3 goede redenen om je eieren altijd te laten schrikken

3 goede redenen om je eieren altijd te laten schrikken

Een gekookt eitje wordt pas echt perfect wanneer je ‘m na het koken even laat schrikken. En nee.. hard BOEH! roepen is dan niet wat we bedoelen. Een goed bad in koud water wel. Maar waarom moet je eieren eigenlijk laten schrikken? Drie goede redenen.

#1 HET HELPT HET STOLLINGSPROCES STOPPEN

Wanneer je eieren na het koken meteen laat schrikken, zet je het garingsproces stop. Eieren kunnen heel lang warm blijven, waardoor jouw goed getimede zachte eitje alsnog kan veranderen in een hardgekookt ei.

#2 HET GAAT VERKLEURING VAN JE EI TEGEN

Maar er zijn meer goede reden om je eieren te laten schrikken. De plens koud water zorgt er namelijk ook voor dat de dooier minder snel blauwgroen wordt. Die blauwgroene verkleuring wordt veroorzaakt door een reactie tussen het ijzer uit de eidooier met zwavel uit het eiwit. Hoe langer je een ei kookt, des te groter de kans op die verkleuring. Door het koude water wordt het kookproces stopgezet en de kans op verkleuring dus een stuk kleiner.

#3 JE EIEREN ZIJN MAKKELIJKER TE PELLEN

De laatste reden om je eieren altijd te laten schrikken na het koken, is omdat ze dan makkelijker te pellen zijn. Sowieso omdat je aan minder warme eieren je handen niet brandt, maar ook omdat het eiwit iets krimpt als het afkoelt en zich zo losmaakt van de schaal. En dat pelt een stuk eenvoudiger.

HOE LANG MOET JE EEN EI LATEN SCHRIKKEN?

Hoe lang je een ei laat schrikken is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe warm je ‘m graag eet. Wanneer je slechts één ei kookt, is een seconde of tien op een lepel onder de lopende kraan in principe voldoende. Kook je meerdere eieren, giet dan het hete water uit de pan, vul het met koud water een laat dit een minuut of twee rusten.

Foto: Pixabay.

BewarenBewaren