Shakshuka, wie kent het niet. Maar wist je dat het ook makkelijk te maken is op de barbecue? Om je vingers bij af te likken! Zijn jullie grotere eters? Gebruik dan acht eieren in plaats van zes.
Plate setter of andere keramische warmteplaat (voor indirecte warmte)
Ingrediënten
6Eieren(L)
2grote rode uien zonder schil(in ringen)
2rode paprika's(in reepjes gesneden)
2gele of oranje paprika's(in reepjes gesneden)
2rode pepers (in ringetjes)
6rijpe tomaten (grofgehakt)
190 mlzonnebloemolie
4 tlbruine basterdsuiker
2laurierblaadjes
6takjes tijm(blaadjes fijngehakt)
2 elplatte peterselie(fijngehakt)
½ tlkomijnzaadjes
½ tlsaffraan
Snufjecayennepeper
1 kopwater
Peper en zout
1Turks brood
Instructies
Steek de barbecue aan en bereidt deze voor op directe warmte. Laat de temperatuur oplopen tot rond de 200°C.
Snijd alle groenten en zet alle ingrediënten klaar bij de BBQ.
Zet de skillet op het barbecuerooster. Rooster de komijnzaadjes twee minuten.
Voeg de zonnebloemolie toe en bak hierin de uien twee minuten.
Voeg nu de paprika's, rode pepers, de basterdsuiker, laurierblaadjes, tijm en bladpeterselie toe en bak dit totdat het mooi gaat kleuren.
Voeg nu ook de tomaten, saffraan, cayennepeper en zout en peper naar smaak toe.
Haal de skillet kort van het vuur en bereidt de BBQ voor op indirecte warmte door het plaatsen van de plate setter of andere keramische warmteplaat. Zet de skillet terug in de BBQ.
Kook het mengsel op indirect vuur (rond de 160°C) gedurende 20 minuten en roer af en toe door. Voeg voldoende water toe, zodat het uiteindelijk de consistentie van een pastasaus krijgt.
Proef of het geheel goed op smaak is en voeg indien nodig extra peper en zout toe.
Breek de eieren boven de saus, en kook nog 15 minuten op middelhoog vuur (180°C).
Als de eieren gestold zijn serveer je het geheel direct in de skillet met een lekker turks brood.