetenschappelijke onderzoek werd gedaan onder mensen met een stabiele diabetes type 2, die twee dagen aten volgens de richtlijnen van het experiment. Op de eerste dag aten zij een omelet met kaas en bleekselderij als ontbijt. De tweede dag ontbeten ze met havermout en een beetje fruit. De lunch en het diner waren beide dagen identiek.

Gedurende deze twee dagen werd de bloedsuikerspiegel van de respondenten iedere 5 minuten gemeten om te zien of er pieken of dalen waren. Daarnaast hielden de deelnemers bij of ze honger hadden, hoe verzadigd ze waren na het eten en hoe groot de trek in iets zoets of hartigs was.

Risico’s op complicaties van diabetes kleiner

“We gingen er vanuit dat door de hoeveelheid koolhydraten terug te brengen tot minder dan 10 procent van het ontbijt, die enorme glucosepiek zou worden voorkomen”, vertelt Little. “Maar dat dit ontbijt zo’n positief effect zou hebben op de bloedsuikerbalans gedurende de hele dag, dat hadden we niet verwacht. We weten dat grote schommelingen in je bloedsuiker schadelijk zijn voor de bloedvaten, nieren en ogen. Door op deze manier te ontbijten wordt het risico op dit soort complicaties van type 2 diabetes aanzienlijk verminderd.”

De onderzoekers constateerde bij de latere maaltijden geen opvallende veranderingen in het bloedsuikergehalte, waardoor zij concluderen dat de verminderende glucosepieken te danken zijn aan het veranderde ontbijt en ook dat dit ontbijt niet betekent dat zich na een volgende maaltijd ineens méér of grotere pieken voordoen.

“Dit onderzoek toont aan dat het voordelen kan hebben om als diabetes type 2 patiënt de macronutriënten in je voeding anders te verdelen over de dag, waarbij het ontbijt koolhydraatbeperkt wordt, met uitgeblanceerde maaltijden inclusief koolhydraten verder in de dag.”

Omdat de deelnemers aangaven door dit ontbijt later op de dag minder honger te ervaren én minder zin in zoetigheid hadden na een koolhydraatarm en vetter ontbijt, lijkt het erop dat niet alleen mensen met diabetes type 2 hun voordeel kunnen doen met deze kleine wijziging in hun eetpatroon. Ook mensen die willen afvallen, kunnen dus maar beter vaker een eitje tikken.

Australisch onderzoek toonde eerder al aan dat diabetici tot wel twaalf eieren per week mogen eten.

Nieuwsbericht van 15-04-2019. Bronnen: Medical XPress, UBC. Foto via Pixabay.

 

 


Related Posts

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van […]

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.