Prijs van eieren hoger dan ooit

Prijs van eieren hoger dan ooit

De prijs van eieren is de afgelopen maanden flink gestegen. De eierprijs was zelfs nog nooit zo hoog. Dat blijkt uit onderzoek in de nieuwste Consumentengids. Volgens de bond stegen de prijzen van scharreleieren de afgelopen twee jaar met 26 procent. Vrije uitloopeieren werden 30 procent duurder.

Het is vooral de prijs van de biologische eieren met Pasen op komst recent hard steeg, zo meldt De Consumentenbond. Prijzenonderzoeker Ferry Ploeg wijst in De Telegraaf op de prijs van een doosje biologische eieren (10 stuks). “Die steeg vanaf januari bij Albert Heijn van €3,07 naar €3,67, waarop onder anderen Coop, Jan Linders en Poeiesz volgden.”

Onderscheiden met eieren

Het valt hem op dat supermarkten zich proberen te onderscheiden van hun concurrenten door hun eieraanbod. Zo verkoopt Plus alleen nog vrije-uitloopeieren en biologische eieren. Ketens als Aldi, Vomar en Lidl proberen juist te scoren met zo laag mogelijke eierprijzen. Lidl verkoopt sinds kort ook alleen nog maar witte eieren.

Bruine versus witte eieren

Supermarkten vragen voor bruine eieren tot wel 8 cent per ei meer dan voor witte. Dat betalen consumenten grif extra omdat ze denken dat bruine eieren gezonder zijn. En dat terwijl de kleur van de eieren voor de voedingswaarde niet uitmaakt.

Eieren en diervriendelijkheid

Wat betreft diervriendelijkheid hebben biologische legkippen het veel beter dan hun scharrelende soortgenoten. Biologische kippen hebben een buitenverblijf en binnen een stok om op te zitten. Hun snavels blijven intact. Scharrelkippen komen in principe niet buiten en hun snavel mag worden afgebrand. In het voer mag kleurstof zitten, wat een ideaal gekleurde eierdooier oplevert. Overigens betekent een gelere dooier niet altijd dat er kleurstof is gebruikt, de kleur van de dooier is gewoonlijk afhankelijk van het voer dat de kip eet.

Kooi-eieren zijn niet meer te koop in Nederland maar zijn nog wel verwerkt in producten zoals koekjes en mayonaise. Daardoor eten Nederlanders onbewust nog aardig wat legbatterij-eieren.

Lees ook: Waarom eten we eigenlijk eieren met Pasen?

 

Dit is een nieuwsbericht van 26-03-2019. Bronnen: Consumentenbond, Telegraaf. Foto via Pixabay.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]