Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken er twee cirkels op van 20 cm doorsnede.
Splits 6 eieren en klop het eiwit in een brandschone kom en met brandschone gardes met de handmixer stijf of in de mengkom van een staande tafelmixer.
Voeg lepel voor lepel 225 gram kristalsuiker toe en klop zo lang door tot de suikerkristallen helemaal zijn opgelost.
Verdeel de meringue over de cirkels op het bakpapier en bak ze in het midden van de oven in circa 2 uur krokant en gaar.
Zet de oven uit en laat nog 30 minuten afkoelen in de oven. Neem ze uit de oven.
Verhoog de oventemperatuur naar 175 °C. Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de rand in.
Klop voor het cakebeslag 100 gram kristalsuiker met 100 gram boter in 5 minuten licht en luchtig met de handmixer.
Voeg een voor een de twee laatste eieren toe en klop op laagste stand mooi romig.
Voeg 1 theelepel vanille-extract toe. Zeef het bakmeel en zout boven het beslag en spatel het er zo luchtig mogelijk door.
Schep het beslag in de springvormen en bak de cake in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Als een in het midden gestoken satéprikker er droog en schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat de cake helemaal afkoelen.
Snijd, als de taartlagen zijn afgekoeld, de appels in vieren, verwijder het klokhuis, snijd ze ongeschild in dunne partjes en doe ze in een kom.
Pers de citroen uit en schenk het sap over de appel. Bestrooi met de kaneel.
Verhit de overgebleven kristalsuiker en boter in een koekenpan met antiaanbaklaag.
Doe de appel erbij en laat licht karamelliseren op middelhoog vuur. Laat iets afkoelen en meng de helft van de bramen erdoor.
Roer de mascarpone los en meng het overgebleven vanille-extract, de yoghurt, de poedersuiker en de rest van de bramen erdoor.
Leg de cakelaag op een bord en verdeel een derde van het mascarponemengsel en appel erover. Leg er een meringuecirkel op, weer een derde van het mascarponemengsel en appel erop, en herhaal dit voor een derde laag. Serveer de meringuetaart direct.