Tiroler Gröstl met portobello-‘spekjes’ en gebakken ei
Tiroler Gröstl is stevige winterkost uit Oostenrijk. Gewoonlijk wordt het gemaakt met aardappels, ui, spek of rundvlees en een spiegelei. Deze vegavariant bevat 'spekjes' gemaakt van portobello.
Doe voor de Tiroler Gröstl de aardappels in een pan met koud water, baking soda en een snuf zout. Breng het geheel aan de kook en laat de aardappelplakjes ongeveer 5 minuten koken totdat deze gaar zijn. Giet af en laat nastomen.
Verhit roomboter in een ruime koekenpan op middelhoge temperatuur en voeg wanneer de boter gesmolten is de aardappelplakjes toe. Bak de aardappelplakjes 10-12 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Marineer de portobello-‘spekjes’. Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de portobello- ‘spekjes’ met de marinade 8-10 minuten zonder te roeren totdat deze gaar zijn en knapperig beginnen te worden.
Voeg de portobello-‘spekjes’, rode uien, knoflook, het komijnpoeder en de majoraan toe aan de aardappels en bak het geheel 5-6 minuten tot het begint te geuren en de uien gaar zijn. Voeg als laatste ⅔ van de krulpeterselie toe en roer goed door elkaar.
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak vier spiegeleieren. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de aardappels over de borden en leg op ieder bord een spiegelei. Garneer met de overgebleven krulpeterselie en serveer direct.