Thaise mosselpannenkoek (Hoy Tod)

Thaise mosselpannenkoek (Hoy Tod)

Pad Thai mag dan wel zo’n beetje het bekendste gerecht van Thailand zijn; eigenlijk is Hoy Tod in het land zelf het populairste streetfood. Deze Thaise mosselpannenkoek houdt het in het midden tussen een omelet en een pannenkoek. Zacht zoet en een beetje krokant.

Hoy Tod, ook wel Hoi Tod of Hoi Thawt (thawt betekent gefrituurd) genoemd, wordt in Thailand ook vaak met oesters en andere zeevruchten gemaakt. Het smaakt echt anders dan een gewone pannenkoek of omelet. In dit gerecht worden gekookte en al uit de schelp gehaalde mosselen gebruikt. Gebruik je verse mosselen (of mossels zoals sommige Zeeuwen zeggen), ga dan uit van ongeveer twee kilo. Was ze goed en kook ze kort tot alle schelpen geopend zijn. Laat ze afkoelen en haal ze uit de schelp. Hoy Tod is lekker als lunchgerecht, maar met een beetje rijst en een frisse komkommersalade kun je het ook ’s avonds eten.

Thaise mosselpannenkoek (Hoy Tod)

3 augustus 2018
: 4
: 10 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 350-400 gram gekookte mosselen
  • 2 eieren
  • 50 gram bloem
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 theelepels zout
  • 2 lente-uitjes
  • 4 eetlepels korianderblaadjes
  • 2 theelepels plantaardige olie
  • 15 gram Chinese bieslook
  • 60 gram taugé
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1,5 deciliter water
Bereiding
  • Stap 1 Doe de mosselen in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Was de lente-uitjes en snijd ze in heel dunne ringetjes. Snijd ook de koriander en de helft van de bieslook klein.
  • Stap 2 Zeef de bloem, de maïzena en het zout boven een kom. Voeg het water toe en meng alles met een garde tot een beslag.
  • Stap 3 Klop de eieren door het mengsel en roer tot er een luchtig geheel is ontstaan.
  • Stap 4 Voeg de gekookte mosselen, uitjes, de bieslook en de koriander toe. Doe er flink wat versgemalen peper bij. Schep alles voorzichtig om.
  • Stap 5 Verhit een dun laagje olie in een koekenpan. Bak hierin, op een niet te hoog vuur, de helft van het beslag. Je kunt de andere helft van het beslag evebtueel vast in ene tweede koekenpan bakken.
  • Stap 6 Als de onderkant bruin kleurt en de bovenkant bijna gaar is, draai je de de omelet voorzichtig om.
  • Stap 7 Laat de andere kant in een minuut ook een beetje bruinen tot de randen krokant en licht goudbruin zijn. Hoe meer goudbruine plekjes, hoe lekkerder.
  • Stap 8 Bak de taugé even mee, of leg deze even in kokend water.
  • Stap 9 Garneer de omelet met taugé en de kleingesneden overgebleven bieslook.
  • Stap 10 Verdeel over vier borden en serveer met vers brood.

Let op: op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé 5 seconden onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.

De Chinese bieslook, ook wel knoflookbieslook genoemd, kun je eventueel vervangen door gewone bieslook.

Foto via Shutterstock.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *