Jubileum: open dag Eicom Barneveld

Jubileum: open dag Eicom Barneveld

Ter gelegenheid van de 22-ste Wereld Ei dag organiseert Eicom Barneveld voor de tiende keer een open dag. Op zaterdag 14 oktober is iedereen welkom bij dit oerhollandse bedrijf. De weersvoorspellingen zijn bijzonder gunstig en ook in het centrum van Barneveld is van alles te doen, dus kom vooral een kijkje nemen!

Voor kinderen is de open dag van Eicom Barneveld aanstaande zaterdag een waar feest. Eieren verven, jeu de oeuf, een springkussen: het kan niet op. Met als hoogtepunt natuurlijk het ritje in pendeltreintje ‘Bello’ dat je afzet in centrum Barneveld. En natuurlijk is mascotte Sylvia de kip aanwezig voor de broodnodige gezelligheid.

Eicom is ook leuk voor volwassenen

Deze open dag bij Eicom is niet alleen leuk voor kinderen; ook voor volwassenen is er voldoende te doen. Een rondleiding achter de schermen bijvoorbeeld. Je kunt een kijkje nemen bij het sorteren en verpakken van de eieren. Het koken en pellen is vanwege de hygiëne niet te zien, maar je brengt wel een bezoek aan deze afdeling en kunt precies horen hoe dit proces verloopt. Je mag kijken bij de koelruimtes, waar naast gekookte en gepelde eieren ook vloeibare eieren staan opgeslagen en je kunt kijken bij de nieuwbouw, waar Eicom zelf vloeibare eiproducten gaat produceren. Echt een kijkje achter de schermen; leuk voor jong en oud. Voor wie nog vragen heeft over de ‘fipronil-affaire’ staan er experts klaar om antwoord te geven.

Kunst met eieren vanwege Wereld Ei Dag

Natuurlijk is er bij Eicom een (eier)hapje en een drankje voor iedereen. Daarnaast kun je genieten van bijzondere eierkunst. Het versieren van eieren is een eeuwenoud volksgebruik. Is het  in onze streken wel zo’n beetje aan Pasen gebonden, in onder andere Oost-Europa wordt een mooi versierd ei als een heel persoonlijk cadeau beschouwd: bij geboorte, huwelijk en andere heuglijke gebeurtenissen Een grote groep kunstenaars laat aanstaande zaterdag zien wat zij maken van eieren. Je kunt deze creaties bewonderen en kopen. Er zijn ook geblazen eieren verkrijgbaar voor als je het zelf eens wilt proberen.

Wereld Ei Dag in Barneveld

Zoals gezegd is er op 14 oktober ook in het centrum van Barneveld veel te doen. Een bezoek aan het Nederlands Pluimvee Museum is sowieso een aanrader; of het nu Wereld Ei Dag is of niet. Dit is een uniek museum waar de geschiedenis van kip en ei op boeiende wijze wordt getoond. Hier maak je een reis door de tijd van de Nederlandse pluimveehouderij. Bekijk een antieke broedmachine die nog in bedrijf is en volg een kuikentje als het uit het ei komt. Kinderen mogen de schattige kuikentjes zelf vasthouden en knuffelen. Tot eind oktober bewonder je er bovendien de expositie ‘Een huis vol haantjes’, met schilderijen van de Friese kippenschilder Loek Ouwendijk. Daarnaast kun je in het centrum van Barneveld betonnen eieren beschilderen, is er het NK Uitsmijter bakken, zie je een demonstratie eieren beschilderen en zijn er diverse andere activiteiten. En dat allemaal gratis of bijna gratis. Waar zie je dat nog?

Foto: Eicom Barneveld. De open dag kun je bezoeken op Ambachtsweg 8 in Barneveld vanaf 11.00-16.00 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid en het station is vlakbij.