Zó maak je de perfecte ramen eieren (ajitsuke tamago)

Zó maak je de perfecte ramen eieren (ajitsuke tamago)

Wie houdt er niet van een heerlijke kom ramen? Deze Japanse noedelsoep is het lekkerst met een gemarineerd eitje als topping. Zó maak je de perfecte ramen eieren.

Vergis je niet: Japanse ramen is in niets te vergelijken met de kant-en-klare zakjes noedelsoep die hier in de schappen liggen. Echte ramen is een gezonde, licht verteerbare Japanse maaltijdsoep. Ramen is dus niet de naam van de noodles, maar de naam van het complete gerecht. In Japan is het vrijwel overal verkrijgbaar en wordt het niet alleen als diner, maar ook als ontbijt, lunch of snack gegeten. 

Ramen als comfortfood

Ramen komt in ontelbare variaties en is echt comfort-food. Er kan vlees, vis of groenten in zitten, maar ook zeevruchten. Het belangrijkste van een goede ramen is de bouillon. Meestal bestaat deze uit een basis van dashi (een bouillon van kombu en tonijnvlokken) waaraan varkensvlees en/of kippenvlees wordt toegevoegd, vaak met de botten erbij. Vervolgens staat deze bouillon uren te pruttelen, waardoor hij een intense smaak krijgt. 

ramen eieren noodles

Je serveert ramen met verschillende toppings, zoals bosui, nori, kimchi én natuurlijk  onze favoriet: gekookte, gemarineerde eieren. Zo’n ramen ei wordt ajitsuke tamago genoemd, maar je kunt ze ook tegenkomen onder de naam nitamago, hanjuku ramen ei of lava-ei. Hoe je ze ook noemt één ding is zeker: zo’n ei heeft een heerlijke zachte dooier en het eiwit is stevig en bruinig van kleur dankzij de marinade.

Ajitsuke tamago wordt niet alleen gekruid door de marinade, maar tegelijkertijd gepekeld, doordat de marinade zowel zout als suiker bevat. Het is niet alleen een perfecte topping voor je ramen, maar ook heerlijk als snack, zo uit het handje. Je kunt ze natuurlijk ook in salade serveren, op brood of op een rijstgerecht. Zo’n ramen ei is altijd lekker!

Mirin: het zoete zusje van sake

Voor het marineren wordt, naast sake en sojasaus, mirin gebruikt, het zoete zusje van sake. Deze rijstwijn heeft een lager percentage alcohol en een hoger percentage suiker dan sake. Mirin is overigens uitsluitend bedoeld om mee te koken (dus niet om op te drinken). De textuur is stroperig en het heeft de kleur van amber. Je koopt het bij de Aziatische toko, maar het is tegenwoordig ook bij de meeste supermarkten verkrijgbaar, in het schap bij de soja- en teriyaki saus.

Laat je ramen eieren twee dagen marineren

Je ramen eieren worden het lekkers als je ze een hele nacht laat marineren en liever nog een dag of twee. Hierdoor zal zowel het eiwit als eigeel een mooiere structuur en smaak krijgen. Het minimum is in ieder geval 2 uur. Als je ze daarna uit de marinade haalt en luchtdicht verpakt, blijven ze in de koelkast zo’n vier dagen goed. Laat ze niet langer dan drie dagen in de marinade liggen, want dan verandert de structuur een beetje en worden je eieren rubberachtig.

Zó maak je de perfecte ramen eieren (ajitsuke tamago)

14 december 2019
: 16
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 8 eieren (M), op kamertemperatuur
  • 8 eetlepels sojasaus
  • 8 eetlepels sake
  • 8 eetlepels mirin
  • 500 ml koud water
  • IJswater of ijskoud water
Bereiding
  • Stap 1 Prik een gaatje in de onderkant van de eieren, zodat ze niet breken tijdens het koken.
  • Stap 2 Breng een pan met water aan de kook en zet een bak ijswater klaar.
  • Stap 3 Leg de eieren 6 minuten in het kokende water
  • Stap 4 zorg dat ze helemaal onder water staan. Roer gedurende de eerste twee minuten met een pollepel in het water, zo zorg je ervoor dat het eigeel in het midden van het ei blijft.
  • Stap 5 Haal de eieren na exact 6 minuten uit het water en doe ze direct in het ijswater. Roer dit gedurende 30 seconden door
  • Stap 6 zo voorkom je dat er luchtbellen in de eierschaal ontstaan. Laat de eieren daarna nog zeker 6 minuten rusten in het ijswater. Heb je geen ijs bij de hand, gebruik dan water dat zo koud mogelijk is en laat de kraan lopen terwijl de eieren koelen.
  • Stap 7 Ondertussen maak je de marinade. Giet hiervoor de mirin en de sake in een steelpan en verhit dit, zodat de alcohol verdampt. Zet het vuur uit en voeg de sojasaus en 500 ml. koud water toe. Roer nogmaals goed. Eventueel kun je nu nog wat umami toevoegen, in de vorm van paddestoelen of tonijnvlokken.
  • Stap 8 Pel de eieren voorzichtig. Als je de eieren op het aanrechtblad tikt aan de kant waar het gaatje zit (dus rechtop) gaat dat het makkelijkst en voorkom je dat het ei beschadigt (dat gebeurt anders snel bij een zachtgekookt ei).
  • Stap 9 Doe de eieren en de marinade in een ziplock zak of een schaal, zorg dat de eieren goed bedekt zijn met de marinade.
  • Stap 10 Laat de ramen eieren twee dagen rusten in de koelkast, maar minimaal twee uur.

In onderstaande video laat Australische chefkok en kookboek-auteur Adam Liaw zien hoe hij de perfecte ramen eieren maakt. Je ziet hierin ook heel duidelijk wat het verschil is bij kort of langer marineren van je eieren.

Vond je deze eieren lekker? Probeer dan ook deze Chinese thee-eieren of deze sojasaus-eieren eens!

Foto’s via Shutterstock.


Related Posts

Zelf maken: Ikea’s Zweedse gehaktballetjes

Zelf maken: Ikea’s Zweedse gehaktballetjes

De coronacrisis zorgt ervoor dat we veel moeten missen… Contact met familie en vrienden, even een bioscoopje pakken én de Zweedse gehaktballetjes van Ikea. Daarom heeft de meubelgigant het recept van de beroemde köttbullar vrijgegeven.

Spinazie-eieren met komijnyoghurt (koolhydraatarm)

Spinazie-eieren met komijnyoghurt (koolhydraatarm)

Deze spinazie-eieren met komijnyoghurt zijn een variant op de bekende shakshuka. Minstens zo lekker én koolhydraatarm. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *