RIVM: ‘Eet geen eieren van eigen kippen in regio Wijster’

RIVM: ‘Eet geen eieren van eigen kippen in regio Wijster’

Het RIVM adviseert houders van hobbykippen in de regio Wijster (Drenthe) voorlopig geen eieren van hun kippen te eten en de dieren binnen te houden. Door een brand op 4 januari hebben zich dioxines verspreid in de omgeving. Dit kan in grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn. 

Bij afvalverwerker Aterro in Wijster ging op 4 januari een loods met plastic in vlammen op. Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed onderzoek naar de effecten van de brand. Daarbij is er een verhoogde waarde van de schadelijke stof dioxine waargenomen.

Dioxine in eieren

Dioxine komt van nature overal voor in kleine hoeveelheden. Het zit bijvoorbeeld in de bodem, in de lucht en in uitlaatgassen. Veruit de meeste dioxines krijg je echter via je voeding binnen. Dioxine zit voornamelijk in het vet van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en vis. Er zit ook relatief veel dioxine in eieren van eigen kippen, boerenkool en schapenlever. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of de normen niet worden overschreden.

Het gezondheidsrisico van dioxine

Zoals gezegd gaat het normaliter om kleine hoeveelheden dioxine. In grote hoeveelheden kan dioxine echter kankerverwekkend zijn en de hersenontwikkeling, weerstand en vruchtbaarheid verminderen. Omdat het vooral om de inname over langere termijn gaat, geeft het RIVM het advies om – als je in de omgeving van de afvalverwerker woont – voorlopig geen eieren van hobbykippen te eten (vanaf 200 kippen worden eieren verplicht gecontroleerd op dioxine).  Inwoners in het zogeheten ‘aandachtsgebied’ zijn hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht.

Naast het advies om tijdelijk geen eieren van eigen kippen te eten, wordt hen ook aangeraden voorzichtig te zijn met gewassen uit de moestuin en kippen en vee binnen te houden.  Mensen die na 4 januari nog eieren van eigen kippen hebben gegeten, of groente uit eigen tuin lopen geen verhoogd gezondheidsrisico. Het advies wordt door het RIVM uit voorzorg gegeven.

Een overzicht van veelgestelde vragen en een kaartje van het gebied waarin kans op verhoogde concentratie van dioxines het grootst is vind je hier. 

Dit is een nieuwsbericht van 12-01-2019. Bronnen: RTV Drenthe, Levende Have. Foto via Pixabay.


Related Posts

‘Ei onder Nederlanders populairste vleesvervanger’

‘Ei onder Nederlanders populairste vleesvervanger’

Veel Nederlanders eten bewust minder vlees, of zijn van plan hier binnenkort mee te starten. En ei is bij hen de populairste vleesvervanger. Gemiddeld één op de drie Nederlanders vervangt wekelijks ten minste een dag het stukje vlees door een eitje. Dat blijkt uit onderzoek […]

Nationaal EI Onderzoek 2020

Nationaal EI Onderzoek 2020

Ruim de helft van de ei-liefhebbers eet hun eitje het liefst (halfzacht) gekookt, zo blijkt uit het Nationaal EI onderzoek 2020. En in tegenstelling tot wat je zou denken, tikken ze ‘m niet in en onthoofden ze hem ook niet voor het consumeren. Helemaal pellen […]