175 gkristalsuiker(+ 1 el extra voor de gebakken peer)
150 gbloem
50 gamandelmeel
1 tlbakpoeder
2 tlkardemom(+ extra naar smaak)
1 mespuntzout
100 gTurkse yoghurt(+ extra om te garneren)
3peren(niet te zacht)
25 gboter(om in te bakken)
Pitjes van ½ granaatappel(voor de garnering)
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de rand in.
Doe voor het cakebeslag de margarine en de kristalsuiker in een mengkom of in de kom van een staande tafelmixer en klop in circa 5 minuten tot een luchtige, bleke massa.
Voeg daarna een voor een de eieren toe; voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
Voeg de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder, de kardemom en het zout toe en meng goed.
Voeg als laatste de Turkse yoghurt toe en meng tot een glad beslag.
Schil 2 peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in lange parten.
Giet het beslag in de springvorm, leg de peren in een waaiervorm op het beslag en druk ze zachtjes aan.
Bak de cake in circa 40 minuten goudbruin en gaar of totdat een in het midden gestoken satéprikker er droog en schoon uit komt.
Laat de cake uit de vorm afkoelen op een rooster.
Schil terwijl je cake in de oven staat de derde peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in lange parten.
Bak de peer in de boter in een koekenpan mooi goudbruin.
Voeg dan 1 eetlepel suiker toe en karamelliseer de perenreepjes rondom. Als je het lekker vindt, kun je wat extra kardemom toevoegen.
Laat de peer afkoelen op bakpapier.
Schep als de perencake is afgekoeld er wat yoghurt bovenop en leg daar de gekaramelliseerde peer op in een waaiervorm.
Bestrooi met wat granaatappelpitjes voor de kleur en de bite.