Prijs van eieren hoger dan ooit

Prijs van eieren hoger dan ooit

De prijs van eieren is de afgelopen maanden flink gestegen. De eierprijs was zelfs nog nooit zo hoog. Dat blijkt uit onderzoek in de nieuwste Consumentengids. Volgens de bond stegen de prijzen van scharreleieren de afgelopen twee jaar met 26 procent. Vrije uitloopeieren werden 30 procent duurder.

Het is vooral de prijs van de biologische eieren met Pasen op komst recent hard steeg, zo meldt De Consumentenbond. Prijzenonderzoeker Ferry Ploeg wijst in De Telegraaf op de prijs van een doosje biologische eieren (10 stuks). “Die steeg vanaf januari bij Albert Heijn van €3,07 naar €3,67, waarop onder anderen Coop, Jan Linders en Poeiesz volgden.”

Onderscheiden met eieren

Het valt hem op dat supermarkten zich proberen te onderscheiden van hun concurrenten door hun eieraanbod. Zo verkoopt Plus alleen nog vrije-uitloopeieren en biologische eieren. Ketens als Aldi, Vomar en Lidl proberen juist te scoren met zo laag mogelijke eierprijzen. Lidl verkoopt sinds kort ook alleen nog maar witte eieren.

Bruine versus witte eieren

Supermarkten vragen voor bruine eieren tot wel 8 cent per ei meer dan voor witte. Dat betalen consumenten grif extra omdat ze denken dat bruine eieren gezonder zijn. En dat terwijl de kleur van de eieren voor de voedingswaarde niet uitmaakt.

Eieren en diervriendelijkheid

Wat betreft diervriendelijkheid hebben biologische legkippen het veel beter dan hun scharrelende soortgenoten. Biologische kippen hebben een buitenverblijf en binnen een stok om op te zitten. Hun snavels blijven intact. Scharrelkippen komen in principe niet buiten en hun snavel mag worden afgebrand. In het voer mag kleurstof zitten, wat een ideaal gekleurde eierdooier oplevert. Overigens betekent een gelere dooier niet altijd dat er kleurstof is gebruikt, de kleur van de dooier is gewoonlijk afhankelijk van het voer dat de kip eet.

Kooi-eieren zijn niet meer te koop in Nederland maar zijn nog wel verwerkt in producten zoals koekjes en mayonaise. Daardoor eten Nederlanders onbewust nog aardig wat legbatterij-eieren.

Lees ook: Waarom eten we eigenlijk eieren met Pasen?

 

Dit is een nieuwsbericht van 26-03-2019. Bronnen: Consumentenbond, Telegraaf. Foto via Pixabay.


Related Posts

‘Ontbijten met ei beter voor diabetici dan met brood’

‘Ontbijten met ei beter voor diabetici dan met brood’

Ontbijten met ei in plaats van brood of ontbijtgranen kan mensen met diabetes type 2 helpen hun bloedsuikerspiegel op peil te houden, melden Canadese onderzoekers. Glucosepieken na het eten van een maaltijd, zijn de belangrijkste oorzaak van complicaties bij deze ziekte.

Picnic lanceert de duurzame Eitjes van Picnic

Picnic lanceert de duurzame Eitjes van Picnic

Online supermarkt Picnic bezorgt vanaf volgende week duurzame eieren uit eigen stal. Ze heten de Eitjes van Picnic en hebben het drie sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming en het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk Planet Proof.