Shakshuka van de barbecue

Shakshuka van de barbecue

Shakshuka. Er zijn weinig mensen die dit nog nooit geproefd hebben. Wat begon als een simpel ontbijtje uit het Midden-Oosten, is dankzij topchef Yotam Ottolenghi nu een wereldwijde trend. Daar doen we graag aan mee met deze shakshuka van de barbecue.

Eerlijk is eerlijk: deze shakshuka van de barbecue is een geleend recept. We struikelden namelijk over dit recept toen we BBQ-Buddiez ontdekten; een leuke nieuwe blog waarop vader Maarten en dochter Emma hun favoriete BBQ en outdoor food recepten delen. Van ongelooflijk lekkere ossobuco van de barbecue tot hemelse summer fruit pie. En deze shakshuka van de barbecue dus. We mogen het recept met je delen, hoe tof!

Shakshuka  van de barbecue kost iets meer tijd

Enfin Shakshuka – ook wel Shakshouka genoemd- is eigenlijk een ontbijtgerecht. Maar het voldoet ook als warme lunch of lekker snelle avondmaaltijd. Nou ja, normaliter dan. Want maak je dit gerecht gewoonlijk in slechts 20 minuten, deze shakshuka van de barbecue heeft wel iets langer nodig. Al met al ben je er een uurtje zoet mee. Maar dat maakt niet uit, want dan heb je ook een shakshuka om je vingers bij af te likken. 

Lekker en goedkoop

Shakshuka is in de basis natuurlijk niets anders dan gepocheerde eieren in een pittige saus op basis van tomaten, paprika, ui en pepers met komijn. Maar durf vooral te variëren, want een restje prei of spinazie past er ook prima in. Het heeft wel wat weg van de Mexicaanse huevos rancheros of de Turkse menemen (check voor die laatste dit heerlijke recept).  Shakshuka is lekker, goedkoop en nog vegetarisch ook. Prima dus in het kader van ‘een dagje minder vlees’. En de restjes? Áls die er al zijn, bak je ze de volgende dag met een nieuw eitje lekker op. Of je gebruikt het kliekje als pastasaus, dat kan ook.

Lekker uit de skillet

Ook in de barbecue-variant is shakshuka een eenpansgerecht. Je gebruikt hiervoor de skillet (gietijzeren pan). Eerst direct, later indirect op de BBQ, maar dat wordt in dit recept van BBQ-Buddiez duidelijk uitgelegd. Het is handig om al snijwerk van tevoren te doen, dat kost je toch al gauw een stief kwartiertje, en alles naast de BBQ klaar te zetten. Aan de slag!

shakshuka van de barbecue

Shakshuka van de barbecue

Shakshuka, wie kent het niet. Maar wist je dat het ook makkelijk te maken is op de barbecue? Om je vingers bij af te likken! Zijn jullie grotere eters? Gebruik dan acht eieren in plaats van zes.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Midden-Oosten
Porties 4

Equipment

  • BBQ 200°C, direct
  • BBQ 160°C, indirect
  • Skillet (gietijzeren pan) (Ø 26 cm)
  • Plate setter of andere keramische warmteplaat (voor indirecte warmte)

Ingrediënten
  

  • 6 Eieren (L)
  • 2 grote rode uien zonder schil (in ringen)
  • 2 rode paprika's (in reepjes gesneden)
  • 2 gele of oranje paprika's (in reepjes gesneden)
  • 2 rode pepers  (in ringetjes)
  • 6 rijpe tomaten (grofgehakt)
  • 190 ml zonnebloemolie
  • 4 tl bruine basterdsuiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm (blaadjes fijngehakt)
  • 2 el platte peterselie (fijngehakt)
  • ½ tl komijnzaadjes
  • ½ tl saffraan
  • Snufje cayennepeper
  • 1 kop water
  • Peper en zout
  • 1 Turks brood

Instructies
 

  • Steek de barbecue aan en bereidt deze voor op directe warmte. Laat de temperatuur oplopen tot rond de 200°C.
  • Snijd alle groenten en zet alle ingrediënten klaar bij de BBQ.
    ingredienten shakshuka van de barbecue
  • Zet de skillet op het barbecuerooster. Rooster de komijnzaadjes twee minuten. 
  • Voeg de zonnebloemolie toe en bak hierin de uien twee minuten.
  • Voeg nu de paprika's, rode pepers, de basterdsuiker, laurierblaadjes, tijm en bladpeterselie toe en bak dit totdat het mooi gaat kleuren.
  • Voeg nu ook de tomaten, saffraan, cayennepeper en zout en peper naar smaak toe.
    shakshuka op de barbecue
  • Haal de skillet kort van het vuur en bereidt de BBQ voor op indirecte warmte door het plaatsen van de plate setter of andere keramische warmteplaat. Zet de skillet terug in de BBQ.
  • Kook het mengsel op indirect vuur (rond de 160°C) gedurende 20 minuten en roer af en toe door. Voeg voldoende water toe, zodat het uiteindelijk de consistentie van een pastasaus krijgt.
  • Proef of het geheel goed op smaak is en voeg indien nodig extra peper en zout toe.
  • Breek de eieren boven de saus, en kook nog 15 minuten op middelhoog vuur (180°C). 
  • Als de eieren gestold zijn serveer je het geheel direct in de skillet met een lekker turks brood.
    shakshuka van de barbecue met brood
Trefwoord barbecue, vegetarisch
Heb je dit recept gemaakt?Tag ons op social met #eieiei!

Tip: geen zin in een vegetarisch gerecht? Merquez of chorizo past prima in shakshuka.

Recept en foto’s: BBQ-Buddiez.


Related Posts

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!

Kaiserbroodjes met ei en spek

Kaiserbroodjes met ei en spek

Vers afgebakken broodjes horen bij een zondags ontbijtje. Probeer deze gevulde kaiserbroodjes met ei en spek uit de oven eens. Dat is pas luxe ontbijten!



5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept