Heerlijke oreo cupcakes uit De Bakatlas van Rutger van den Broek. Frisser en minder zwaar dan de traditionele Amerikaanse cupcakes door het gebruik van roomkaas.
Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een cupcakevorm met 12 holtes met papieren vormpjes.
Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout voor het beslag in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren een voor een toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als de eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en spatel alles door elkaar. Roer vervolgens de zure room door het beslag en meng tot slot de gehakte oreo's door het beslag.
Vul de vormpjes voor ⅔ met het cakebeslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel. Bak de oreo cupcakes 20-25 minuten. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Doe de overgebleven boter met de poedersuiker en een theelepel vanille-extract in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Eventueel kun je het mengsel iets verwarmen met een haarföhn, je kunt het dan nog luchtiger kloppen. Voeg de roomkaas toe en klop alles nog enkele minuten door tot een luchtige crème. Meng aan het eind de fijngemalen oreo's door de crème. Do het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter en spuit de cupcakes daarmee op.
Garneer de oreo cupcakes tot slot met de verkruimelde oreo's