Amerika staat om twee dingen bekend: cupcakes in alle kleuren en maten én het feit dat Amerikanen overal oreo’s in stoppen. Rutger van den Broek combineerde de twee in deze heerlijke oreo cupcakes. Wij mogen het recept uit zijn nieuwe boek De Bakatlas delen.
Oreo cupcakes met roomkaastopping
De topping van Amerikaanse cupcakes bestaat vaak uit een zware en zoete botercrème van twee delen poedersuiker en één deel boter. Voor deze oreo cupcakes gebruikt Van den Broek ook roomkaas, waardoor de crème veel frisser en minder zwaar wordt. Deze oreo cupcakes komen uit De Bakatlas.
Oreo cupcakes
Equipment
- Cupcake vormpjes
Ingrediënten
- 2 eieren (op kamertemperatuur)
- 125 g boter (op kamertemperatuur, voor het beslag)
- 125 g boter (op kamertemperatuur, voor de topping)
- 150 g suiker
- 1 tl vanille-extract (voor het beslag)
- 1 tl vanille-extract (voor de roomkaastopping)
- ¼ tl zout
- 175 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 100 g zure room
- 8 oreo's (in stukjes gehakt, voor het beslag)
- 8 oreo's (fijngemalen, voor de roomkaastopping)
- 3-4 oreo's (verkruimeld, voor de garnering)
- 125 g poedersuiker
- 175 g roomkaas (op kamertemperatuur)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een cupcakevorm met 12 holtes met papieren vormpjes.
- Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout voor het beslag in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren een voor een toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als de eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en spatel alles door elkaar. Roer vervolgens de zure room door het beslag en meng tot slot de gehakte oreo's door het beslag.
- Vul de vormpjes voor ⅔ met het cakebeslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel. Bak de oreo cupcakes 20-25 minuten. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
- Doe de overgebleven boter met de poedersuiker en een theelepel vanille-extract in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Eventueel kun je het mengsel iets verwarmen met een haarföhn, je kunt het dan nog luchtiger kloppen. Voeg de roomkaas toe en klop alles nog enkele minuten door tot een luchtige crème. Meng aan het eind de fijngemalen oreo's door de crème. Do het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter en spuit de cupcakes daarmee op.
- Garneer de oreo cupcakes tot slot met de verkruimelde oreo's
Dit recept komt uit De Bakatlas van Rutger van den Broek. Hij laat je in dit boek in meer dan 150 toegankelijke recepten – zoals deze oreo cupcakes – zien hoe divers er over de hele wereld wordt gebakken en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(jes) en desserts. Dit is overigens niet het enige recept dat we mochten delen: ook deze kardinalschnitten en heerlijke krumkaker (Noorse kniepertjes) zijn van zijn hand.
Rutger van den Broek won de eerste editie van Heel Holland Bakt. Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. Eerder verschenen Rutger bakt, Rutger bakt feestelijk, Masterclass cakes, Het hartige bakboek, Het makkelijke bakboek en Rutger bakt de 100 allerbeste recepten. Van zijn bestsellers Bakbijbel en Koekjesbijbel zijn inmiddels al meer dan 125.000 exemplaren verkocht. Ook heeft Rutger een populaire bakblog: Rutgerbakt.nl.
Houd je van bakken?
Wie van bakken houdt, maar niet al teveel tijd heeft een fantastisch recept aan deze Nutella brownie in een mok. Deze bevat slechts drie ingrediënten en is klaar in 5 minuten! Ook lekker: deze fantastische bosbessenmuffins. Of probeer deze Zeeuwse mini-bolussen eens. Lekker bij de koffie met een dikke laag roomboter, maar ook prima te serveren als toetje.