Nieuw advies kinderartsen: geef baby vanaf 4 maanden eieren

Nieuw advies kinderartsen: geef baby vanaf 4 maanden eieren

Baby’s mogen al vanaf vier maanden eieren en pinda’s eten. Sterker nog, het is juist goed als ze dat soort voeding krijgen, want dan worden ze daar minder snel allergisch voor. Dat is het nieuwe advies van de kinderartsen van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde. Eerder kwamen ook al kinderallergologen met dit advies.

Lange tijd werd gedacht dat het beter was om kleine kinderen niet bloot te stellen aan eieren en noten. “We willen naar vier maanden om allergenen te introduceren”, zei kinderdietist Olga Benjamin eerder tegen Editie NL. “Zeker bij kinderen met mild of ernstig eczeem is het heel erg aan te raden die dingen te introduceren tussen de 4 en 6 maanden”, zegt Benjamin. “Zo raken ze gewend aan die stoffen.”

Voorkomen allergie

Maar ook bij andere kinderen kan het geven van pinda’s en eieren goed zijn, zegt de diëtist. “Dan komt het eiwit via de goede weg het lijf binnen en wordt je tolerant”, zegt Benjamin. “Er zullen altijd kinderen zijn die ook vanaf vier maanden al een allergie blijken te hebben, maar veel is zo te voorkomen.”

Kinderartsen: ‘Langzaam opbouwen’

Het is wel goed om met kleine hapjes te beginnen, zeggen de kinderartsen in hun nieuwe advies. Bij eieren kun je bijvoorbeeld beginnen met roerei. Bij pindakaas is het advies er een theelepel van door de groente- of fruithap te doen. Zo kun je langzaam opbouwen naar drie theelepels pindakaas per week. De allergologen gaan nog onderzoeken of dit ook met andere voedingsmiddelen waar kinderen vaak allergisch voor zijn kan, zoals melk, tarwe, soja en vis.

Nieuwsbericht van 26-01-2018. Foto via Pixabay. Bronnen: AD, RTL Nieuws.