AH laat met Pasen zien waar de eieren vandaan komen

AH laat met Pasen zien waar de eieren vandaan komen

Waar komen de producten precies vandaan die we dagelijks consumeren? Albert Heijn organiseert op tweede Paasdag met vijfenzeventig leveranciers door het hele land de AH buitendag. Zodat consumenten zelf kunnen zien waar hun eieren vandaan komen, maar ook hoe bijvoorbeeld sla wordt geteeld en bier wordt gebrouwen.

Iedereen die nieuwsgierig is, van jong tot oud, kan op ontdekkingstocht bij één van de ruim vijfenzeventig deelnemers. Van pluimveehouder tot tuinder en van bakker tot bierbrouwer, ze openen allemaal hun deuren om te laten zien hoe ze werken. De Groot Westerveld Boerderij uit Terschuur is een van de pluimveehouders die meedoet aan de open dag. Hier worden iedere dag 60 dames gemolken en 6.000 eitjes van de kippen geraapt. De biologische melk wordt vermarkt door Eko Holland en de bio eieren gaan naar afnemer Guliker en Roodbol. Vervolgens vind je deze melk en eieren in diverse supermarktketens.

Kennismaken met de AH boeren

Vorig jaar deden tachtigduizend Nederlanders mee met de AH Buitendag en vanwege de grote vraag is het aantal deelnemers dit jaar uitgebreid. Marit van Egmond, Directeur merchandising & sourcing bij Albert Heijn: “Dagelijks vult Albert Heijn vijf miljoen borden met producten. We zijn trots op de zorg en aandacht die onze boeren, telers, tuinders en andere leveranciers iedere dag besteden aan de producten die in onze winkels te vinden zijn. Hier komt bij dat we steeds nieuwsgieriger zijn naar waar ons eten eigenlijk vandaan komt. Op tweede paasdag geven we iedereen de kans kennis te maken met alle mensen die aan deze producten werken.”

Koken met verse producten van het land

Door heel Nederland wordt van alles georganiseerd. Bijvoorbeeld bij de familie Meijer in Blijham (Groningen). Daar organiseert het Rijksmuseum een college over het boerenleven aan de hand van onder andere het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Tussen de hooibalen bij de Beekhoeve in het Utrechtse Kamerik wordt een hooibalenconcert georganiseerd met zangeres Nienke van den Berg, bekend van onder andere Zapplin, en pianist Cor Bakker. Ten slotte vindt er bij Huizer Tuinderij in Hendrik-Ido-Ambacht een kookworkshop plaats waar mensen op een bijzondere locatie leren koken met verse producten van het land.

Bron: Fonk, foto via Pixabay.