Tiroler Gröstl met portobello-‘spekjes’ en gebakken ei

Tiroler Gröstl met portobello-‘spekjes’ en gebakken ei

Gröstl staat bekend als hét nationale gerecht van Tirol en is een favoriet van heel veel wintersporters. Niet gek, want deze Oostenrijkse klassieker is een lekker stevige maaltijd die het goed doet op de berg. Deze vegavariant met ‘spekjes’ van portobello is simpel en hartstikke lekker. Het uitzicht vanaf die berg moet je er alleen wel even bij denken...

Tiroler Gröstl – ook wel gewoon gröstl of bauerngröstl genoemd – is een stevige maaltijd, die bestaat uit gebakken aardappels, ui, vlees (spek of rundvlees) en een spiegelei. Zo niet deze variant uit de Vega Atlas van Isabel Boerdam. Zij maakt Tiroler Gröstl met gebakken aardappeltjes, een gebakken eitje en vegetarische spekjes gemaakt van portobello. Lekker gekruid met majoraan (ook wel marjolein, een kruid dat bekend staat om de frisse en zoete smaak), komijnzaad en peterselie. Zeer smakelijk, óók als-ie gewoon wordt geserveerd op een Hollandse eettafel. 

Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl met portobello-‘spekjes’ en gebakken ei

Tiroler Gröstl is stevige winterkost uit Oostenrijk. Gewoonlijk wordt het gemaakt met aardappels, ui, spek of rundvlees en een spiegelei. Deze vegavariant bevat 'spekjes' gemaakt van portobello.
No ratings yet
Totale tijd 25 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Oostenrijk
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 eieren
  • 750 g vastkokende aardappels (in plakjes)
  • 6 portobello's (in dunne reepjes)
  • 2 rode uien (gesnipperd)
  • 15 g krulpeterselie (fijngesneden)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • ¼ tl baking soda
  • 2 tl komijnpoeder
  • ½ tl majoraan
  • el sojasaus
  • 2 tl ahornsiroop
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • Roomboter
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Doe voor de Tiroler Gröstl de aardappels in een pan met koud water, baking soda en een snuf zout. Breng het geheel aan de kook en laat de aardappelplakjes ongeveer 5 minuten koken totdat deze gaar zijn. Giet af en laat nastomen. 
  • Verhit roomboter in een ruime koekenpan op middelhoge temperatuur en voeg wanneer de boter gesmolten is de aardappelplakjes toe. Bak de aardappelplakjes 10-12 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Proef en breng op smaak met zout en peper. 
  • Marineer de portobello-‘spekjes’. Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de portobello- ‘spekjes’ met de marinade 8-10 minuten zonder te roeren totdat deze gaar zijn en knapperig beginnen te worden. 
  • Voeg de portobello-‘spekjes’, rode uien, knoflook, het komijnpoeder en de majoraan toe aan de aardappels en bak het geheel 5-6 minuten tot het begint te geuren en de uien gaar zijn. Voeg als laatste ⅔ van de krulpeterselie toe en roer goed door elkaar. 
  • Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak vier spiegeleieren. Breng op smaak met zout en peper. 
  • Verdeel de aardappels over de borden en leg op ieder bord een spiegelei. Garneer met de overgebleven krulpeterselie en serveer direct. 
Trefwoord Tirol, vegetarisch, winterkost, wintersport
Heb je dit recept gemaakt?Tag ons op social met #eieiei!

Deze vegetarische Tiroler Gröstl komt uit de Vega Atlas van Isabel Boerdam. Daaruit komt ook deze heerlijke roti met aardappel, tempé, kousenband en ei én deze Spaanse knoflooksoep met een gepocheerd ei.  In De Vega Atlas laat Isabel Boerdam je in meer dan 160 toegankelijke recepten zien hoe divers de vega(n) keuken is, waar dan ook ter wereld. Maar ook de keukens en gerechten waarin vlees of vis niet weg te denken lijken te zijn, komen in dit boek volop aan bod. Boerdam giet klassiekers in een eigentijds vegetarisch jasje met een knipoog naar het origineel.

Isabel Boerdam lanceerde in 2013 haar food & lifestyle blog De Hippe Vegetariër, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste Nederlandstalige platform voor vegetariërs. Hier laat Isabel zien dat vegetarisch eten beslist niet saai, smakeloos of ingewikkeld is maar juist verrassend, smaakvol en heel eenvoudig. Eerder schreef ze De Hippe Vegetariër en de Vegabijbel. Ook lanceerde ze in 2018 de Nationale Week Zonder Vlees, die sindsdien ieder jaar in maart plaatsvindt.

Foto: Sven Benjamins/Vega Atlas.


Related Posts

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette is een Franse klassieker uit de Bourgogne. Heerlijke gepocheerde eieren in een saus van rode wijn, met spek en champignons. 

Zarangollo Murciano (Spaanse courgetteschotel)

Zarangollo Murciano (Spaanse courgetteschotel)

Zeg je Spanje, dan zeg je tapas. En een van de betere tapas komt uit de stad Murcia: zarangollo Murciano; een heerlijke courgetteschotel met ei en ui.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept