Bij een goede borrel mogen bitterballen natuurlijk niet ontbreken. En die zijn zelfgemaakt toch echt het allerlekkerst. Als je van pittig houdt dan zijn deze vegetarische Thaise groene curry bitterballen met aubergine jouw nieuwe favoriet.
Voor de salpicon (bitterbalvulling) van deze Thaise groene curry bitterballen kun je groene currypasta uit de supermarkt gebruiken, maar die van de toko is veel lekkerder. Daar kun je eventueel ook kleine, ronde aubergines krijgen die je bitterballen een meer authentieke Thaise currysmaak geven.
Heb je je bitterballen liever iets minder pittig? Gebruik dan één afgestreken eetlepel groene currypasta. En varieer vooral ook eens met andere currysmaken.
Thaise groene curry bitterballen

Ingrediënten
- 200 gram eiwit (ca. 6 eiwitten formaat M)
- 175 gram paneermeel (of fijngemalen geroosterd brood of beschuit)
- 170 gram bloem
- 400 gram aubergine in blokjes gesneden
- 120 gram boter
- 400 gram kokosmelk
- 2 afgestreken eetlepels groene currypasta
- 2 kaffir limoenblaadjes (djoeroek purut)
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- Zout
Bereiding
- Stap 1 Verhit de zonnebloemolie met de groene currypasta in een pan met dikke bodem en bak de stukjes aubergine zachtjes gaar. Dit duurt zeker 10 minuten. Haal de auberginestukjes uit de pan en hak ze nog wat kleiner.
- Stap 2 Smelt de boter in dezelfde pan. Voeg in één keer 120 gram bloem toe en roer goed met een rubberen spatel. Laat gedurende 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
- Stap 3 Voeg de koude kokosmelk in één keer toe en meng het geheel al roerend tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur.
- Stap 4 Meng de aubergine door de salpicon. Proef en breng indien nodig op smaak met zout. Peper zal niet nodig zijn, omdat de currypasta al pittig genoeg is.
- Stap 5 Voordat je de salpicon laat afkoelen, voeg je er nog de limoenblaadjes aan toe.
- Stap 6 Laat de bitterbalvulling afgedekt met vershoudfolie afkoelen en plaats de salpicon daarna in de koelkast om op te stijven. Bij voorkeur een hele nacht.
- Stap 7 Doe de resterende bloem in een diep bord. De paneermeel gaat in een ander diep bord en ook de losgeklopte eiwitten gaan in een bord of schaaltje. Let erop dat je de eieren voorzichtig losklopt, zodat ze niet schuimen.
- Stap 8 Verwijder de limoenblaadjes en portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram. Om de bitterballen gelijkmatig warm en gaar te laten worden is het belangrijk dat de porties ongeveer even groot zijn.
- Stap 9 Rol de porties bitterbalvulling met je handen tot mooie ronde balletjes. Let er bij het rollen op dat er zo min mogelijk scheurtjes in de bal komen. Elk scheurtje vergroot namelijk de kans op klappen tijdens het frituren. Let ook op dat er geen stukjes vulling uitsteken. Als de salpicon erg plakt is het handig om tussendoor je handen even af te spoelen met koud water.
- Stap 10 Paneer de afgewogen en gerolde balletjes door ze door bloem, het eiwit en de paneermeel te halen en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel.
- Stap 11 Frituur de Thaise groene curry bitterballen tenslotte per 10-12 zo’n 3 minuten op 170 graden in de frituurpan of in een flinke laag zonnebloemolie in een grote steelpan.
Tip: gebruik voor de paneer eiwit van eieren die al wat ouder zijn. Als je eiwit van een vers ei gebruikt, gaat het al snel klonteren. Bitterballenkoningin Ilona de Wit gebruikt voor haar paneer gepasteuriseerd eiwit uit een flesje. Dat is in de meeste supermarkten verkrijgbaar.
Het overgebleven eigeel kun je invriezen voor later, maar je kunt ook deze heerlijke gepekelde eidooiers maken (dat is de beste uitvinding sinds geraspte kaas).
Vond je deze bitterballen lekker en zoek je inspiratie voor je volgende borrel? Probeer dan deze garnalenbitterballen met saffraan en pastis of deze mosselkroketten.
Dit recept is afkomstig uit Het Bourgondische Bitterballenboek door bitterballenkoningin Ilona de Wit met foto’s van Debbie Bodewes. Meer bijzondere recepten vind je op bitterbalrecepten.nl. Of volg haar op Instagram via @bitterballenkoningin.nl.