Enorm Matroesjka-ei trekt internationale aandacht

Enorm Matroesjka-ei trekt internationale aandacht

Een volledig ei in je ei vinden; erg vaak komt dat niet voor. Bij Stockman’s Egg’s in Queensland, Amerika waren ze dan ook erg verbaasd over het mega Matroesjka-ei dat ze gisteren aantroffen tussen hun vrije-uitloopkippen. Het ei woog maar liefst 176 gram; drie keer zoveel als een gemiddeld ei.

Matroesjka-ei

“Deze boerderij is in 1923 gesticht en zo’n groot ei hebben we nog nooit gehad. En we zijn nu toch al drie generaties verder”, zei eigenaar Scott Stockman tegen ABC nieuws. Een van zijn medewerkers deed de merkwaardige vondst. “Zij zal wel pijn aan haar kont hebben”, aldus Stockman, toen hem gevraagd werd hoe het met de kip gaat.

Matroesjka-ei

Pas toen ze het ei braken ontdekte de eigenaar dat er nog een compleet ei in het ei verborgen zat, een fenomeen dat ook wel Matroesjka-ei genoemd wordt. Een matroesjka, in Nederland vaak ook baboesjka genoemd, is een holle houten pop die onderdeel is van een reeks steeds kleinere in elkaar passende poppen. Professor Raf Freire van de Charles Surt Universiteit voor dierwetenschappen vertelde aan de verslaggevers dat hij het fenomeen zelf nog nooit gezien had, maar dat kippen vaker hun eieren ‘ophouden’, zeker wanneer ze gestrest zijn. Normaliter valt het ei er dan een paar uur later alsnog uit. “Dat is in dit geval niet gebeurd, waardoor het volgende ei het eerste ei heeft ingepakt.” Freire gaf aan dat het ei in het ei gewoon te eten is. “Net zoals dubbeldooiers of zelfs driedubbele dooiers prima te eten zijn.”

De eigenaar heeft het niet geprobeerd. “We hebben hier zo’n 50.000 eieren per dag, dus ik heb de moeite niet genomen.”

Matroesjka-ei in doos

Het is zoals gezegd niet de eerste kip ter wereld die een Matroesjka-ei legt. Er zijn meer YouTube-filmpjes over het fenomeen, waaronder onderstaande video van het Britse Natural History Museum at Tring. Daarin legt conservator Douglas Russell uit wat er aan de hand is bij deze ‘relatief zeldzame’ gebeurtenis, waar overigens een eeuw geleden al wetenschappelijke artikelen (pdf) over verschenen.

Dit is een nieuwsbericht van 07-03-2018, bron: ABC News, NRC, foto’s via Stockman’s Eggs.