Roti met aardappel, tempé, kousenband en ei; dat is echt wel een Surinaamse klassieker. Zeg je Suriname, dan zeg je immers roti. Deze vegetarische variant is lekker pittig. Een smaakexplosie die je lekker met je handen kunt eten!
Roti: lekker eten met je handen
Roti of rotiplaat is een soort Surinaamse broodpannenkoek die je eet met een saus van bijvoorbeeld kip, eieren, aardappel of kousenband. Het wordt ook wel eens platbrood of chapati genoemd. In dit recept – afkomstig uit de Vega Atlas van Isabel Boerdam – maken we de specerijenmix zelf en marineren hier niet alleen de tempé mee, maar ook de rest van de ingrediënten worden in dit kruidige mengsel van komijnzaad, gember, kerrie en paprikapoeder gebakken.
Kun je geen kousenband krijgen? Vervang ze dan door sperziebonen. En houd je niet zo van pittig? Voeg dan geen of minder sambal toe. Je kunt deze roti ook veganizen, door de eieren te vervangen voor extra groenten.
Roti met aardappel, tempé, kousenband en ei
Ingrediënten
- 4 eieren
- 250 g tempé (gehalveerd en in lange plakken gesneden)
- 2 gele uien (gesnipperd)
- 3 teentjes knoflook (geperst)
- 500 g aardappels (geschild en in blokjes gesneden)
- 500 g kousenband (in grove stukken)
- 15 g selderij (fijngesneden)
- 4 rotiplaten
- 250 ml water
- ½ Maggi bouillonblokje (verkruimeld)
- 2 tl sambal
- 2 el ketjap manis
- 2 el (Surinaamse) kerriepoeder
- 3 tl knoflookpoeder
- 3 tl uienpoeder
- 2 tl komijnpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gemalen zwarte peper
- Zonnebloemolie
- Zout en peper
Instructies
- Maak de specerijenmix door het mengen van het (Surinaamse) kerriepoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, komijnpoeder, gemberpoeder paprikapoeder en de vers gemalen zwarte peper.
- Meng ⅓ van de specerijenmix met de tempé en een scheutje zonnebloemolie in een kom. Laat het geheel 30 minuten afgedekt in de koelkast marineren.
- Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een braadpan op middelhoge temperatuur en voeg de rest van de specerijenmix en het bouillonblokje toe.
- Roer alles goed door elkaar en voeg, wanneer het een geheel is geworden, de sambal toe.
- Voeg de uien toe en fruit deze 5-6 minuten totdat deze glazig beginnen te worden. Voeg ook de knoflook toe en bak dit 1-2 minuten totdat die begint te geuren.
- Voeg de aardappels en de kousenband toe en bak het geheel 10 minuten. Voeg het water toe, roer alles goed door elkaar en breng aan de kook.
- Verlaag de temperatuur en laat nog 20 minuten sudderen met de deksel op de pan terwijl je af en toe roert.
- Kook de eieren 7-8 minuten in ruim kokend water, giet af en laat schrikken. Pel de eieren en zet opzij.
- Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur.
- Bak de tempé 4-5 minuten per kant totdat deze goudbruin kleurt en knapperig is geworden. Blus af met ketjap en haal na 1 minuut van de warmtebron. Zet opzij.
- Voeg de selderij en de gekookte eieren toe aan de braadpan en roer alles goed door elkaar. Laat het geheel 1-2 minuten opwarmen en haal van de warmtebron.
- Verwarm de rotiplaten volgens de instructies op de verpakking.
- Verdeel de stoof en de tempé over de borden en serveer met de roti.
Dit recept komt uit de Vega Atlas van Isabel Boerdam. Daaruit komt ook deze lekkere Spaanse knoflooksoep én deze Tiroler Gröstl met gebakken aardappeltjes, een gebakken eitje en vegetarische spekjes gemaakt van portobello. In De Vega Atlas laat Isabel Boerdam je in meer dan 160 toegankelijke recepten zien hoe divers de vega(n) keuken is, waar dan ook ter wereld. Maar ook de keukens en gerechten waarin vlees of vis niet weg te denken lijken te zijn, komen in dit boek volop aan bod. Boerdam giet klassiekers in een eigentijds vegetarisch jasje met een knipoog naar het origineel.
Isabel Boerdam lanceerde in 2013 haar food & lifestyle blog De Hippe Vegetariër, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste Nederlandstalige platform voor vegetariërs. Hier laat Isabel zien dat vegetarisch eten beslist niet saai, smakeloos of ingewikkeld is maar juist verrassend, smaakvol en heel eenvoudig. Eerder schreef ze De Hippe Vegetariër en de Vegabijbel. Ook lanceerde ze in 2018 de Nationale Week Zonder Vlees, die sindsdien ieder jaar in maart plaatsvindt.
Foto: Sven Benjamins/Vega Atlas.