Wat is een dubbeldooier? En kun je ze veilig eten?

Wat is een dubbeldooier? En kun je ze veilig eten?

Dubbeldooiers. Sommige mensen zijn totaal verrast als ze er eentje tegenkomen, anderen kopen ze juist speciaal. Wat is zo’n dubbeldooier nu precies? En kun je ze veilig eten?

Eigenlijk is een dubbeldooier, ze worden ook wel tweeling genoemd, een foutje van de natuur. Maar dat foutje komt wel zo vaak voor dat je in de supermarkt of bij je eierboer gewoon een doosje vol kunt kopen. De triple dooier, oftewel een ei met maar liefst drie eigelen komt minder voor. Ze zijn er wel, maar zo zeldzaam dat ze niet verkocht worden.

Een dubbeldooier, oftewel een ei met maar liefst twee eigelen wordt voornamelijk gelegd door jonge hennen. Dit komt omdat de hormoonspiegel van deze kippen hoger is, waardoor het aantal gerijpte eicellen op de eierstok (ja, kippen hebben er maar één) ook hoger is.

HOE ONTSTAAT EEN DUBBELDOOIER?

Soms heeft zo’n eicel een beetje haast, waardoor er niet één maar twee eicellen worden afgegeven aan de eileider. Deze twee eicellen worden vervolgens samen voorzien van eiwit, de vliezen en bijbehorende eischaal. En voilà een dubbeldooier is geboren. Normaliter gaat dat een stuk langzamer.

HOE HERKEN JE DUBBELDOOIERS?

Deze dubbeldooiers zijn voor een kippenboer makkelijk te herkennen. Jonge kippen leggen namelijk kleinere eieren. Dubbeldooiers zijn een stuk groter, en vallen daardoor goed op. Als er in een stal met jonge kippen een groter ei wordt gevonden, dan is dat bijna altijd een dubbeldooier. En als er, behalve dat het ei zwaar en extreem groot is, ook nog over het midden van het ei een heel dun ringetje (nauwelijks voelbaar en niet goed te zien) loopt, dan is het vrijwel zeker een dubbeldooier.Daarnaast worden eieren tegenwoordig vaak machinaal gewogen en gaat er dan ook een zogenoemde schouwlamp overheen, zodat de dubbeldooiers er vrij snel uitgepikt worden.

TWEE KUIKENTJES?

Wat veel mensen zich afvragen: als zo’n dubbeldooier bevrucht is, kunnen er dan ook twee kuikentjes uitkomen? Helaas: tweelingkuikens bestaan niet. Het ei biedt domweg niet genoeg ruimte om twee kuikens te laten groeien. Als één van de kuikentjes voldoende volgroeid zou zijn én de luchtkamer zou bereiken, kan het zich niet voldoende bewegen om daadwerkelijk uit het ei te komen. De kans dat er uit een dubbeldooier een levend kuiken komt is dus miniem.

KUN JE DUBBELDOOIERS VEILIG ETEN?

Dubbeldooiers zijn prima – en veilig – te eten. Wel is het zo dat de voedingswaarde van zo’n ei natuurlijk anders is. Gebruik je een dubbeldooier in cake, dan zal de uitkomst extra smeuïg zijn, maar in andere recepten zal een dubbeldooier misschien niet goed uitpakken. Voor een uitsmijter, gekookt eitje op brood of in een salade is zo’n dubbeldooier natuurlijk extra lekker!

Foto via Shutterstock.